Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller na motivy skutečných událostí se odehrává na maďarském venkově v šedesátých letech minulého století, kdy městečkem Martfü otřásla série brutálních vražd. Psychotický zabiják stále slídí po okolí a vraždí mladé ženy, zatímco nevinný muž je neprávem obviněn a odsouzen za zločiny, které nikdy nespáchal. Odhodlaný detektiv přijíždí na místo činu a brzy se stane případem posedlý, neboť je pod tlakem státního zástupce, který chce vidět pachatele viset. Lapeni v dusivém společenském, politickém a psychologickém prostředí socialistického Maďarska se brzy ocitneme zapleteni v pavučině složitého spiknutí a znepokojivého dramatu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (62)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle mě by se dalo klidně říct, že se jedná o přední maďarský film, který snese bez problémů srovnání i s velkými evropskými filmovými kriminálními příběhy současnosti. Maďaři totiž příběh škrtiče z Martfü vypráví hodně velikášsky a vysloveně to tak i působí. Věřím, že film v době své premiéry v maďarských kinech udělal poctivý ofuk, protože některé scény by nemohly bejt syrovější, což je v případě firmu rozhodně dobře. Působí šokujícně a evidentně to tak opravdu myslí. Škoda jen, že některé momenty ve filmu se tváří jak z nejbéčkovější německé kriminálky. Samotný škrtič se totiž chová naprosto nelogicky a uvádí diváka vysloveně do rozpaků. Do teď vlastně nevím, jestli byl ten sériový vrah geniální a nebo měl jenom velké štěstí na vyšetřovatele, že ho nechytili dřív. Ti jsou podle mě největším kamenem úrazu v celém případu, protože se tady chovají jak dva zjevy, kteří poprvé drží v ruce vyšetřovatelskou lupu. Celkově ale musím uznat, že se tohle Maďarům povedlo. Solidní kousek. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“SÉRIOVÝ VRAH V NAŠEM MĚSTĚ?…“ /// Tak hlavně – nic nevymejšlej! Trošku se snažej pohrát se zápletkou – ale vona je to vlastně skutečnost, takže ani tady není třeba moc špekulovat. Filmařina standardní, taková ta ze 60tejch let – tenkrát se totiž po Maďarsku toulal zmrd, co mu houpl, jen když ta pod ním byla vystydlá. Soudruzi sice věřej, že by jako socialistickej člověk mohl bejt masovej vrah, ovšem zase vo tolik chytřejší, než Rusáci nejsou. Dlouho je to spíš vo tom vrahovi, než vo vyšetřování. Policajti maj svůj prostor, jenže ho moc nevyužívaj. Taky – komunistická bezpečnost má svoje problémy, takže s něma hejbou spíš jiný věci (i my vo tom víme svoje). Prostě takový maďarský dobrodružství kriminalistiky. Je to zajímavý, ale… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Když šukám, tak vraždím. 3.) Nevím, jak poznám, jestli jsem se trefila starýmu do vkusu. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Maďaři servírují případ brutálního sériového vraha vraždící mladé ženy, který se odehrál v 60. letech socialistického Maďarska. Jedná se o velmi milé překvapení, které zaujme příběhem, atmosférou i formou zpracování a samotný případ je více než zajímavý. Slizský vrah sídlí po Maďarském venkově a vybírá sí random oběťi, zatímco nevinný chlap je křivě odsouzen a trčí ve vězení. Vraždy jsou poměrně slušně brutální a vrah si rád své ženy i svléká a velmi mě bavil i mladý odhodlaný policista, který se snaží vraha dopadnout a zároveň prokázat nevinnu křivě odsouzeného. Na Maďary velmi slušný počin. 75% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco nevinný sebemrskač je obšťastňován násadou od záchodového zvonu, jiný si na svobodě drze užívá justičního omylu a pozvedá čabajku v případě deviantního vzrušení.. Filmové zpracování případu Pétera Kovácse alias „Monstra z Martfü“ si něco možná zbytečně přidává v rámci dramatizace (manželka vraha omylem jako oběť napadení, vztah detektiva se sestrou odsouzeného), ale dusná atmosféra časů po Maďarském povstání a nepříjemné pocity, když škrtič uspokojuje své potřeby, tomu dodávají na intenzitě. Chtělo to jen jistější režisérskou ruku při opisování západních vzorců a možná i větší důraz na linii vyšetřování v kompetenci soudruhů, kteří kromě toho, že neměli laboratoře CSI, museli i politicky myslet.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Kvalita. Technicky úplná špica, niektoré zábery sa pýtajú do rámu. Toto je kategória bez kompromisu, od kamery, svietenia až po temnú atmosféru sa hýbeme ak nie je svetovej, tak na európskej úrovni určite. Do toho maďarský dedinský socík, s pokrivenými postavami a správne zvoleným úchylákom, ktorý sa s tým veľmi nesere. Bol som zarazený do stoličky celý čas. Nečakane. 85% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne spracovaná story o sériovom vrahovi. Možno to chcelo zapracovať na temnejšej vizualizácii, možno sa mohla identita skutočného vraha tajiť dlhšie, no tak či onak, film nijak nenudí. Škoda, že to v závere celé nabralo taký rýchly spád, akoby detaily prípadu z pohľadu vyšetrovania ani neboli dôležité, ale inak, sám za seba spokojný. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hmm tak i Maďaři měli za socíku svého sériového vraha, tak jsem se na tenhle film vrhnul, ale pokud mám říct svůj dojem z něj tak mě napadá slovo : matný. Dal se z toho vytěžit slušnej film, ale nevím jestli je to tím nudným zpracováním nebo faktem, že vrah nebyl žádnej velkej borec a diletantsví policie při vyšetřování je naprosto nepochopitelné. Nevím výsledkem je čistý průměr na jedno shlédnutí.50% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Maďaři uměli, stejně jako Češi, točit výborné filmy, tohle je ale spíše průměrná kriminálka, které po řemeslné stránce není co vytknout. Postrádal jsem napětí a mrazivou atmosféru, a tak mi oběti byly vcelku ukradené. Nejmrazivější tak byla připomínka komunistického režimu, který si vždy dokázal poradit ve svůj prospěch. A události roku 1968 v obsazeném Československu, co běží v TV, působily nejděsivěji. Lepší průměr tematicky podobný Smrti stopařek. V jednom kratičkém okamžiku vytanula vzpomínka na Rozparovače z New Yorku... ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Téma zajímavé (sexuálně motivovaný sériový vrah v socialistickém Maďarsku podle skut. událostí – takový menší Čikatilo nebo Straka…všichni tihle sebestřední bastardi jsou si ve svém psychopatickém naladění dosti podobní – viz třeba Drbohlavovu PSYCHOLOGII SÉRIOVÝCH VRAHŮ). Ovšem jde o film s všemi nešvary televizního formátu – ač zřejmě o televizní film nejde. Křečovité herectví, místy snaha o ozvláštnění končící spíše podivně matoucím dojmem, neschopnost ukázat více, než jen povrch – ve smyslu obecně psychologickém i ve smyslu zobrazení samotného tématu či jeho politického nebo společenského rozměru, často laciné ústupky filmovému vyjádření. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Maďaři a HBO nám připravili celkem zajímavý příběh o jednom ze svých masových vrahů. Film se navíc odehrává na přelomu padesátých až sedmdesátých let, takže se do vyšetřování protly i události z potlačení povstání v Maďarsku a následně se objeví i okupace ČSSR. Filmaři si dali se znázorněním doby celkem práci, vše vypadalo správně staře a dobově jen na těch autech bylo vidět, že se jedná o dnes opečovávané veterány, protože každé z nich včetně linkového autobusu se lesklo čistotou, novým nátěrem a z pochromovaných nárazníků šla záře jak ze stříbrných amerických autobusů linek Greyhound. A to je dosti v kontrastu se socialistickým způsobem údržby, čistoty a vůbec ... Herci ač neznámí hráli dobře, vrah vypadal až sympaticky... Mně mrzí dvě věci. Dlouhá stopáž a i kdyby tedy film měl trvat 2 hodiny, dost se vlekl. Ačkoliv se jednalo o dost hutné téma, film prostě postrádal napětí. Konec pak byl jak z rychlíku, takže spíše než dojmy z kvalitního thrilleru mám chuť ohodnotit spíše preciznost kulis a prostředí... Dávám tedy za 3 kousíčky bezpečnostního skla. * * * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Temný, drsný, historický thriller ako zo severu alebo od Finchera dokážu nakrútiť aj naši južní susedia. A my si môžeme zase povzdychnúť, prečo to nedokážeme aspoň z takej časti ako Maďari. Film mi okrem spomínaných inšpiračných zdrojov pripomínal aj kombináciu viacerých dielov Dobrodružstiev kriminalistiky, špeciálne diel o rekonštrukcii. Nie som si ale istý, či tá kritika politických a spoločenských pomerov nebola v takomto explicitnom zobrazení proste iba na detektívnu, a od druhej polovice krimi linku našróbovaná trochu nasilu. Ak by nám došla v závere po kratšom premýšľaní nad udalosťami, mala by väčšiu hodnotu. A záver chcel byť v tomto smere až tak drsne cool, až to nefungovalo skoro vôbec. Ale inak solídny komerčný thriller, kde tie dve hodiny utečú pomerne rýchlo. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Zřejmě můj první, čistě Maďarský film (krimi/thriller) nedopadl vůbec špatně. Temný venkov, šílenej psychopat, kterej se neštítí ničeho a celkem pěkná zrzka Zsófia Szamosi. Mohlo to být kratší, ale i tak jsem se moc nenudil. "Pěkná" atmosféra 60. let. Lepší trojka. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Hrozně amatérský natočený a hlavně strašně nudný film. A to myslím smrtelně vážně. Když pominu zoufalý dabing, za který tvůrci nemůžou, nenacházím skoro nic, co bych nějak pochválil, či vyzdvihl. Jen jeden pravdivý příběh, u kterého jsem se dost nudil a nepřilnul ani k jedné postav. Tenhle pokus natočit thriller podle západních vzorů absolutně nevyšel a já už můžu jen litovat těch 118 minut stráveného času. Dobře mi tak. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na maďarské pomery viac než dobré, navyše na základe skutočných udalostí. Násilné scény pôsobili skutočne, navyše sa tvorcom podarilo preniesť na plátno tú pochmúrnu atmosféru raného socializmu. Osobné i ľudské konflikty majú kvalitný psychothrillerový obal. Obraz hrôz spôsobených jedným nekrofilom je tu dobre sprevádzaný myšlienkou zmanipulovanej vyšetrovateľskej zložky. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Hm, zvláštne nevyrovnaný film. Z hľadiska vyšetrovania mi dosť pripomenul Občana X, jednoducho režim nepustí. Lenže problém filmu nespočíva v režime, ale v scenári, ktorý toho do filmu veľa napchal, zároveň z neho, ale aj veľa vynechal. Nedokážem sa zbaviť dojmu, že to vynechané, by tam sadlo oveľa viac. Tak za to bodík dolu. Inak však čo sa týka atmosféry, ma film dokázal neuveriteľne vtiahnuť a to hlavne z hľadiska pocitovosti, čo je u mňa obrovským plusom. Hlavne postava Ákosa Rétiho bola skutočne skvele zvládnutá, až mám pocit, že to bolo na úkor Pála Bognára aka Pétera Kovácsa, ktorá stále zostávala akosi v úzadí napriek tomu, že sa vo filme začala objavovať pomerne skoro a aj často. Nuž ale to zrejme súvisí s tými vyššie spomenutými scenáristickými nedostatkami...no nevadí, ja si to čo ma ešte z príbehu zaujíma niekde vyčítam... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Maďari sa pustili do filmu veľkoryso a s ambíciami a treba uznať, že sa im to sčasti podarilo. Film pôsobí temne, má dobrý vizuál, scény sú natočené zručne a skutočne na úrovni. Čo škrípe sú dialógy a zdarilo by sa popracovať na kompaktnosti, niektoré scény pôsobia minimálne zvláštnym dojmom. Neviem do akej miery je opisovaná skutočnosť skutočnosťou a čo je autorsky doplnené, v každom prípade sú niektoré motívy nedostatočne vysvetlené. Určite však ide o slušný snímok z prostredia socialistického Maďarska po revolučnom pokuse z roku 1956, pomery na kriminálke sú vykreslené verne a taktiež si cením celkovú výpravu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Předně zaujme technická vytříbenost charakteristická pro větší západní produkce. Solidní je i temná atmosféra a našemu divákovi je blízké i prostředí maďarského socialistického venkova, protože to se od toho českého zase tolik nelišilo a neliší. Pak tu máme brutalitu bez příkras a poměrně velký prostor pro vraha, přičemž poslední mord se nebojí jít do detailů. A konečně poslední ingrediencí je samotná doba, která standardnímu vyšetřování moc nepřála. To všechno Sopsits společně s výbornými herci seskládal do působivého obrázku, který u nás můžeme jenom závidět. Tak si tak říkám, jestli nám po té polské nezačíná unikat i ta maďarská filmová tvorba. 85% ()

Reklama

Reklama