Reklama

Reklama

Nebezpečný útěk

  • Česko 12 hodin strachu (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Carol Hunnicutová se v losangelském hotelu stane nechtěným svědkem mafiánské vraždy, kterou spáchá gangsterský boss Leo. Harry Caufield z kanceláře okresního prokurátora, který už dlouho po Leovi pase, zjistí podle otisků prstů identitu svědkyně a vypátrá, že se skrývá v zapadlé chatě v kanadských horách. Vydává se za ní a na místě zjišťuje, že mafie už také objevila Carolinu stopu a snaží se ji zlikvidovat. Podaří se jim uniknout najatým zabijákům a nastoupit do expresu, směřujícího do Vancouveru. Dalším Leovým mužům se však povede vmísit se mezi cestující. Život Carol i Harryho je v bezprostředním ohrožení. Železniční detektiv Keller Harrymu pomůže zbavit se najatých vrahů, ale sám přijde o život. Nebezpečný souboj s mafií vrcholí na střechách vagónů, kde Harry musí čelit zuřivému útoku tajemné cestující Kathryn, která je také v Leových službách... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman si po letech zavzpomínal na Francouzskou Spojku, ale respektujíce svůj postupující věk si na prahu šedesátky odpustil divoké přestřelky a naháněčky v autech, a vydal se chránit korunní svědkyni do vlaku (a nikam jinam). Nebezpečný Útěk je celkem rutinní záležitost, a od doby jeho natočení už vznikla řada podobných a možná svižněji natočených žánrovek, ale ve své době to byl bez problémů koukatelný kousek, a na tom se příliš nezměnilo. Fanoušci filmové historie si můžou zaplesat nad hitchcockovským stylem, ostatní přinejhorším nemusí litovat svého času, pokud ho stráví na téhle koleji. Za mě něco mezi 60 a 70%, ale spíš k těm 60. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Peter Hyams tu nedělal scénář, ale režii a kameru. Myslím si, že se mu docela podařilo vytvořit atmosféru uzavřenosti. Alespoň mně se film ve chvílích, kdy jsme ve vlaku v kanadských horách (což je skoro pořád), dost líbí. Velkou zásluhu na tom ovšem má charismatický Hackman. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Svou podstatou neuvěřitelné béčko, i když velká většina filmů na tohle brdo vznikla až po Nebezpečném útěku. To, co nás většinou na takovýchto filmech štve, tedy na hlavu postavený minimalismus, 3-4 hlavní herci a asi dalších pět komparsistů plus vyloženě "jednotvárné" prostředí, tady kupodivu působí takřka mile komorně a příjemně "domácky". I když můsíme být velmi, velmi milosrdní, abychom na tuhle hru přistoupili a vzali film na milost. Jednu velkou výhodu oproti záplavě konkurentů podle naprosto stejného scénáře to ale stejně má: shrbený Hackman v akčních scénách sice působí mírně směšně, ale přece jenom je to stále herec, na kterého se dá koukat. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Aj keď nahodenie ústrednej zápletky o svedkyni a jej ochrancovi s tvárou rázneho veterána Genea Hackmana evokuje, že Hyams sa nám pohitchcockoval, producentská akčná dvojka Kassar & Vajna zasa napovedá, že sa skôr budeme blížiť ak aj nie práve k TERMINÁTOROM, tak aspoň k variácii na SMRTONOSNÚ PASCU. Takže nakoniec je NEBEZPEČNÝ ÚTEK niečo uprostred a aby som povedal pravdu, celkom ma bavil. Hlavne prvú polovicu. Potom sa naplno ukázalo, aký je Hyams priemerný režisér a podpriemerný scenárista a už to nezachránila ani prechádza po streche vlaku, rútiaceho sa krásnymi kanadskými horami. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý nápad s tím, že se všechno umístí do omezeného prostředí...no jenže Peter Hyams je špatný režisér i scénárista a prostě to nemohlo vyjít :)))) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Béčkově přímočaré a průhledné, ale hodně solidně natočené a Hackman si svou roli zjevně užívá. A filmy odehrávající se ve vlacích mám rád. 70% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Originál z padesátek jsem neviděl, tahle předělávka je každopádně průměrné thrillerové řemeslo. Nemá zajímavé záporáky, nijak extra nenapíná a nenabídne jedinou zapamatováníhodnou scénu. Ale umístěním většiny děje do vlaku trochu na zajímavosti získává a Hackman to docela táhne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přežít a přesvědčit svědčit. Jen proto, aby mohl sedět v soudní síni a dívat se, jak soudce vynáší rozsudek a usvědčeného zločince začíná tlačit límec košile u uzlu kravaty.. Díky Hackmanovým nevymáchaným ústům to více baví v konverzační rovině (přátelský pokec se zabijáky u kávy a něčeho ostřejšího) než při nepřesvědčivě natočených akčních scénách (modýlkem vrtulníku počínaje a soubojem „moc vysokých“ osob na střeše vlaku konče). V rámci spoileru musím říct, že trvanlivost Walshů je tady až překvapivě jepičí.. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď ma užívateľ Falko dopredu upozornil na to, že sa mám pripraviť na hitchcockovský štýl, ani vo sne ma nenapadlo, že pôjde skutočne o stiesňujúci a tmavý film uvarený na spôsob ,,majstra thrilerov." Hlavní hrdinovia trištvrtinu snímky nevytiahnu päty z idúceho vlaku a niektoré konkrétne scény vo mne vyvolávali nepríjemné morbídne pocity. V súčasnosti to už, samozrejme, neprekvapí, ale pobaviť sa dá na tom kráľovsky a je cítiť, že Hitchcock bol pre Hyamsa veľkou inšpiráciou. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa stane, že na úteku pred zabijakmi vo vlaku majú hrdinovia k dispozícii samostatné kupé, ale napriek tomu sa vezú štvrtou triedou. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ak niekto po prvykrat vidi tento film dnes, uplne chapem nizsie alebo priemerne hodnotenia, avsak moj zazitok bol trosku väcsi, pretoze som ho videl asi pred 20-timi rokmi v kine a vtedy som jednak vnimal filmy uplne inak, nebol som nasyteny mnohymi podobnymi filmami a takyto film sa da najlepsie vychutnat prave v kine, preto je to pre mna tak trosku aj nostalgia. S Madison sme sa zhodli, ze film mal taku Hitchcockovsku stiesnenu atmosferu, ktorej napätiu dopomahala skvela napinava klavirna hudba Bruca Broughtona, len skoda, ze na konci to Hyams trosku s tym umelym platnom odflakol, ale ja som mu to odpustil a kludne davam 4*. Mimochodom prave v tomto filme som spoznal Gena Hackmana. ________ Gene Hackman - (Harry Caulfield) +++ Anne Archer - (Carol Hunnicut) +++ James Sikking - (Nelson) +++ J.T. Walsh - (Michael Tarlow) +++ M. Emmet Walsh - (Seržant Dominick Benti) +++ Susan Hogan - (Kathryn Weller) +++ Nigel Bennett - (Jack Wootton) +++ J.A. Preston - (Martin Larner) +++ Harris Yulin - (Leo Watts) +++ Produkcia: Mario Kassar, Andrew G. Vajna +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Všechno už tady bylo. Motiv osamělé ženy, která se stane jedinou svědkyní vraždy. A samozřejmě se brzy dostane do hledáčku vrahů, kteří ji potřebují odstranit z povrchu zemského. Shodou okolností skončí ve společnosti prokurátora Genea Hackmana, který s vystrašenou ženou cestuje vlakem. Na konečné ji čeká proces a svědectví. Možná. Pokud přežijí. Prvek uzavřeného prostoru je celkem fajn, i když výsledek zdaleka nedosahuje kupříkladu dojmu z nedostavěného mrakodrapu firmy Nakatomi ve Smrtonosné pasti. Peter Hyams navíc nikdy nebyl nějak výrazně zručný režisér, jeho filmová zastavení s belgickým gymnastou Van Dammem předložil i v případě akčních sekvencí poměrně nevzrušivě a kdyby obecně míval méně štědré rozpočty, mohly to být větší průšvihy. Narrow Margin je béčko přímočaré a průhledné (ale pořád docela fajn), u kterého bych čekal hlavně výživnější (větší) finále. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čistý průměr, který by bez účasti Gena Hackmana nezajímal asi vůbec nikoho. Příběh je velice jednoduchý, ve filmu se objevují dost okaté chyby (čelní sklo automobilu, kterým ústřední dvojice prchá, rozbije větev, ale vzápětí je jako nové, v dalším záběru zase rozbité, pak opět bez škrábnutí...), které si režisér měl rozhodně ohlídat, padouši jsou naprosto nevýrazní... Takže vše zachraňuje zarputilý Hackman, jemuž věříte všechno, a pár zručně natočených scén. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Prumernej film v tom vlaku bych cekal vic akce nicmene asi nektery ty zabery nebudou tak spatny kdyz se hodily vykradaci Wynorskemu do jeho mrtveho bodu jinak tenhle film tak trochu balancuje mezi akci a klasickou kriminalkou poradne vsak neni ani jednim z toho nastesti Hackman svym charizma lecos zachranil uslo to ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Když se mnou decentně mlátila puberta, jevil se mi tenhle film napínavý jak guma od trenek velikosti XXXL. O víkendu jsem si dala po 16-17 letech repete a přestože část kouzla zůstala zachována, přece jen na mě z "Nebezpečného útěku" pomrkávaly slaboduché okamžiky a nejedno klišé. Ale nemám důvod nadávat, vlastně jsem se docela bavila, byť se někdy smích dostavil v okamžicích, kdy to tvůrci filmu zřejmě nezamýšleli. 66% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Moc se mně líbilo, jak si Gene Hackman povoloval límeček a usmíval se při tom na parchanta, co než aby se sám ušpinil, najme si bandu žoldáků. Všichni takoví zaslouží přivázat ke kolejím a nechat přejet drezínou. Podívejte, já miluju, když nádhernou kanadskou krajinou uhání nadupaný vlak, z jehož skromných útrob je cítit napětí, jako bych sám s místenkou seděl v kupé vedle Caufielda. Nebezpečný útěk naštěstí ještě nestačil být zprzněn moresy devadesátých let, a tak jediná věc, která mi na něm vadí, je syndrom kominíků; nevím, proč se v každém filmu o vlacích věčně všichni serou na střechu. Od doby, co jsem po vagonech viděl skákat Van Damma na motorce, mě už fakt ničím novým nepřekvapíte. Tak to prosím přenechte profíkům a příště místo toho zaběhněte třeba za mašinfírou. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nudný thriller. Velký podíl na tom nese neuvěřitelně plochá režie Petera Hyamse a také herečtí představitelé, kteří do svých rolí nedali vůbec nic. 40% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si, že bez Gena Hackmana by se z tohoto filmu stalo zapomenutelné béčko, což by se mu bez milosti přihodilo. Akční scény jsou natočeny zručně, ale ve střižně se zřejmě chlastalo, jinak si neumím vysvětlit ty školàckě chyby, kterých se Mitchell při zpracovàní honičky auta vrtulníkem dopustil. Snímek má skvělé tempo a udrží divákovu pozornist až do vítězného Genova úsměvu. ()

Reklama

Reklama