Reklama

Reklama

Alfa

  • Slovensko Alfa (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Velkolepé dobrodružství, odehrávající se během poslední doby ledové v Evropě před 20 tisíci lety. Mladý lovec, který se vypravil na svůj první lov se skupinou nejlepších lovců kmene, utrpí zranění a je ostatními zanechán napospas osudu. Když se probere, zjišťuje, že je zraněn a sám - je nucen naučit se přežít v drsné a nemilosrdné divočině. S jistými komplikacemi se mu podaří ochočit si osamělého vlka, kterého opustila jeho smečka, a postupně se učí spoléhat se jeden na druhého. Stanou se z nich přátelé, kteří budou nuceni přečkat bezpočet nebezpečných a náročných situací, pokud mají nalézt cestu zpátky domů dříve, než nadejde vražedná zima. (Falcon)

(více)

Recenze (361)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Filmy z pravekého obdobia, keď ešte neexistovali žiadne štáty, ani mestá a ľudia sa živili len lovom a zberom zbožňujem. A z tohto kúsku som maximálne ohromený a nadšený. Alpha je jeden krásny film o odvahe, sile, vytrvalosti, ľudskosti, o nekonečnom putovaní, ale hlavne o vzniku jedného veľkého priateľstva, ktoré pretrváva už tisíce rokov. Áno, je to len dobrodružná rozprávka s množstvom nelogických hlúpostí, ale mňa to bavilo tisíckrát viac ako napríklad "prehonený" Harry Potter. Dej má rýchly a priamočiary spád, od začiatku ma to dokonale chytilo, no a postupom času s gradujúcim príbehom som zažíval pri tomto snímku tak silné a úprimné emócie, ako už dávno nie... Jedna veľká prehistorická nádhera. 80 %!! ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Albert Hughes staví své filmy především na výrazné vizuální podobě a ani u Alpha tomu není jinak. A nutno podotknout, že nemohlo být snad lepšího rozhodnutí, než film prezentovat především právě jako úžasně stylovou podívanou, neboť dost pohybuji, že by šlo vyždímat z příběhu o prvním kontaktu vlka/psa s člověkem a jejich následném „vztahu“ víc, než jak se to podařilo právě zde a hlavně aby to bylo to nejzásadnější z celého filmu. Zápletka tak sice rozhodně nenudí a Keda a Alfa toho během své cesty zpět domů zažijí opravdu hodně, a to v poměrně strhujících scénách, vysokém tempu a obsahující mnoho silných a vypjatých scén, přesto ale u mě tím hlavním pozitivem stejně zůstává právě zmiňovaná uhrančivá podoba filmu, která zde není skutečně jen kulisou pro dobrodružství hlavních postav, ale tím nejvýraznějším prvkem celého filmu, díky kterému pak právě jednotlivé scény působí tak dech beroucím a přesvědčivě působivým dojmem. Pro mě se tak jedná skutečně o jednu z nejstylovějších podívaných za hodně dlouhou dobu, která si zaslouží pozornost ale i kvůli příběhu, napětí a emocím. Prostě příjemný filmový zážitek. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

U mě tohle vystylizované dobrodružství tedy nezabralo. Když opomenu zcela debilní scénář a prvoplánovitou hru na efekt, ta hodina a půl nebyla opravdu žádná sláva. Film zaujal akorát tak intrem... pak přišla nuda v Brně a zhruba v 33 minutě bylo vymalováno. Film dostal první podpásovku (větší debilitu jsem neviděl). Pak přišel na scénu vlk (díky za něj), který ale film utáhnout prostě nemohl. Pak divný twist vlk je pryč a zase není (jako proč?) a hřebík do rakve přišel s tygrem v jeskyni. Pohádka pro děti a labilní naninky (jedni vzdychají nad pejskem a druzí nad zženštilým hezounkem). ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Kopčemovi to v základních paleolitických disciplínách jako je například rozdělávání ohně příliš nejde...Raději než lovcem, který musí pro potravu zabíjet, by byl trubadúrem, polním léčitelem nebo sluníčkářem...A pokud ho navíc pouze jediným vystrašeným pohledem hraje Kodi, kterému z toho putování až vybujel knír, dostáváme umělý nerealistický příběh pro nejmenší mládežníky...A to mám božana Alphu doma! ()

purekritik 

všechny recenze uživatele

Třicet minut a dost. Film pro diváky ve věku tak 5-9 let. Svéprávný dospělý člověk si u toho musí připadat jako naprostý kretén. ()

Ronan 

všechny recenze uživatele

Celý film je v podstate o tom ako sa stratí nejaký chalan a po ceste sa zbližuje s vlkom, nič extra, ale ako odddychovka to funguje skvele. Ako plus považujem perfektnú prácu s kamerou, pekne sa vyhrali s prostredím a rýchlo to plynie. Herci boli fajn a veľa ľudí to porovnáva s 10 000 BC, ale podľa mňa to bolo určite lepšie. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Trochu to připomínalo 10,000 BC, jen nudnější. První půlhodinu sledujeme přípravu na lov a náčelníka se synem, v následující hodině pak už jen cestu chlapce s vlkem za kmenem. V TRL bylo ukázáno vše a nic víc člověk nedostane. Film docela nuda, ale kupodivu strašně rychle utíká. Záběry na krajinu a vesmír jsou úžasné a občas to připomíná dokument. Československý vlčák je nádherný a vlastně to celý táhne. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Alfa aneb jak před 20 tisíci lety se lidé naučili mít vlka domácího. Film má co nabídnout od začátku do konce. Příroda a hudba je okouzlující. Keda je syn náčelníka co neumí nic ale otec nad ním neláme hůl. Potom se stane nehoda a přichází docela slušný survival a nebere si servítky. Keda při cestě domu potká smečku vlků co ho napadne jednomu to vrátí ale nezabije ho. Jemu ho líto ušetří ho a po čase jsou BFF. Úplně bych to jako rodinný film neviděl ale rozhodně je to příjemný dobrodružný film a vztahu mezi člověkem a zvířetem. 75% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Tuctový předvídatelný příběh, ospalý děj a protivná nerealistická omalovánková příroda. Na tomhle filmu fakt není nic, co bych chtěl pochválit. Že je v jedné z hlavních rolí pes, mě na zadek neposadí. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, moc se mi líbil- sice jsme byli s taťkou v kině sami a díky dnešní generaci komiksáků i chápu proč (jako já na Marveloviny taky chodím, občas i dát těch pět hvězd, ale toto byl film, který už prostě byl potřeba) - jakby se mi taky mohl nelíbit, když jsem vyrostl na Lovcích mamutů od Eduarda Štorcha...tady je příběh trochu jednodušší- zraněný chlapec (poprvé na lovu) prožije obrovské dobrodružství v době ledové a seznámí se....se psem/vlkem. O co je jednodušší příběh o tom je působivější vizuál, hudba a taky přátelství, které mezi mladým lovcem a "prvním psem" vznikne....Jediné, co bych vytkl je poněkud moderní oblečení, naopak to, že nemluví anglicky bylo super a ne se řeklo prostě "ne" :-) ... Člověk by si řekl, že tolik útrap ani nelze přežít, natož pak ve zdraví- ale Vxxx tu píše, že je to takový Revenand pro děti ( a já jsem takové velké dítě) a tam Leonardo DiCaprio taky přežil svoji smrt ( a ještě zaslouženě dostal Oscara ) - patrně, jak už to bývá jsem opět viděl jiný film, než ostatní (já Alphu ostatní asi Omegu :-D )..ale nemužu jinak, než, že se jedná o překvapení roku a film, který tu dlouho nebyl (pokud nepočítám poněkud přehnané a přitažené za vlasy 10,000 BC) ... Spoiler - no a Happy end se štěnátky mě fakt dostal, protože jsem přemýšlel , co se stane, když "první pes" umře....asi jsem se zbláznil, ale...99% (viděno v kině ve 3D v původním znění - Morgana Freemana jsem tam taky nikde neslyšel) P.S.- když jsem vycházel do kina, mělo to tu 43% ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Už trailer ukazoval, že snímek Alfa rozhodně nebude žádnou výjimečnou třešničkou na dortu filmového roku 2018, nýbrž měla tahle směsice Knihy džunglí a Revenanta obhajovat neobdržení titulu propadák. Zasazení do doby před 20 tisíci lety pro mne bylo více než symbolické - samotný začátek filmu mi přišel jako 20 tisíc let. Když už se ve snímku skoro nemluvilo, rozhodně by bylo zábavnější Alfu natočit jako grotesku na melodii Tureckého pochodu. Vždyť se podívejte na Dobu ledovou, jak kombinace pravěku a komedie vyšla perfektně. Ale skutek utek, takže jsem během zdlouhavého pochodu tlupy pravěkých lidí za domovem zaháněl nudu pokládáním si absurdních otázek: například kolik knedlíků si na večeři dávali k opékanému bizonovi nebo jak by asi jejich lovecký výkon ohodnotil Jakub Prachař v ČSMT. Postupem času jsem se přecejen při pohledu na plátno začal ptát sám sebe na smysluplnější věci: jakým způsobem si vyráběli/myli své dredy (asociace na šampon z RRRrrrr!!!), zda-li je snědený mravenec dokázal štípnout zevnitř žaludku, ale zejména jaká hvězda byla jejich ukazovatelem severu, jestliže před 20 tisíci lety byl severní nebeský pól vlivem precesní periody někde úplně jinde. Vytetované to sice měli hezky, ale jestli to tehdy fungovalo, kdoví. Po 30 minutách blouznění v mých vlastních myšlenkách jsem se začal více soustředit na dění na plátně a pak se pro jistotu podíval na lístek, jestli jsem si náhodou nespletl sál a nešel na Hačikó nebo Marley a já. Protože ten vlk byl fakt ku*** měkkej, jako kdyby z něj tvůrci chtěli udělat psa naschvál. Tak okaté trhání kožichu, olizování páníčka, strach z vody nebo házení aportu jsme neviděli ani ve výše zmíněných majstrštycích. SPOILER: Moje prognóza, že vlk byl "tak trochu" žena a Keda měl svého vlka "tak trochu" (pozn. čti zoofilně) rád, se nakonec vyplnila do nejmenšího puntíku. KONEC SPOILERU. Naštěstí jsem se ve druhé polovině začal alespoň trochu do příběhu vžívat a během vnímání hezké výpravy a hudby se můj názor na snímek začal rýsovat k lepšímu. Celkově byl příběh ale příliš jednoduchý a možná proto jeho jednoduchost mu uškodila zbytečná snaha o počáteční retrospektivu. Možná se ale chtěli tvůrci držet knižní předlohy, takže bych jim to na triko úplně neházel. Co bych jim ale na triko hodil, je zjištění, které na mne čekalo po příchodu z kina domů při čtení zajímavostí. Že pro potřeby natáčení zemřeli 4 nevinná zvířata? To jsem rozdýchával ještě dlouho. Nepamatuju se, že bych byl kdy jindy na filmaře naštvaný. Točit film o přírodě a pro jeho potřeby jí škodit, to je absurdita překonávající všechny mé absurdní otázky. Za tohle znechucení jsou 2* ještě dobré hodnocení, morálně film řadím do odpadu. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc jsem se na to těšil. Pro mě hrozně těžké hodnotit. Protože příběh a postavy byly peklo, za to vizuál, efekty, čs. ovčák na 100% ! Nakonec jsou to hrozně slabé 4*, protože zklamání se rozhodně nedostavilo. Příběh byl bohužel slabý, o tom se nedá polemizovat. Měl jsem radost, že můžu mně jinak naprosto nesympatickému herci K. S.-McPhee dát takovou šanci.. A i když mu těžko něco vytknout, prostě neoslnil... Zvířata krásná, krajina nádherná, efekty fakt dobré. Chyběl tomu možná tvrdší závěr. Spousta věcí upřímně nedávala smysl, ale čert to vem. Já spokojen. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Neubližná rodinná podívaná, která určitě díru ve světě filmových výletů do prehistorie neudělá. Porovnám-li ovšem např. s Emmerichovým 10 000 př. n. l., tak s mnohem nižším rozpočtem Alfa zaujala mnohem víc a kvalitněji. Dobrodružná pohádka, která se dá užít, ale k opětovnému shlédnutí neláká. ()

kill-tec 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě že v tom člověk najde spoustu chyb a nesmyslů, který by se nikdy nemohly stát, tak jak jsou prezentovány, ale přesto tomu člověk dokáže nějak odpustit. Já takové příběhy prostě miluju. A kdyby se tvůrci zaměřili ještě o trochu více hře na city a odpustili si několik digitálních scén, dal bych tomu jednoznačně plnej počet. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama