Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Recenze (309)

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Mám z tohoto filmu velice rozporuplný zážitek. 32 let po jeho vzniku oceňuji Goldsmithovu hudbu, konspirační nádech a výtečné akční sekvence (auto "utržené z řetězu", honička ve vzduchu), co považuji za nezvládnuté, je střih a naprosto odbytá režie. Rutinér Hyams začíná budovat napětí, pak ho nesmyslně shodí únavnými dialogy, pak ho zas buduje a zase dokola. Vážné téma je najednou odlehčeno (vydařenými) vtípky, díky tomu mám schizofrenní pocit mixu několika žánrů. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Namet z prostredi NASA je paradni, ale svoje stari snimek tezko zapira a technicka zaostalost, topornost hercu ci ztrata tempa jsou jako pest na oko, coz by v aktualnejsim zpracovani vypadalo urcite mnohem lepe. Manipulacni vliv medii a televize je poradnym duvodem k nataceni. 45% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Hodně skvělý námět, ale to provedení zas až tak úžasné nebylo. Neříkám to často, ale pokud by se rozhodl někdo natočit remake, vůbec bych se nezlobil...6/10 ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Ten závěr, kdy Telly Savalas práškovacím letadlem zničí dvě helikoptéry vybavené kulomety mi příjde asi tak směšný jako když Walker Texas Ranger zničí kulometné hnízdo s koltem:)Jinak zajímavá podívaná hodná k zamyšlení. Dodnes se spekuluje o tom jestli nebylo takto zmanipulováno i první přistání na Měsíc. ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Skupina astronautů měla letět na Mars, ale stali se obětí podvrhu organizovaného NASA. Místo skutečného letu se objevily pouze fiktivní záběry, aby před národem utajili konspiraci. Astronauti jsou nakonec nuceni bojovat o svůj život, protože se stali nepohodlnými svědky, které je potřeba odstranit. Výborný film s dobrým námětem. ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že film má niektoré časti až príliš zdĺhavé, napríklad sa občas príliš veľa rozpráva, ale má už vyše 30 rokov a okrem toho, námet je taký úžasný a jedinečný, že mu odpustím akúkoľvek chybu. Tento film som nepozeral kvôli hereckým výkonom či akcii, ale práve kvôli námetu a kvôli tomu, ako by bolo možné niečo podobné urobiť v skutočnosti. Tematiky znalí vedia, že vôbec nie je ťažke Mars zameniť za Mesiac a mám taký pocit, že práve o to tvorcom išlo. Filmové spracovanie jednej z najväčších konšpiračných teórií v dejinách ľudstva. ()

eratni 

všechny recenze uživatele

Lepsi prumer, ten namet byl fakt dobrej, akorat film asi dost zestarnul a mozna byl az moc dlouhej a chvilema nudil, aspon na konci solidni letecka honicka. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý film. Realisticky ukazuje to, čoho sme svedkami každý deň: manipulovanie miliónmi alebo miliardami ľudí pomocou médií. Boli Američania skutočne na mesiaci, alebo to je len jeden z množstva propagandistických podvodov? Zaútočili na New Yorkské dvojičky naozaj len arabský teroristi (čomu dnes už takmer nikto neverí okrem vypatlaných amerických primitívov), alebo to bola akcia pripravená americkými tajnými službami ako sa stále viac ukazuje v poslednom období, na ktorú využili arabov. Existuje vôbe Usama bin Ládin, alebo je to len postavička spracovaná počítačom, ktorá sa použije vtedy, keď sa to Americkým vládnym kruhom hodí? Videl som tento film veľmi dávno ako malý chlapec a vtedy som ho vnímal len ako bežné sci-fi, keď som ho pozeral nedávno, uvedomil som si až teraz jeho obrovskú silu. A poučenie: Neverte žiadnej propagande, všetko je to podvod!!! Používajte vždy len vlastný rozum!!! Majte na veci vlastný názor a nenechajte sa ovplyvniť žiadnou propagandou!!! Stačí sa pozorne rozhliadnuť okolo seba, dobre otvoriť oči a zamyslieť sa nad tým, komu je prospešná táto propaganda, lži a podvody - to je zvyčajne, ako hovoria kriminalisti, páchateľ s motívom činu. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zajímavá konspirace nutící k zamyšlení, bohužel není to tak zajímavé po celou dobu a ztrácí to na zajímavosti. Dobrá je závěrečná letecká honička a vtipný Savalas. Ani mi nevadí typický americký konec. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdy dávám za zajímavý a konspirační námět, ale to je tak všechno. Zpracování a scénář jsou naprosto béčkový, což si toto téma nezaslouží. Kdyby přeci jen byla pravda, že třeba Armstrong na měsíci nebyl a všechno to bylo nahrané, tak pochybuji, že by NASA vymyslela takto průhledný a do slova a do písmene amatérský plán. To bylo až směšné, jak největší podvod v historii lidstva byl proveden takovým trapným plánem. Režisér Hyams jen potvrdil, že je velice špatný a nechápu, jak mohl natočit tolik filmů. Já bych ho spíš viděl u televizní produkce. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který místy dojíždí na některé zdlouhavé scény a někdy až trapné nedodělávky (např. blikající krabice se světýlkem místo kulometu na vrtulníku). ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Výborný, dnes už klasický snímek. Pamatuji si jej z dětství, tehdy to byla opravdová pecka. I nyní neztrácí nic ze svého napětí a těží z velmi originální námětu. Po shlédnutí se člověku dere na mysl otázka, zda-li jsme opravdu někdy podobně nenaletěli a zda-li vždy byla vše realita .. :) ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Film, který za komunistů pronikl do kin a televize, protože "nastavoval zrcadlo". Dnes působí pomalu (dlouhé pateticky prázdné monology, jako je úvodní vysvětlení vysoce postaveného člena projektu NASA, proč ten podvod, jsou skoro k nepřečkání), velmi nerealisticky (těžko si lze takový podvod vůbec představit, technické potíže by byly značné i dnes, v éře vizuálních efektů) a paranoidně. Závěrečná honička vrtulníků s dvouplošníkem to alespoň trochu zachraňuje. Jedna hvězdička navíc z nostalgie. ()

Salmayo 

všechny recenze uživatele

Měli být hrdiny, místo toho byli honěni jak vysoká zvěř. Vynikající nápad, který nabízí zamyšlení, jestli se to náhodou opravdu nemohlo stát. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Pecka! Pro konspirátory naprostá povinnost, pro ostatní alespoň velmi napínavej film. Přestávám věřit, že vůbec někdo byl na Měsíci. James Brolin a Hal Holbrook hrajou nekompromisně, zvlášť druhej jmenovanej předvádí doslova koncert. Pro mě 90 - 100% a totální nadšení. ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

vynikajici tema a perfektne rozjety film, ktere postupem casu se meni v bezny televizni film:(prvni pulhodina je rozehrana mistrovsky..uz jen kvuli zakladni pointe, ale po uteku pilotu to zacina byt spise nudne nez katarzujici..a to se tyka bohuzel pro obe dejove linky:(..bohuzel:) ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% - Jako dítě jsem tenhle film "žral". Teď už na mě tolik nepůsobí. Ale díky zajímavému námětu a trošce nostalgie dám tři hvězdičky. ()

Candida 

všechny recenze uživatele

Uff...od té doby, co jsem tenhle film viděla, nevěřím v existenci kosmických letů, natož v nějaké Marsy a Měsíce, kde by se snad dokonce dalo přistát!! ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Film s velice zajímavým námětem a myšlenkou ukazuje, že si nemůžeme být stoprocentně jistí, zda byl vůbec někdo (v tomto případě) na Měsíci. První půle je opravdu strhující, ale konečný (dobrý) dojem kazí druhá polovina, která už nudí a předvídatelný pompézní konec tomu taky zaťal dráp. Celkově však film razí myšlenku, že to, co se objevuje v učebnicích dějepisu jako historická PRAVDA, mohlo být úplně jinak. A takové téma se mi opravdu zamlouvá. ()

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama