Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mělo to být kratší a tím by to pak bylo i silnější. Ono to je dobrý, má to napětí, herci hrají skvěle a i ten příběh je skvělý, ale utahaná místa tady prostě jsou, není jich moc, ale fakt se to někdy docela táhlo. Už v té první polovině je znát, že to vyprávění je takové pomalejší a ono to chvílemi prostě nudí. Ale jak už jsem psal, není jich moc, takže ten celkový dojem z toho filmu mám dost dobrý a líbil se mi. By mě zajímalo, jestli tenhle film započal tu konspiraci o letu na Měsíc... Slabé 4* ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Fascinující film. Tam je chyb jak máku a je to místy směšný. Přitom to má super herce a tématika je tak silná, že jsem se obrovsky bavil. Možná materiál na remake, klidně i seriálový. Třeba od Apple teamu, co dělal For All Mankind. 7,5/10 ()

Adaamos21 

všechny recenze uživatele

Nečekejte sci-fi, čekejte výborný a napínavý politický thriller o velkém americkém vládním podvodu, ve kterém jde samozřejmě o moc a peníze a lidské životy nevinných jsou jako vždy postradatelné. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Krásná konspirační reakce na přistání na Měsíci, nicméně druhá polovina se dost znatelně táhla a chybělo tempo. Kdyby se film sestříhal o nějakou tu půlhodinu, byla by to strhující podívaná, takhle jen lehký nadprůměr. 70% ()

iommi 

všechny recenze uživatele

... a potom som si povedal, že ten vrtuľník určite vybuchne. A fakt! Za minútu bolo po ňom. Takú blbosť som už dlho nevidel, navyše totálne nevierohodnú. A ten koniec na cintoríne, som myslel, že mi zhorí monitor. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

V sedmdesátých letech se konspirovalo jako o život, takže je jasné, že diváci film nadšeně přijali. Koneckonců, teorie o tom, že NASA podváděla při letu na Měsíc, drží spoustu lidí doteď. Kozoroh 1 je tedy obsahově pořád vcelku aktuální a díky řemeslné kvalitě, koukatelný i po více než 40-ti letech. Přesto...ta stopáž je přepálená a závěr mohl být vypiplanější. PS: hudba Jerry Goldsmithe místy evokovala Planetu opic...nejvíce asi v okamžicích, které se odehrávaly v poušti. Ten chlap prostě uměl. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je prvotriedny na zamyslenie a vzrušujúci thriller. Je to vynikajúci, vzrušujúci a veľmi zábavný sci-fi konšpiračný film zo 70. rokov. 7/10 ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Zajímavé pojetí letů, občas trochu nesmyslné zkratky a závěr vyzněl trochu do prázdna, ale jinak pěkné pokoukáníčko, které se občas trochu natahovalo. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Akční drama se bije s vážně pojatou obžalobou politické chamtivosti Ameriky. Je tu všechno - novinář, který tak dlouho vymýšlel senzace, až na jednu narazil; novinářka - sexuální objekt; žena astronauta věrně čekající s dětmi; tři sypatičtí kosmonauti - to jsou ti dobří. A na druhé straně zkorumpovaní politici a vůbec celý Bílý dům mající pod palcem policii i šéfredaktory, megalomanští vědci v NASA... A k tomu všemu - Telly Savalas a jeho praškovací letadlo. Někdy by méně bylo více. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Samotný námet je určite za 100%, a ešte k tomu sakramentsky originálny (a nie len na rok vzniku), samotné spracovanie však ustupuje, a stred filmu trošku nudí, menej komédie by tiež neuškodilo (rola novinára). Koniec je nedotiahnutý. Hodnotenie: 75% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to fakt vypadalo dost béčkově a modlil jsem se, aby to nebyla stejná pytlovina, jak THX 1138 (to už měl Lucas raději v té době natočit THC 1138). Na štěstí to bylo o něčem úplně jiným. A bavilo mě to. Sice dvakrát to vidět nemusím, ale každýmu se to dá doporučit. Trocha konspiračních teorií není nikdy na škodu. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Úžasný a originálny film. Nečakal som ani zďaleka takú bombu a to som sa rozhodoval či si film kúpim alebo nie, keď som ho videl v novinovom stánku za posratých 50 korún. Vidím, že sa mi kúpa sakra oplatila. Je to perfektný thriller o podvode letu živej posádky na Mars. Zaujímavé od začiatku až do konca a nuda sa našťastie akosi nedostavila. Každá scéna bola fajn, dej mi rýchlo plynul a napínavých miest bolo dosť. Hercov príliš nepoznám, ale svoje si odviedli. Natočené to bolo celkom fajn, sem tam nejaká ta nelogičnosť, ale prehliadam. Vrelo odporúčam každému. Podľa mňa je to povinnosť a ja som vážne uvažoval o plnom hodnotení. 83% ()

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

Mystifykace o mystyfikaci. Podle toho co jsem slysel v radiu od jednoho znalce kosmonautiky tam pristali. Ale "lidi toho nakecaj" ;). ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, ktoré ešte aj po tridsiatich rokoch skvelo funguje! V prípade, že by sa tvorcovia o niečo viac venovali vesmírnej misii v prvej polovici filmu, neváhal by som s plným hodnotením. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu vynikající film, jenž se hodil soudruhům ve východním bloku do krámu, coby sebekritika nedokonolasti a zkaženosti Spojených států a také proto byl v našich končinách odvysílán. Po celé dvě hodiny film dokáže udržet pozornost a nenudí i díky dobrým hercům a originálnímu námětu, který posouvá film neustále kupředu. Jen mi vadila chyba se signálem vyslaným mezi Zemí a Marsem, který trvá 21 minut, jak zde bylo prezentováno, ale všechny rozhovory probíhají "naživo" a konec neměl moc dakelo od klišoidního. 80% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Konspirační klasika, kterou následně využil kdekdo, a mrazivá předzvěst selhání tepelného štítu. Příběh jakoby z časů putinovského Ruska (v době uvedení v socialistické tv i dnes ale samozřejmě o vojensko-politicko-průmyslovém komplexu USA) s relativně skromnými prostředky, které v dobovém duchu zužitkovávají výborně scénáristicky postavenou kostru příběhu a typy postav, které si vystačí i s umírněnými hereckými prostředky. Jistá vypravěčská kamera spoluautora Čelistí, Pomády a Žhavých výstřelů, ♫ Goldsmithova dramatická hudba ze zralých let před největší slávou. Skromná ale pádná symbolika, nadřazená doslovné logice, dodává filmu o cynické povaze světa i po 35 letech osudově vážné a aktuální vyznění. ()

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama