Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tully vypraví příběh Marly (Charlize Theron), matky tří dětí, které její bratr (Mark Duplass) pořídí chůvu. Přes počáteční nedůvěru si Marla k pozorné, nepředvídatelné a mladé chůvě Tully (Mackenzie Davis) vytvoří silné pouto. (Bontonfilm)

Recenze (107)

Matty 

všechny recenze uživatele

Na půl cesty mezi tím nejlepším a nejhorším, čeho je Jason Reitman schopen. Charlize Theron exceluje v roli vysílené matky tří dětí, jejíž život se scvrkl na mechanicky opakované vyměňování plín a kojení. Díky jejímu výkonu, odžitým situacím a odměřené režii spoluprožíváme její únavu, chápeme její poporodní depresi, cítíme obrovskou úlevu, když se před dveřmi objeví Tully. Kouzelná chůva jednak zodpovídá (nikdy nepoloženou) otázku, jak by vypadala Mary Poppins, kdyby byla mileniálka, jednak mění žánr filmu z vypravěčsky jasně zacílené sociální tragikomedie v ambiciózní magicko-realistickou výpověď o ztrátě víry ve smysl toho, kým jste a co děláte. Reitman podobně jako v otřesné satiře Muži, ženy a děti podlehl pokušení nabídnout nám kromě malých dramat obyčejných lidí velké nadčasové myšlenky. Ty jsou ale v jeho pojetí komicky zjednodušené a pro snazší stravitelnost sladkobolně zabalené („A Spoonful of sugar helps the medicine go down“) a jejich přítomnost ve vyprávění zdůvodňuje strašlivě vratká narativní konstrukce, nadřazující odhalení předvídatelného dějového zvratu uspokojivému vyřešení všech ostatních problémů (hrdinčiny nenaplněné kariérní ambice, nedostatek financí, synův autismus). Závěr filmu, jehož tvůrci po cestě z bodu A do bodu B tak trochu zabloudili, pak sice nabízí řešení, ale skrze něco, co dosud nepředstavovalo problém (zapojení manžela do péče o domácnost). Tully je svým utilitárním přístupem k postavám přes autentický začátek vlastně hrozně cynický a neupřímný film. 55% ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA $9,369,755║ Tržby Celosvetovo $15,636,462▐  Jason Reitman vie naservírovať všelijakú dramatickú tému, opäť ponúka riadny depkový záhul. Nuž toto je jeho šálka kávy, bezdebát. /55%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten zvrat jsem znal, tak nevím, jestli bych ho odhadl - ale spíš by mě něco tak pitomého ani nenapadlo. I když je fakt, že scéna sexu by mi asi přišla hodně mimo. Platí, co píše tolik lidí - první akt je perfektní, odpozorované scény mateřské deprese působivé, ale jakmile se to pokusí o něčem být, tak to imploduje ke klišé tezím o rodinném životě, za které by se nemusela stydět Ulice. A o tom konečném zvratu fakt nejde napsat dost ošklivých věcí. 2 a 1/2 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Způsobu, jakým to Reitman dohrál, by se dal vyčíst nedostatek elegance, a to možná i proto, že coververze titulní písně jedné bondovky napoví pointu a scéna s oblečkem servírky ji de facto prozradí. Přesto si je možno vychutnat trpký humor spojený s vyčerpávající bublinou mateřství, perfektní dvojici Theron, Davis a možná i to poselství, že by si měl člověk vážit všech těch partnersko-rodičovských maličkostí, jejichž hodnotu poznáte, až když jsou pryč. Přijmout to. Spolupracovat. Ničeho nelitovat. One life for yourself and one for your dreams.. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Jason Reitman tentokrát na téma "děkujeme, že rodíte". Fest přísnej a syrovej film o mateřství a další role Charlize Theron, za kterou nejspíš nebude nominovaná na Oscara, ale zatraceně by být měla! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tady někdo sympaticky opisoval ze života. Jason Reitman, který má čuch na témata a talent na dialogy (i když nyní režíruje cizí látku), skvěle zvládá formu, stejně dobře pak dokáže vést herce. S Charlize Theron, která znovu obětovala svůj půvab a přibrala, se sešel už podruhé a opět to je silná, výborně napsaná a zahraná postava. Cynicky pojatý snímek o mateřství a jeho nástrahách představuje matku dvou dětí, kdy jedno trpí autismem, a třetí potomek je na cestě. Čeká nás tak nepřikrášlená porce (výtečně sestříhaná sekvence rutinní péče o novorozeně) dramaticko-úsměvného vyprávění o osudech jedné vysílené matky, která nakonec kývne na pomoc noční ošetřovatelky, ze které se vyklube malý zázrak. A velmi sympatická pointa (konec je dle mého naopak vydařený). Mladá energická Mackenzie Davis (talent, který je třeba dál sledovat) jí připomene bezstarostnost stejně jako možnosti, které jsou reálné i se třemi dětmi. Charlize výtečně zvládá vnitřní konflikt, dokáže se nadchnout drobnostmi, které přicházejí, a znovu dokazuje, že Oscara doma nemá náhodou. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Som z tohto snímku akýsi zmätený. Ono ani tak nejde o to, že “Tully” nie je žiadna “čistokrvná” komédia, no skôr “jasná” psycho dráma, ktorej príbeh sa zameral na obdobie materstva, ale o ten nádych, ktorý je na moje pomery príliš “čudný”. Naozaj ťažko sa popisujú pocity, ktoré vo mne tento film vyvolal, no rozhodne to nebol “smiech”. Námet ako taký veľmi zaujímavý, Charlize Theron ako obvykle - výborná (!), no mňa osobne tá “podivnosť” nedostala tak, akoby mala. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jak praví italské přísloví: „Do žen a do melounů nevidíš“… Jen Jason Reitman, jako jeden z mála tam dokázal nahlédnout. … Úděl žen. Je to právě ten neustálý boj a vždy převažuje.. to co musíme, před tím.. co bychom chtěly. Volbu máme, ale je naší přirozeností tyto touhy a přání potlačit a být tady především pro druhé. To nám dělá radost, to nás naplňuje. Tak to bylo, je a bude. Vím o čem píšu, dočetla jsem Horalku a Alberto Moravia je taky jedním z těch vyvolených. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Charlize Theron bol a je jediný dôvod prečo som to doto išiel. Popravde veľa som nečakal a ani som toho veľa nedostal. Charlize odviedla výborný výkon ako vždy, ale celé to nedokáže uniesť, pretože príbeh, ak sa vôbec o nejakom dá hovoriť je dosť nevýrazný. Oceňujem premenu Charlize, pribrala solídne, ale inak nemám čo pochváliť. Trailer ma celkom navnadil, zdalo sa mi to celkom zaujímavé, ale film je pomerne nudný, ničím neprekvapí akoby nevedl o čom chce vlastne rozprávať. 60%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Není to deprimující žalozpěv za všechny vytížené rodiče. Naopak. Je to nadějeplná óda pro pracovité mamky, které svým dětem dávají vše. Aronofskyho matka! sice byla první a dražší, Reitmanova freska je ale mnohem údernější a bude rezonovat déle. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dalsi uzasny herecky koncert Charlize Theron. Zvysok je tradicne kvalitny, civilny a so srdcom natoceny Reitmamov standard. Len skoda, ze rozuzlenie citit na mile daleko. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Reitman se zamýšlí nad tím jak asi zvládají matky narození 3. dítěte. Charlize Theron předvádí opět svou další dokonalou transformaci a tuhle typickou 35třicítku ji v pohodě uvěříte. Snad poprvé se Reitman snaží šokovat nečekanou pointou. Není důležité ji prokouknout, spíše oceňuji, kterak suverénním stylem dokáží jeho snímky plynout. 60% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Reitman mě jako vždy dostal a emočně zcela zničil. O to víc mě naštvalo závěrečné rozuzlení, které se mi vůbec nelíbilo a které mi do značné míry zkazilo celkový dojem z filmu. Pro mě osobně neuspokojivý závěr je nakonec jediným důvodem, proč nemůžu dát plné hodnocení. Jinak proměna Charlize Theron zde je naprosto neuvěřitelná; naopak Ron Livingston je zde stejně hrozný jako byl už tenkrát v Sexu ve městě. Mimochodem asi nikdy mi nebylo tak zástupně trapně za chlapa, který hraje videohry. Jo a ten plakát je naprosto příšerný. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Syrově originální příběh obyčejné maminy od tří dětí, co pozná svoji spásu v o generaci mladší noční chůvě jménem Tully. Spojení herečky Charlize Theron, scenáristky Diablo Cody a režiséra Jasona Reitmana je celkem zajímavé. Film sám využívá zvláštních režijních poloh, začíná porodem třetího potomka, prostředek je souzněním dvou žen, chyběl už jen jazyk a prsty, dojezd za mnoho nestojí. Objevují se v něm mysteriozní prvky a vyvstanou pochyby, zda chůva vůbec byla reálná, tedy já jsem to tak chápal, respektive to bylo podáno nesrozumitelně. Role mamin, ke všemu trojnásobných, nemají velké místo ve filmografii paní Theron. Ta svůj vysněný projekt chtěla mít pod kontrolou, nabrala kila navíc, takže do modelky má daleko a její proměna z akčních rolí v hospodyňku je pozoruhodná. Žádný div, že jí ve vedlejších rolích nikdo moc nestačí. Ron Livingston v roli jejího manžela plní svoji submisivní hereckou normu, sekundantkou hlavní hvězdy je vycházející hvězdička Mackenzie Davis, která utvořila s Charlize dobrou vazbu. Charlize kojí, nesouloží se svým manželem, přiměje chůvu k jeho svádění, paří v rockovém klubu - potud velmi dobré, ale co ten slaboučký závěr?! Od chvíle, kdy se Marla ocitne v podroušeném stavu mimo svůj domácí rajón, začal být film také lehce podroušený v kreativním ohledu. Konec bych úplně předělal, nepasoval mně do celé formy. Jsem ale vděčný, že spousta, pro jiné filmy dramatických prvků, jako třeba postižení syna, depresivní stavy a podobně, zde jen slouží coby okrajový problém, naopak třeba kojení se ukazuje pro film celkem zásadním. Ve větší míře je to film pro ženské publikum, pánům ale rozhodně není vstup zapovězen. Pokud vám nevadí, že to nejpodstatnější pro děj proběhne v domácnosti, máte možnost celkem realistického netradičně otevřeného náhledu do života jedné zasloužilé maminy. 7/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Jason Reitman je späť a v absolútne najlepšej forme. "Tully" je podľa mňa skutočne vynikajúcim filmom. Prakticky mám pocit, že som sa sledoval na reálnych ľudí s reálnymi problémami, životom a hlavne som mal pocit, že je to všetko tak bravúrne zvládnuté, že som mal chuť zatlieskať. Charlize Theron je fantastická a rovnako aj Mackenzie Davis. Ich vzťah je spracovaný veľmi dobre a dáva to filmu potrebnú charizmu a potrebný nápad. Koniec koncov, nič nie je horšie, ako keď človek dopadne absolútne na dno a od zúfalstva už nevie čo má vlastne urobiť. A do toho prichádza Tully, aby sa Marlo absolútne nezbláznila a dokázala nájsť radosť v živote. Lenže čo tento film zvláda absolútne fantasticky je podľa mňa myšlienka toho, že byť obyčajným je vlastne rovnako úžasné ako byť výnimočný. Možno ešte viac. Lebo dokážeme naše deti presvedčiť, že svet môže byť úžasný, a že ho môžu sami takým stvoriť. A robíme to pre nich. Pretože sú našou súčasťou. Funguje to podľa mňa fantasticky. Najmä dialógy sú tu vynikajúco napísané. Všetko čo spolu Tully s Marlo riešia je podľa mňa vynikajúce a dáva to tomu správnu energiu. Postavy sú skvelé, atmosféra je skvelá, hudba je vynikajúca a celkový dojem z filmu je super. Nebudem spoilovať záver pre tých, čo film chcú vidieť (okrem toho to aj vysoko odporúčam), no poviem len toľko, že neviem ako vám to sadne. Mne osobne to nevadilo, no možno to niektorí ľudia skritizujú viac. Je to pochopiteľné, no na druhú stranu mám pocit, že zrazu dá všetko vo filme zmysel. A preto to podľa mňa funguje. Osobne odporúčam a jeden z tohtoročných favoritov. Hodnotenie: A ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jason Reitman a jeho reálný a vtipný pohled na život matky tří dětí, která najde vysvobození až v mladé a tajemné chůvě, která jí od základu změní život. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Náhled na to co společnost očekává od matky. Ale má to pramálo společného s realitou mateřství , které ženu navždy změní a odřízne ji od svého mladšího já. ()

Reklama

Reklama