Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller na motivy skutečných událostí se odehrává na maďarském venkově v šedesátých letech minulého století, kdy městečkem Martfü otřásla série brutálních vražd. Psychotický zabiják stále slídí po okolí a vraždí mladé ženy, zatímco nevinný muž je neprávem obviněn a odsouzen za zločiny, které nikdy nespáchal. Odhodlaný detektiv přijíždí na místo činu a brzy se stane případem posedlý, neboť je pod tlakem státního zástupce, který chce vidět pachatele viset. Lapeni v dusivém společenském, politickém a psychologickém prostředí socialistického Maďarska se brzy ocitneme zapleteni v pavučině složitého spiknutí a znepokojivého dramatu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (62)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne spracovaná story o sériovom vrahovi. Možno to chcelo zapracovať na temnejšej vizualizácii, možno sa mohla identita skutočného vraha tajiť dlhšie, no tak či onak, film nijak nenudí. Škoda, že to v závere celé nabralo taký rýchly spád, akoby detaily prípadu z pohľadu vyšetrovania ani neboli dôležité, ale inak, sám za seba spokojný. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Kvalita. Technicky úplná špica, niektoré zábery sa pýtajú do rámu. Toto je kategória bez kompromisu, od kamery, svietenia až po temnú atmosféru sa hýbeme ak nie je svetovej, tak na európskej úrovni určite. Do toho maďarský dedinský socík, s pokrivenými postavami a správne zvoleným úchylákom, ktorý sa s tým veľmi nesere. Bol som zarazený do stoličky celý čas. Nečakane. 85% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na maďarské pomery viac než dobré, navyše na základe skutočných udalostí. Násilné scény pôsobili skutočne, navyše sa tvorcom podarilo preniesť na plátno tú pochmúrnu atmosféru raného socializmu. Osobné i ľudské konflikty majú kvalitný psychothrillerový obal. Obraz hrôz spôsobených jedným nekrofilom je tu dobre sprevádzaný myšlienkou zmanipulovanej vyšetrovateľskej zložky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“SÉRIOVÝ VRAH V NAŠEM MĚSTĚ?…“ /// Tak hlavně – nic nevymejšlej! Trošku se snažej pohrát se zápletkou – ale vona je to vlastně skutečnost, takže ani tady není třeba moc špekulovat. Filmařina standardní, taková ta ze 60tejch let – tenkrát se totiž po Maďarsku toulal zmrd, co mu houpl, jen když ta pod ním byla vystydlá. Soudruzi sice věřej, že by jako socialistickej člověk mohl bejt masovej vrah, ovšem zase vo tolik chytřejší, než Rusáci nejsou. Dlouho je to spíš vo tom vrahovi, než vo vyšetřování. Policajti maj svůj prostor, jenže ho moc nevyužívaj. Taky – komunistická bezpečnost má svoje problémy, takže s něma hejbou spíš jiný věci (i my vo tom víme svoje). Prostě takový maďarský dobrodružství kriminalistiky. Je to zajímavý, ale… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Když šukám, tak vraždím. 3.) Nevím, jak poznám, jestli jsem se trefila starýmu do vkusu. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Předně zaujme technická vytříbenost charakteristická pro větší západní produkce. Solidní je i temná atmosféra a našemu divákovi je blízké i prostředí maďarského socialistického venkova, protože to se od toho českého zase tolik nelišilo a neliší. Pak tu máme brutalitu bez příkras a poměrně velký prostor pro vraha, přičemž poslední mord se nebojí jít do detailů. A konečně poslední ingrediencí je samotná doba, která standardnímu vyšetřování moc nepřála. To všechno Sopsits společně s výbornými herci seskládal do působivého obrázku, který u nás můžeme jenom závidět. Tak si tak říkám, jestli nám po té polské nezačíná unikat i ta maďarská filmová tvorba. 85% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Škrtič z Martfű zaujal už při premiéře na varšavském festivalu a s 54 tisíci diváky se stal v roce 2016 třetím nejnavštěvovanějším maďarským titulem v kinech. V pochvalách se předháněli i kritici, kteří dílu letos přiřkli dvě ze svých výročních cen. Škrtič z Martfű byl k tomu v rámci Maďarského filmového týdne vyhlášen domácí filmovou akademií nejlepším maďarským hraným snímkem roku. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film byl inspirován případem Pétera Kovácse, maďarského násilníka a sériového vraha, který řádil v 60. letech 20. století v okolí jižních osad Szolnok. (Homerking)

Reklama

Reklama