Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z filmů, který jsem si pustil po řadě let. Docela slušně jej charakterizuje jedno slovo na zadní straně obalu: paranoidní. Při sledování si přestáváte být jisti téměř vším. Skvělý nápad se záměnou bytu, strach nahánějící helikoptéry... Povinnost zhlédnout pro každého příznivce konspiračních teorií. (394.) ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Geniálne odvážny námet nemôže dostať všetky hviezdičky, pokiaľ spracovanie je naivné. Scenár napríklad okorenili vtipné hlášky, ale konšpirácia, od ktorej sa dej odvíjal, bola strašne zjednodušená na to, ako reálne táto situácia sama o sebe pôsobí. Za všetky spomeniem jeden príklad. Je fakt "premyslené" zajať pilotov, ktorí sú určení na elimináciu, pretože vedia príliš veľa, do miestnosti, kde ich delí jeden obyčajný zámok od použiteľného lietadla. A záver so slow motion sa už fakt nedá brať úplne vážne. Aspoň v dnešnej dobe nie, no nebudem sa hrať, že som schopný sa od nej odosobniť. Príbeh je však určite stále aktuálny a len výnimočne málo sci-fi. Napriek tomu, že som ho videl v rámci Season Challenge Tour (týždeň so sci-fi filmom). ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, ktore vlastne az tak moc sci-fi nieje. Pribeh poukazujuci na velku moc vysokopostavenych organov, ktorych manipulacna moc s ludstvom je priam neobmedzena. Ovladol ma tak trochu neprijemny pocit, ze nieco podobne, aj ked v uplne inej sfere sa skutocne molo udiat a mi sa o tom nikdy nedozvieme. Ale aj inak je to film natoceny velmi zabavnou formou, kombinujuci v sebe dramu, detetktivku a aj jednu velmi fajnovu akcnu scenu. Vydatne. (8.3/10) ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Konspirační thriller, který nezapře, že byl natočen v 70. letech. Chytrý, propracovaný scénář postavený na výborném nápadu a nepolevující napínavá atmosféra (kterou navíc podporuje skvělý Goldsmithův ústřední hudební motiv) v něm totiž mají jasně navrch před zběsilou akcí, která se zde vyskytuje pouze okrajově. Jen je trochu škoda, že se téhle látky nechopil nějaký osobitý vizionář, ale (v té době) pouze slušný řemeslník Hyams. 70 - 80 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi zaujímavé divadielko na nás rozohral Peter Hyams. Malá veľká konšpiračná hra, v ktorej je za nitky ťahanou bábikou celé ľudstvo. Myšlienka dnes aktuálna a pravidelná v každodennom živote vtedy predbehla dobu, ale že sa to podarí zrežírovať v takom veľkom poňatí som prekvapený. Obzvlášť v Hyamsovom prípade. V polovici filmu sa z príbehu pomaly stáva už 'len' štandardný thriller, ale v napätí ma držal až do konca. 80%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Název filmu Capricorn One je oficiální kódové označení pro fiktivní misi NASA na Mars. Brian De Palma později natočil film s tímto názvem – Mise na Mars (2000). (sator)
  • Režisér filmu Peter Hyams již dříve reagoval na přistání Apolla 11 na Měsíci slovy: „Došlo k jedné události skutečně obrovského významu, která neměla téměř žádné svědky. A jediné ověření, které máme... pocházelo z televizní kamery.“ (Marek06)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama