Reklama

Reklama

Mušketýr

  • Česko Ve službách krále (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když mu bylo 14 let, jeho rodiče zabila královská Garda v čele s krutým Febrem. Teď je připraven pomstít smrt svých rodičů, bránit čest francouzské královny a třeba dát i život pro svou krásnou Francescu. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

Gwilwen 

všechny recenze uživatele

Dumasovi bylo oplaceno stejnou mincí. Stejně jako Dumas "znásilnil" francouzskou historii a pošpinil její hrdiny Ludvíka XIII. a kardinála Richelieu, na vlas stejně se zachovali filmaři k jeho dílu a nenechali kámen na kameni. Mému hodnocení nepomůže ani to, když se pokusím odhlédnout od historických nesmyslů a budu hodnotit výhradně dobrodružný film. Nesympatičtí hrdinové a kopec nudy navlečený do skvostných kostýmů. Nic víc, nic míň. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Všichni za jednoho, jeden za všechny. Tohle heslo slýchával D'Artagnan od malička od svého otce (a po jeho brutálním zavraždění od svého učitele a sluhy v jednom), že nemohl jinak, a jak dospěl šup do Paříže naverbovat k mušketýrům. Bohužel zjišťuje, že na historkách už je dávno leží prach, a slavní mušketýři se zabývají jen popíjením lahodného vínka a házením nožů na podobiznu kardinála Richelieu. Takhle to přece D Artagnan nemůže nechat, vypráská zlenivělé mušketýry od hospodských stolů do boje za krále a královnu, za lorda Buckinghama, ale hlavně proti kardinálovi a jeho pravé (i levé) ruce, tajemnému muži v černém (čistě náhodou vrahovi D Artagnanových rodičů) ... Uh, Alexander Dumas, kdyby toto viděl, tak by se musel otáčet v hrobě minimálně stejnou rychlostí, jako letěl film pryč z mého DVD. Což o to, Peter Hyams to asi myslel dobře - vzal původní prostředí od A.D., akorát tak moc chtěl z Mušketýra udělat trhák, že půlku vlastního námětu ořízl a do vystřižených míst vložil různé akční souboje a přestřelky. Jenže mu z toho vyšel pěknej guláš - ostatní mušketýři jsou zde k smíchu (D Artagnan to všechno zvládne přece sám), při postřelení D Artagnanovy milé padouch pěkně počká, než se jí její miláček vypláče na rameni, a pak teprve zaútočí, zabitím hlavního padoucha rázem veškerá bitva skončí, atd ... To by ale ještě nebylo tak hrozné - toto celé pak Hyams předal do rukou střihorukého Edwarda, který si dal záležet na tom, aby žádný záběr nebyl delší než půl vteřiny, takže při sledování soubojů si divák koleduje o epileptický záchvat (i když jinak choeoografie soubojů byla velmi dobrá). No jo, Dumas se asi nějakého slušného zfilmování taky nedočká ... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Mušketýr D´Artagnan, co se ohání kordem a hbitě skáče přes překážky. Justin Chambers dostal příležitost se vyřádit v akčně pojatém historickém filmu, na němž je znát práce asijského choreografa v akčních scénách. Veterán na poli režisérů Peter Hyams film pojal jako jízdu spíše pro teen publikum, které na historické filmy moc do kin nechodí, a mladý mušketýr pro ně bude představovat akčního hrdinu nasazujícího život za francouzskou královnu a mstící se za smrt svých rodičů. Hyams si režijně vede velmi zdatně, ačkoliv se romantika z filmu souboj od souboje postupně vytrácí, a zůstávají hlavně efektní akční eskapády na zemi i nad zemí. Solidní jízda, která nezapomněla ani na kvalitní herecké obsazení. Tak trochu jiný historický film. Zdařilý pokus, i když příznivci Alexandra Dumase film bojkotují, i když žádná křeč. Film s jeho slavným románem pracuje opravdu jen velmi volně. 80% ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Ne nadarmo dělal tomuhle filmu choreografii hongkongský specialista Xin Xin Xiong a je to vidět na každém souboji. Naneštěstí mu jeho práci mírně kazí režisér Peter Hyams nevhodným sestříháním těchto akčních scén. Asi aby nebylo vidět dubléry. Jinak na Dumasovu předlohu se vykašlete a budete se celkem dobře bavit. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kolega Hardy vystihl v jedné větě i můj soud. Odvozovat kvalitu filmu z kvality použitých triků a nesourodého osvojování bojových technik, které snad v některých případech mohou oživit děj, to je opravdu příliš. Ještě horší jsou druhotné fabulace v americkém stylu, které degradují původní Dumasův příběh. Královně k dokonalosti chyběly džíny a kolty pověšené proklatě nízko; Mylady se jaksi nekonala a přestárlý Buckingham zaujal - v době násilné smrti mu bylo málo přes 35 let. V závěrečné scéně filmu by neuškodila Marseillasa, případně jiná velebná píseň mladší doby. Tak dopadá děj a film, jehož tvorba byla inspirována známou čapkovskou pohádkou JAK PEJSEK S KOČIČKOU VAŘILI DORT. (Dílčí klady jako místy povzbudivé dialogy, hbitost mladých herců v bojových scénách mimo to, co už bylo řečeno, kazí i mimořádně nekvalitní český dabink, který víc než přirozenou mluvu asociuuje štěkot pistolí mužů severoamerického Divokého západu; i k tomu - westernové inspiraci - se režisér Hyams dokázal v bonusech přiznat.) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení filmu probíhalo od října do listopadu ve Francii (ve městech Cassaigne, Miramont-Latour, Auch, Sarlat-la-Canéda, Toulouse, Tillac, a v oblasti Midi-Pyrénées a Gersu) a v Lucembursku ve městě Vianden. (GASTON73)
  • Napriek záujmu miestneho obyvateľstva sa títo ako komparzisti nezúčastnili, pretože castingoví agenti pri hľadaní roľníckych rodín potrebovali drsné črty tváre, čo podľa ich vyjadrenia týmto obyvateľom chýbalo a vyzerali príliš mestsky. (Arsenal83)
  • Film je rozsiahlou reimagináciou Dumasovej tvorby, ktorá znižuje dôraz na politické machinácie v prospech zápletky pomsty typickej pre moderné akčné filmy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama