Reklama

Reklama

Rebelská střední v Berlíně

(festivalový název)
  • Německo Berlin Rebel High School (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na téhle střední škole není žádná ředitelna a nerozdávají se žádné známky. Učitele si platí studenti a oni sami také rozhodují o osnovách i každodenním chodu školy. Hanil, Lena a Alex nikdy nedokončili střední školu, a když je jim přes dvacet, rozhodnou se to změnit. Zapíší se do netradiční školy, jediné svého druhu v Německu. Z nepřítomnosti obvyklé školní hierarchie a běžného stresu ve třídě jsou noví studenti zpočátku nadšeni, stejně jako z komunitního života svérázné vzdělávací instituce. Jenomže na konci tohohle dobrodružství je čeká zkouška navržená i hodnocená stejným způsobem jako na všech ostatních německých školách. Státní maturita. A na její přípravu mají jen dva roky. Obstojí v ní? (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Soutěživost také nemám rád. Tento dokument se sociální tématikou byl hluboký a nutil k zamyšlení. na vysoké škole, které mě bavila mi stres před zkouškou nevadil, protože jsem se těšil na spolužačky a bavilo mě se připravovat. Ale pro ty, kteří nemají k učení vztah a jsou trochu línější je tento rebelský model vynikající. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Začnu od konce. Snímek zde konstatuje, že jeden ze studentů se rozhodl pro nové moto, které, volně parafrázovaně, představuje jeho rozhodnutí, že příští rok dá přednost biflování nazpaměť, než touze po vědění a vzdělání. Tedy pro moto, které je ostatně velmi příznačné a užitečné pro německý vzdělávací systém. Tato věta jako by shrnovala hlavní poentu nejen toho, proč vznikl celý snímek, ale hlavně proč v roce 1973 vznikla SFE, tedy škola, jež je hlavním tématem dokumentu. Přestože získat maturitu je stále hlavním cílem studentů SFE, cesta, kterou si k jejímu získání musí projít, je nejdůležitější složkou této netradiční školy v rozpadlém baráku v berlínském Kreuzbergu. Seznamujeme se s několika jejími studenty - mladými lidmi, kteří z nejrůznějších důvodu nedokončili "klasickou" střední, teď však mají chuť se znovu vzdělávat nebo si prostě dokázat, že na to mají. SFE, která jde proti všem školským konvencím a která má namísto ředitele "pouze" svou zakladatelku, učitele a studenty, z nichž každý o organizaci, způsobu výuky a dalších pravidlech rozhoduje rovným hlasem, jim k tomu dává zajímavější šanci. Ta s sebou nese také vysoké nároky na odpovědnost a vůli každého studenta a způsob jejího fungování samozřejmě není jednoduchý a bez překážek. Koneckonců, jde pořád o zvládnutí velkého množství látky. Čím více se studenti blíží maturitě, tím hlouběji se seznamujeme s jejich minulostí, důvody, proč původní školu nedokončili i jejich budoucími plány. Dokument samozřejmě otevírá spousty otázek o funkčnosti a efektivitě vzdělávacích systémů, a to nejen v Německu. Činí tak ovšem velmi nenásilně, nesnaží se přicházet s nekompromisními argumenty, neohání se přehnanou kritikou. Jen nabízí divákovi nové pohledy a nechává již na něm, jak daleko se jimi nechá inspirovat... ()

Reklama

Galerie (14)

Reklama

Reklama