Reklama

Reklama

Po masakru archeologického týmu v džungli se zachová pouze několik beden s domorodými artefakty a vzorky místní flóry. Bedny cestují z přístavu do přístavu a nakonec skončí v Chicagu, zapomenuty v podzemí muzea přírodní historie. Jeden den před otevřením velké výstavy se v temných sálech a na chodbách začne pohybovat i něco jiného než návštěvníci. Začnou se objevovat zavraždění lidé a stopy naznačují, že vrah musí být obdařen nezvyklou sílou. Když však mladá bioložka Margo Greenová najde spojení mezi vraždami, neúspěšnou amazonskou expedicí a podivnou sochou na připravované výstavě, začíná nemilosrdný souboj se strašným nepřítelem, v němž všichni lidé, uzavření v muzeu, musí bojovat o svůj život. Margo spolu s policejním důstojníkem Vincentem D´Agostou nedobrovolně vytvoří dvojici, vyšetřující sérii brutálních vražd… (Intersonic)

(více)

Recenze (95)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tuctový a absolútne neinovatívny prírastok do hollywoodskeho "hororu", ktorý si vystačí s pohľadnou vedkyňou, drsným detektívom a jednou priemerne zvládnutou digitálnou príšerou. Decentne zvládnuté remeslo, adekvátne k tomu nenudiaca, ale rýchlo vyšumiteľná zábava. Deep Rising bol zábavnejší a obratnejšie sa pohrával s klišé. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $33,956,608Tržby Celosvetovo $40,100,000║ V rámci nejakých tých možností je to remeselne zvládnuté, dokonca v dnešnej dobe(rok 2011) si to cením o to viac, lebo keď vidím kam novodobý horor smeruje je toto to pravé osvieženie. K Relic-u, dej sa odohráva prevažne v temných tmavých priestoroch čo evokuje úzkosť, napätie a strach, toto len napomáha v budovaní atmosféry, digitálne a trikovo je to dosť slušne spracované, hlavne masky moc potešia, rovnako tak určitá drsnosť, dej nenudí, nenechá nás tápať v žiadnych premrštených klučkách a pekne postupne vysvetlí o čo ide a prečo sa dejú tie príšerné veci, herecké obsadenie fajn. /70%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Relic je síce dobrý príklad priemerného filmu, zároveň ho však mám nesmierne rád a sú chvíle, kedy by som mu najradšej flákol 4*. Na jednej strane (okrem pár zaujímavých a pôsobivých detailov, napr. prepojenie obludy s africkými rituálmi) ozaj blbý scenár, slabšie triky, neprehľadné akčné scény a rutinno-sterilná réžia Petra Hyamsa. Na druhej solídne herecké obsadenie (v čele so sympatickým policajtom Tomom Sizemoreom v jednej z mála kladných rolí a mimochodom mu to veľmi pristane) a výborná atmosféra nočného múzea, ktorého chodbami sa pohybuje netvor Stana Winstona (Predátor, Votrelci, Terminátor) a žerie ľuďom mozgy (wtf!). Brutálne a miestami príjemne osviežujúce (policajti si pred vstupom na miesto činu na nohy dajú návleky, aby ho nekontaminovali, to sa vo filmoch ozaj často nevidí). Oproti knihe je vo filme viacero zmien (vo filme je Kothoga pomenovanie pre príšeru, ale v románe ide o indiánsky kmeň, v románe je hlavnou postavou agent FBI, ktorý vo filme vôbec nevystupuje a jeho miesto nahradil poručík D´Agosta, ktorý je naopak v románe vedľajšia postava). Mohlo by sa zdať, že pri tak nenáročnom filme je celosvetová tržba 48 miliónov dolárov (dvojnásobne na polovici 90. rokov) fajn, ale pri rozpočte 40 ani nie. Raz darmo, fajnové múzeum a na tú dobu predsa len ešte pomerne nevídané CGI niečo stojí. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Kdysi na VHS z videopůjčovny se mi to jako klučinovi moc líbilo. Příšerka v muzeu trhala hlavy hlídačům a členům speciální jdnotky. na svoji dobu výborné triky, i když digitální, i dnes jsou velmi dobré ... A v podstatě celý film, až na mírně přetáhlou stopáž a docela nudnou první polovinu, druhá polovina pak ale dost intenzivně graduje. Celé je to takové sympatické, dobré gore scény a pro mne nezapomenutelná scéna, která mne i dnes dostala - voják běžící proti kameře, příšera za ním ho dohání, zvedá do vzduchu a bez jedinného střihu mu přímo před kameru urve hlavu ... a svoji obu grandiozní scéna! Není to tak špatné, na 90. léta docela slušné ... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý způsob, jak vznikne potvora, přestože její původ je odhadnutelný už v půlce filmu. Rychle to fičí ke konci, akce je docela zábavná a celkem se dá i to vědeckopolicejní vyšetřování/nevyšetřování. Není to nic novýho, vlastně spíš jen solidní kombinace lepších momentů z předchozích filmů na téma vyvražďování lidí neznámou potvorou ve městě. V určitých aspektech mi to přišlo i zábavnější, než Predator 2, což je už co říct. Ale jako obvykle mě Hyams uzemnil svým absolutně debilním koncem. Vlastně od začátku výstavy je to tak idiotský, že jsem se divil, jestli to vůbec natočil stejnej člověk. Nejen že potvora je opravdu všude (objevuje se v podzemí, pak náhle nad zemí i v patrech v laboratořích a pak zas zpátky v podzemí), aniž by ji kdo viděl (což není možný, už jen protože dupe jak slon), ale taky plave aniž by zvedla vlnu, běží rychleji než politik na becherovku, ale nedožene na třiceti metrech jednu ženskou a místo aby kojila hlad se chce pářit. Hodně mi to od té výstavy připomínalo Vetřelce 3. Jenže děj byl mnohem blbější. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Relic má atraktívne prostredie múzea, buduje si zaujímavú atmosféru a nebojí sa ukazovať ani nejaké to gore. Veľmi však zamrzí hlavne prílišná tmavosť celého filmu a až príliš rozťahaná stopáž. Tempo je veľmi pomalé a počet úmrtí príliš malý na dobrú zábavu. Stan Winston sa zasa nepredviedol, jeho monštrum sa ukazuje veľmi zriedka a jeho hlava vypadá ako slabšia kópia Predátora. Zaujímavý námet, ale celkovo nuda. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z omylů společnosti Paramount, která doufala, že vytvoří áčkový hororový velkofilm, jenže místo toho vznikl zcela tuctový a zapomenutelný hororový snímeček především díky chatrnému scénáři od Amy Holden Jonesové a Johna Raffoa, kteří toho už napsali hodně, ale na půdě hororového žánru se ocitli poprvé a předpokládám, že i naposledy. Film vychází ze stejnojmenného románu Douglase Prestona a Lincolna Childse a dá se říct, že to dobré, tedy základní myšlenka a osa příběhu, pochází právě z literární předlohy. Režie Petra Hyamse je taková nanicovatá, scénáři každopádně nepomohla. Na to, že do filmu se napumpovalo víc než 65 milionů dolarů, je to celkem žalostný výsledek, byť monstrum stojí aspoň za vidění a zejména interiéry muzea jsou, řekněme, architektonicky zajímavé. Ale sám netuším, jestli tahle věta není vzhledem k vysokorozpočtovému hororovému snímku vlastně sarkasmem. Tomuhle hororu zkrátka chybí atmosféra a určitý žánrový rytmus, který obvykle vytváří střih a záběry kamery. Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hyams vyměnil hokejový stadion za muzeum a van Damma za monstrum od Stana Winstona - a výsledek je stejně nevzrušivé kinobéčko (jen tmavší), které si ale lze oblíbit. Hlavně kvůli tajemné atmosféře muzea se spoře nasvícenými zákulisními kanclíky, laboratořemi a sklady, které se navíc dá hermeticky uzavřít jako trezor a pod nímž se nachází labyrint polozatopených tunelů. Druhá atrakce - příšera - má sice docela fajn background a cool filmové jméno, designově už to ale taková výhra není. Stejně tak scénář, pod nímž jsou podepsaní čtyři scenáristi, a který jede klišé na klišé (dlužno říct, že ani knižní předloha není nic extra) a od poloviny servíruje jen pobíhání po tmavém muzeu a ukousávání hlav, završené nepěkně digitální explozí. Hyamsova režije je typicky matná, ale Sizemore a Penelope jsou sympaťáci. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V budově chicagského přírodopisného muzea se pohybuje pořádný cvok, myslí si policie. Jenže mezi exponáty se plíží pořádná obluda, která se do Spojených států dostala v tajuplné bedně z jižní Ameriky. A ta zabíjí. Nechává za sebou znetvořená těla a utrhané hlavy s chybějícím kusem mozku. Totální rutinér Peter Hyams posbíral nepříliš drahý tým (herce i své kolegy za kamerou), zajímavé scény topí ve tmě, ale abych mu úplně nekřivdil, právě tím, že bere do ruky i kameru, místy slušně okopíroval řadu působivých záběrů z jiných lepších hororových kousků. Ale té tmy je přespříliš, za tím si stojím. Tvůrcem oné příšery je nicméně (a naštěstí) legendární Stan Winston, což je pro diváka ještě docela dobrá zpráva. Ze žánrových kolejí se tu navíc nevystupuje, což je s ohledem na omezené možnosti (a scénář) jenom dobře. Herci si ostudu neudělali. Za tu permanentní tmu ale tři hvězdy dát nemůžu. PS: Útěk smetánky z muzea je luxusně pitomý. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný a zábavný horor, který se může chlubit příjemně velkým počtem postav (knižní předloha je znát), sympatickými herci, povedenou příšerou z dílny Stana Winstona a šlapající hudbou Johna Debneyho. Peter Hyams možná je hlavně režisérem béčkových filmů, ale kéž by všechna béčka vypadala tak poctivě jako ta jeho, Tři a půl. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Prírodovedecké múzeum v Chicagu organizuje výstavu o mýtoch a poverách. Súčasťou tejto expozície sú aj exponáty, ktoré prišli z Brazílie. Zdá sa, že práve oni sú príčinou toho, že v múzeu začali zomierať ľudia. Koprodukčný snímok "Relic" disponuje pomerne originálnym námetom. Páčilo sa mi i prostredie. A aj herci boli celkom dobrí. No nebol som spokojný s technickým spracovaním. Je to prehnane tmavé a tým pádom neprehľadné. Je to zvláštne, že to tvrdím pri horrore, ale chcelo by to viacej presvetliť. ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nic moc film zdejsi hodnoceni beru za lehce prehnany ne ze by to melo uplne nejhorsi atmosferu ale ten film je tak tmavej a odehrava se po celou dobu v takovy temnote ze proste neni videt lautr ale vubec nic a o co tu vlastne slo sem taky moc nepobrat takze slabej prumer vic ani napad ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem moc rád že někdo natočil alepspoň částečně podobnou žánrovku Aliena. Tom Sizemore sedí do role jako prdel na hrnci. Potvora je ucházející ale trošku mě mrzelo že je film velmi tmavě natočen, po většinu času se děj odehrává ve tmě, a člověk musí opravdu hodně mžourat aby něco zajímavého viděl. Jinak mi nešlo na rozum jak se monstrum dokázalo tak skvěle pohybovat v podzemí, tu bylo tam, tu zase jinde. Jen ti lidi asi byli pomalejší než hlemýždi. Závěr už komentovat nehodlám.50% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný thriller o tom, kterak v NY muzeu žere lidské mozky jakýsi mýtický vetřelcoidní netvor z amazonské džungle. Tom Sizemore a Penelope Ann Miller v hlavních rolích si ostudu neudělali, ale že by vytvořili nějaké nezapomenutelné duo, to ani náhodou. Román "Relikvie" jsem stěží začala číst a už vnímám zřetelný odklon filmového scénáře od knihy, snad tedy četba nabídne lepší, zajímavější zážitek (a drsnější, jak se zdá, děti nejsou hájeny:-)). "Relic" je nepřekvapivé, neinovativní, mírně napínavé béčko, nic víc, nic míň, nečekejte zázraky a třeba vás to zabaví... nebo taky ne;-). Neuchvátilo, nezklamalo, podruhé to vidět nemusím, ale ani bych se tomu nebránila... tož tak:-). 52% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, co do plastičnosti jiných horrorů, tento má výsadu v zajímavě temném příběhu o stvůře, která je vlastně drahým zesnulým panem doktorem, atmosféra solidně podporována hudbou. :-)) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film jde ve Vetřelčích stopách, kdy místo Nostromo máme labyrint chodeb v muzeu. Pátrání po monstru, co po sobě zanechává utrhané hlavy s částí mozku (hypothalamus je to, co bestie potřebuje), má své napětí, které se stupňuje. Vděčná je třeba taková vodní stoka v podzemí. Pár lekaček mi tentokrát nevadilo. Kočku jsem zvládl, ale ta další lekačka mne dostala, fuj! A pocit z Vetřelce násobila místy i hudba, která jako by z pera J. Goldsmitha vypadla. Samozřejmě je tu i pár padouchů, respektive nesympatických postav, co musejí zákonitě zařvat. Ohnivá akce rovněž potěšila. V kině se mi líbilo více, ale hodnocení nechám, i když bych ho dnes přeci jen snížil - alespoň na 3,5*. Největším záporem filmu je přemíra scén ve tmě či pološeru a občas až příliš rozkomíhaná kamera. Jako oddechovka pořád dobré. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Stan Winton Forever! Keby jeho meno nebolo podpísané pod Creature effects, tak by som si to ani nepozrel. Béčkový horor, ktorý rozhodne mal naviac. Atmosféra sa tu miestami nájde, príbeh tiež nie je zlý a prekvapil aj väčšinou záporák Tom Sizemore, ktorý hraje klaďáka, ale ten záver je obyčajná vyvraždovačka. Hyams by si mal pozrieť Cameronových Aliens, aby vedel ako točiť finále. 65% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Snaha byla veliká a o nějakém odpadu nemůže být žádná řeč, ovšem těch 100 minut je na béčkový horor, o kterém víte, že nepřinese absolutně nic nového a zajímavého, přeci jen trochu moc, což je v tomto případě hodně znát. Je tedy pravda, že atmosféra temných sklepů a liduprázdných chodeb má něco do sebe a konečná podoba vraždícího monstra není vůbec špatná, ale jakmile se přímo nepátrá ve tmě s baterkou nebo nesledujeme další napadení, není ve filmu o co stát. Navíc zmatený střih nám nedovoluje spatřit ani jedno zabití jak se říká natvrdo, což je také velký handicap. Přemýšlel jsem i o 3*, ale to stupidní a přehnaně"velkolepé" finále mě nekompromisně odradilo. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde vlastně o kopii Vetřelce jen zasazenou do jiného prostředí, doporučuji tímto filmem neztrácet čas a raději si pustit originál. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama