Reklama

Reklama

Somálští piráti

  • USA The Pirates of Somalia (více)
Trailer 1

Skutečný příběh o odvaze, ambicích a štěstí. V roce 2008 měl začínající novinář Jay Bahadur napůl propracovaný plán, jak se dostat mezi somálské piráty. O rok později  se mu podařilo poskytnout první detailní pohled na to, kdo jsou tito muži, jak žijí a jaké síly je pohánějí... Po absolvování univerzity v Torontu se novinář Jay Bahadur marně snaží uplatnit ve své profesi. Stále žije se svými rodiči a drží se nad vodou s prací anketáře pro umisťování produktů do supermarketů. Šance se mu naskytne, když ho jeho novinářský idol Seymour Tolbin inspiruje k uskutečnění snu o žurnalistice nikoli konvenčním způsobem, ale prostřednictvím vzrušující mise. Jay se hodlá věnovat pozadí pirátství v Somálsku. Zajistí si podporu u místních lidí a letí do země zničené občanskou válkou. S pomocí tlumočníka Abdího se mu podaŕilo navázat kontakty s místními somálskými piráty a vést s nimi rozhovory. Jay chce naplnit svůj sen a pokračuje ve své činnosti. Dostává se tak do stále většího nebezpečí, až ho vír událostí stáhne s sebou. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (33)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za mňa absolútne nefunkčné, miestami mimo realitu, pričom jediné čo relatívne stojí za zmienku, je občasný vtip. Takmer celý film sa nič nedeje, dokonca aj samotné pasáže, v ktorých by malo ísť z pohľadu vyvolania nejakých emócií do tuhého, “končia” ako drogové seanse, bez akejkoľvek snahy viesť seriózny dialóg k problematike. Neviem čo malo toto všetko znamenať, ale keby som chcel sledovať komédiu na vážnu tému, pustím si priamy prenos zasadnutia národnej rady SR. Toto mi prišlo vzhľadom k tématike absolútne od veci, plus tie “animo” pasáže, no neviem, nenachádzam opodstatnenie pre tento odľahčený “pohľad”, ktorého forma spracovania ma miestami vyslovene nebavila .. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Než se hlavní hrdina vydá do Somálska, je to o ničem a samotná motivace k výletu do zpustočené země se ztrácí pod nánosem ukecaného šaškování či plácání laciných mouder. Po příjezdu do Afriky se toho sice moc nezměnilo, ale zafungovalo prostředí a docela mě bavilo, jak se film snaží úporně vysvětlit, že Somálci mají na to pirátění svaté právo a může za to pochopitelně zlý bílý muž a zlý žlutý muž. O tom, že existuje Somaliland, který sice skoro nikdo neuznává a přesto funguje jako relativně fungující demokracie, o tom se tu raději nemluví. Normálně bych mě podobný přístup štval, ale tady to působilo tak nějak roztomile. Každopádně 35% je maximum. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá ale zábavná dramedie.Film se pokouší sdělit, že Somálsko není nebezpečná země bez zákonů, jak si na západě myslíme. Film je založený na skutečných událostech, které ve své knize The Pirates of Somalia: Inside Their Hidden World popsal spisovatel a novinář Jay Bahadur. Právě o se vydá do Somálska, kde neloví piráty, ale velký a významný příběh. Závěr je takové hezké završení tohoto dobrého filmu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně povedené bonusové video na bluray disku Greengrassova Kapitána Phillipse. :-) The Pirates of Somalia jsou v podstatě takové ideologické doplnění strhujícího Greengrassova dokudramatu a zároveň snaha o jeho ideologický protipól - zatímco Hanksův Kapitána Phillips je glorifikací civilního hrdiny a adorací západního (amerického) pohledu na věc, Buckleyho snímek je jeho pravým opakem - hlavní hrdina je naprostý loser, který nedomýšlí důsledky svých činů a vlastně ilustruje to, co ironizoval příběh Forresta Gumpa - úspěch a štěstí se mu stane náhodou, jen nějakou shodou okolností - v té dlouhé tradici amerického (nejen nezávislého) filmu, jenž loserství staví na piedestal, je hlavní hrdina Jay Bahadur nepřehlédnutelný. Oslava plebejského self-made mana v podobě žurnalistické komety, jehož postavu tvůrce vyvyšuje nad jeho dílo a vše kontroverzní je potlačeno zvoleným rastrem, tedy optikou odlehčeného vyprávění v rozverném komediálním indie-stylu... Co se formální stránky týče, moc jsem nepochopil použití animovaných předělů, přijdou mi absolutně nefunkční, ryzí postmoderní prvek, který je ovšem hodně samoúčelný, naopak hudba a především mizanscéna byla velmi povedená... Dobré je též porovnat se skandinávsky chladnou a odtažitou filmovou rekonstrukcí v podobě skvělého dánského Únosu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď vyberiete otrasného herca, tak sa z akokoľvek zaujímavého príbehu môže stať len fraška. A toto sčasti ten prípad, pretože Evan Peters herecky niekedy veľmi ulietava do divných polôh. Na druhej strane ma zaujal príbeh, somálske pre mňa nepoznané prostredie, že to nie je len o chudobe a pirátoch, že sa tam v podstate žije ako tak normálne. A písanie Al Pacina do titulkov je takmer úplne zbytočné. On v tom filme ani nemusel byť. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • V obchode, kde Jay Bahadur (Evan Peters) sleduje správy v TV, bežia dolu titulky, v ktorých je sám spomínaný. V tom čase ešte nebol známy a robil prieskum trhu pre prémiové obrúsky. (Van_der_Ovec)
  • V jednej zo scén si v pozadí môžeme všimnúť obhorený tank M1 Abrams, ktorý by sa tam však nachádzať nemal, keďže žiadny americký M1 nikdy nebol zničený v Somálsku. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama