Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Recenze (309)

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Povedeny konspiracni thriller z prostredi vesmirneho programu NASA a jedne zmanipulovane mise, jejiz akteri jsou nedobrovolne postaveni pred nelehke moralni dilema umocnene vydiranim. Vzapeti jim tak trochu jde o kejhak. Bohuzel nejenom jim. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

SOMEBODY TOOK A SHOT AT ME! WHEN? YESTERDAY! THANK GOD I'VE GOT AN ALIBI!!! Zvláštní film. Přišel mi až neskutečně průměrný. Žádný herec nevyčníval ani nepřekážel, žádná scéna mě neuchvátila ani neurazila a jediný kdo stojí za zmínku je Telly a jeho postava neohroženého práškovacího pilota. Bojové helikoptéry s kulomety proti němu nemají žádnou šanci na úspěch. Takové chcípáky si dává k snídani a háže jednu drsnou větu za druhou. Oproti tomu vytrénovaní kosmonauti co si dávají k snídani 5 G a již po dvou nocích v poušti blábolí o mrtvých kočkách a baští hady. A co ten konec? Jak to dopadlo? Co ti ostatní? Je nějakej Capricorn Two? REMEMBER I GET HALF!! ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Na vynikající námět vznikl výborný film. Všichni herci hrají své role na maximum, perfektní scénář, hodně napětí, skvělá závěrečná honička s dvojplošníkem, žkrátka jeden z nejlepších thrillerů 70. let. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Tady prostě nemůžu nebýt subjektivní až na půdu. Posuďte – byl to jeden z prvních „dospělých“ filmů, které jsem viděl jako čerstvý držitel průkazky filmového klubu ještě ve starém dávno zbouraném zlínském dělnickém kině Květen. Bylo mi něco mezi dvanácti a čtrnácti, kdo si to má pamatovat, byl jsem velký fanda do sci-fi (rozuměj: Neználek na Měsíci, Smolíci, Moskva-Kasiopea, Zkouška pilota Pirxe a spol.) a podle plakátů jsem myslel, že jdu zase na nějakou pěknou historku o kosmonautech, takže společenskokritický žánr mi dost vyrazil dech. Vůbec ledacos mi vyrazilo dech, v neposlední řadě mi okamžitě začalo vrtat hlavou, jak je možné, že ti zlí imperialisti si proti sobě natočí takovýhle film; jelikož se u nás doma o politice zásadně nemluvilo, byl pro mě tenhle biják dost zásadním impulsem na cestě k uvědomění si pravé podstaty – paradoxně – bolševického režimu. — No a krom toho je to fakt skvěle natočené, napětí drží od začátku do konce, hudba naprosto funkční, některé záběry a scény prostě nezapomenutelné – dvojice černých vrtulníků a jejich „výměny pohledů“ – hu!, rozchod od letadla do tří světových stran, lov hada, letecká honička (mnohokrát napodobovaná, kdesi – už fakt nevím, jestli to byla Lara Croft nebo nějaký seriál – zkopírovaná málem záběr po záběru), šplhání na skálu... je tam toho moc. Abych to shrnul: They don't make'em like that anymore :-) ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné sci-fi, které vlastně ani plnokrevným sci-fi filmem není. Konspirační hra je zabalena do slušně vybudovaného příběhu, který donutil přemýšlet i mě, fandu vesmírných letů a věčného nepochybovače. Peter Hyams uměl kdysi natočit pěknou scifárnu, což dokázal tímto filmem a mou oblíbenou, neprávem opomíjenou, 2010: Druhou vesmírnou odyseou. Škoda, že v poslední době točí ptákoviny typu Lovci dinosaurů :-( ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

U nás v rodině se Kozoroh 1 stal snad již legendární scifárnou. Výborně vymyšlené a napsané, zejména scéna oznámení (že se nikam neletí) a scény (had) v poušti mi vyrazí vždy dech. Tento film rozhodně nejsou ztracené dvě hodiny. Jeho sledováním můžete jen získat. ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Nudné spracovanie zaujímavého konšpiračného námetu o tom ako Američania „leteli na Mars“. Nemá to vôbec spád aký by si takýto príbeh žiadal. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Blíží se jedna z přelomových událostí kosmického věku lidstva - start raketoplánu Kozoroh 1 s cílem - Mars. Ale několik minut před odletem jsou kosmonauti odvedeni z raketoplánu, a donuceni natočit krátké fiktivní shoty z letu a přistání na Marsu. Brzy zjišťují, že aby nedošlo k prozrazení celé blamáže, má dojít k jejich hrdinnému zesnutí při přistání raketoplánu. Jedinou jejich možností je z přísně střežené vojenské základny uprchnout, a celou věc publikovat v médiích... I když si film i v dnešní době zachovává svoji myšlenku (a zastánci konspiračních teorií chrochtají blahem), přece jenom, zub času film hodně ohlodal, a bohužel je to dost znát. Některé scény jsou navíc bohužel trochu hloupé (vládním vrtulníkům pátrajícím po uprchlících není vůbec podezřelé práškovací letadlo které přistává pár metrů od nich, apod..). Na druhé straně si člověk tak říká, jak to ve skutečnosti bylo s přistáním Neila Armstronga na Měsíci - a vůbec, jestli přece jen není na každém šprochu pravdy trochu... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Přistáli Američané na Marsu? Film pomohl rozdmýchat konspirační teorie o zfalšování amerického přistání na Měsíci, ale paradoxně podpořil argumenty obhájců mise Apollo, protože takhle by to opravdu fungovat nemohlo. Množství osob zapojených do utajení spiknutí by bylo tak nerealisticky obrovské, že by to nevyhnutelně někdo vykecal. Jako sci-fi thriller šlape Kozoroh 1 skvěle, zvlášť ve své druhé polovině. Tísnivá atmosféra plná mlčenlivých scén a závěrečná honička na červeném letadle ho zvedají o úroveň výš. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Super blbina, ale velkej biják, Hitch velká inspirace. Už jako dítěti mně vadilo, že neukázali, co se stalo s těma dvěma dalšíma. Ani s tím hajzlem, co je do toho navez. ()

vendysek 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní průlet atmosférou machinací a mystifikací současného světa, technicky nádherně nabubřelý a scenáristicky vyšperkovaný v jednoduchosti. Odráží sílu možností, jež společnost poskytuje sama sobě, aby se připravila o život v nehezkých pravdách pro všeobecný sociální a politický blahobyt. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, který nepřímo poukazuje na blamáž a povídačky o přístání na Měsíci, které nebyly nic jiného než velký podvod na veřejnosti. První zhruba polovina filmu je parádní, ale posledních asi 40 minut, které začínají útěkem astronautů ze základny, kde jsou drženi, je odpad. Protože je to strašně nereálné, že by až tak nebyli hlídáni, takže si klidně vypochodují ze základny atd. Závěrečná honička byla ok, i když výsledek opět trapný. Chtělo by to remake, ale nazvaný "Moon Landing Hoax", který by začínal oblíbenou frází: "Based on True Story". ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Lepší priemer, dráma sci-fi ktoré má dobrý nápad dobrý štart ale potom miestami nudnejšie spracovanie. Dalo sa ale na to pozerať a napätie tomu nechýbalo ani ku koncu. 3,2* ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoci, ale takovéto filmy se už snad ani netočí. Bezvadně položený, vymyšlený, natočený, zahraný film se spoustou neopakovatelných záběrů. Legenda a zaklínač všemožných konspirátorů i jejich vysmívačů. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Není to sci-fi. Vždyť to nemá ani s vesmírem nic společného, natožpak aby to bylo sci-fi:-) I když, za pár dnů si to střihnout ze Země na Mars dost od reálu odstřižené je. Konečně mi došlo, kde konspirátoři přišli na to, že přistání na Měsíci se neuskutečnilo a kde zastánci konspiračních teorií berou "studijní materiál", ani jedni by totiž sami na něco takového přijít se svými značně vymletými paličkami nemohli. No, docela slušný film, hlavně druhá půlka, ale žádná pecka pecek to rozhodně není. Honička s vrtulníky v závěru je hodně dobrá, ale to držení se holýma zesláblýma rukama za tyč bylo dosti k smíchu, stejně tak pár dalších momentů, ale na detaily a reálnost se v takových filmech nehraje, takže proč ne. Část filmu viděna kdysi dávno v televízi, nedokoukáno, po mnoha letech jsem splatil dluh a myslím, že to bylo mé poslední setkání s tímto slušným, ale jen průměrným filmečkem. Snad kdybych se dožil devadesátky, tak si to střihnu ještě jednou. Film pro příznivce sci-fi to není, pro příznivce filmů o vesmíru a výletech do kosmu (Apollo 13) taky ne, na film o investigativní žurnalistice je tam žuranlistiky taky málo, je to nejvíc ze všeho film pro příznivce thrillerů s pomalejším tempem o trojici kosmonautů, které honí "zlí hoši" a pro všechny, co si chtějí odpočinout u nenáročné podívané, která neurazí a chvilkama i nadchne. ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s pár béčkovými momenty, který vás donutí přemýšlet. Před jeho shlédnutím jsem absolutně neuznával teorii filmovaného přistání na měsíci, momentálně bych to úplně nevyvrátil... ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Toto ma úplne strhlo. Perfektný konšpiračný triller, po ktorom budete vážne na pochybách, či tí úžasní američania fakt doleteli na Mesiac ako prví. Rýchla akcia, dej, ale na 5 hviezdičiek je to málo. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Capricorn one má přesně tu napjatou atmosféru starých filmů jakou miluji. A ještě když se jedná o sci-fi žánr (trochu i k zamyšlení jestli to nemohlo být skutečné) tak si jen chrochtám blahem. ()

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama