Reklama

Reklama

Máří Magdaléna

  • Velká Británie Mary Magdalene (více)
Trailer 9

Obsahy(1)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (CinemArt)

(více)

Recenze (189)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ač hlavním motivem bylo očištění titulní světice, jako v každé novozákonní historce je tu v centru Ježíš, zde představovaný Joaquinem Phoenixem. Rooney Mara je tedy v nezáviděníhodné pozici titulní hrdinky, která musí zůstat v jeho stínu. Vlastně je dost zvláštní, jak málo se tvůrcům do dvou hodin filmu podařilo dostat. Snad i pro neznabohy je to až moc zjednodušené. Nad vodou to kromě pár herců drží jen kamera a hudba. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Príbeh všetci veľmi dobré poznáme, len tu ho máme možnosť vidieť očami Márie z Magdaly. Tempo je naozaj pomalé, ale mne ten film včera jednoducho sadol ... svojou atmosférou, výpravou, hudbou .. aj herecky to bolo vydarené, počnúc Ježišom, končiac Judášom a Rooney? .. tá hrala ako bohyňa. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborná paródia na Bibliu, ale to asi nebol zámer. O Márii Magdaléne vieme celkovo veľký prd, tak sa do jej príbehu dá niečo len tak vymyslieť. Ale tu tvorcovia neboli ani toho schopní, pretože ústrednou postavou je tu opäť Kristus a Magdaléna ho zase len sprevádza, ako hlavná postava úplne zaniká. Phoenix je výborný herec, ale dať mu postavu Ježiša nebol dobrý výber. Hlavne keď sa pán režisér rozhodol prezentovať ho ako nejakého bezdomovca, kultúrnejšie vyzeral už aj Rasputin. No a samozrejme multikulti sračky so svätým Petrom a jeho bratom Ondrejom ako dvaja takmer mozambickí černosi, to už je priveľa aj pri najväčšom stave sfetovania. Nabudúce odporúčam, aby konečne natočili niečo o Mohamedovi a do jeho úlohy dali Žida s jarmulkou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi málo dialogů, skoro celé v šeru, které je ale magické. Je to příběh o Ježíši. Marie Magdalena bojuje za to, čemu věří a následuje Ježíše od své rodiny. Film je ale moc pomalý, monotónní a schématický. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Předně: Joaquin Phoenix je v roli Krista famózní! Takto si ho představuji. Démonický, charismatický, na hranici šílenství a navíc živočišně přítažlivý. Už jen kvůli němu stojí film za shlédnutí. Celkově: Roony mě přesvědčila a bavila, dokonce se dá napsat, že se mi líbila. Celý příběh je inteligentní, logicky vystavěný, samozřejmě předpokládá aspoň jakous takous znalost když už né přímo Bible, tak historie, ale řekla bych, že by mohl být schůdný i pro ateistu. Hudba Johannsona je tradičně vynikající, škoda ho, veliká škoda.... Vyhovovalo mi komorní pojetí a líbila se mi dobrá kamera. Závěrem chci vyzdvihnout, že se snímek obešel bez padesáti litrů prolité krve, (jak jsme mohli přes dlaně na očích sledovat ve filmu Umučení Krista) a také docela zajímavé vykreslení postavy Jidáše. Mezi filmy k danému tématu patří jistě mezi to nejlepší, co bylo natočeno. Samozřejmě na Život Briana to nemá. K postavení žen v době raného křesťanství: někteří historikové se domnívají, že zpočátku šířili víru jak muži, tak ženy. Dokonce, že ženy vedly i mše. Církev toto samozřejmě popírá, neboť je jasné, že jim představa žen, které mají rodinu a mužů, kteří také chtějí mít rodinu celá staletí neseděla ekonomicky do krámu. Zavedl se tedy celibát a ženy -kněžky se označily za nesmysl. Přestože feministickým hnutím naprosto opovrhuji, osobně mi úloha žen v raném křesťanství smysl vcelku dává. Takže v pohodě. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Svätica Mária Magdaléna je stále považovaná v západnej kresťanskej tradícii za pomerne kontroverznú - “prostitútku” , ktorá by pokojne mohla byť aj priateľkou (ženou) mučenníka Ježiša Nazaretského, a žeby mal k tomu ešte i deti ? To síce tento snímok režiséra Gartha Davisa zrovna priamo nerozoberá (nezodpovedá), ale taktiež veľmi často bývala v styku práve s Ježišom Kristom, ktorý nakoniec skončil ukrižovaný na hore K-a-l-v-á-r-i-e v Jeruzaleme. Skôr by som ju považoval za akúsi „apoštolku” medzi „12. vernými apoštolmi” , keďže J.K. nebol typickým sám vojakom v poli, ale rád sa nechával obklopovať mnohými ľuďmi, kedy činil svoje zázraky. _A na tieto notoricky známe UDALOSTI sa pozerám prostredníctvom optiky (očí) hriešnice Márie, keď ma sprevádza emotívnymi (vďaka hudbe dostáva snímok vyššiu hodnotovú známku) zápiskami histórie, v tématicky pútavom, príliš židovskom, biblickom filme, ktorý príliš netlačí na pílu, že možno práve kvôli tomu je atraktívnejší pre diváka ? Phoenix je atypickým Mesiášom, keďže podáva extrémne vierohodný herecký výkon, ale v skutočnosti má s ním sotva niečo spoločné, čím by sa autenticitou priblížil k realite, a to isté platí aj o predstaviteľke M.M. , Rooney Maru mám oveľa radšej, ako futbalistu Waynea Rooneyho, ale i napriek tomu nemôžem tvrdiť, že by ma herecké výkony chytili za srdce ! Zaujala ma max. výprava + hudba. Trochu taktiež d.p. Greiga Frasera, ktorý patrí k špičke svojho oboru. Davis nakrútil priemerný film, ktorý nemá extra veľkú výpovednú hodnotu, váhu, rešpekt, že by ste mali potenciál ho vychváliť do nebies-nebeských ! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Úchvatná freska o posledních Ježíšových dnech očima Marie z Magdaly. Znamená to, že divák vidí jen to, co mohla vidět ona sama, kde nemohla být - Pilátův soud a podobně -, to vidět není. Kromě postavy Jidáše, kterého mám spojeného s vyobrazením v Jesus Christ Superstar jako člověka mimořádně chytrého, který věděl, co a proč dělá - tady je jen sobecky náboženský fanatik -, nenacházím chybičku. Ale i s Jidášem je to problém můj, nikoli problém filmu. Ten je skvělý. Komorní drama o několika postavách v realisticky chudém prostředí navzdory línému tempu bere dech. Je prodchnuté nepochopením Ježíšova učení (vyjma samotné Marie), klíčovým motivem odpouštění a fascinujícím mysticismem, podpořeným skvělou hudbou. Při vzkříšení Lazara jsem měl husí kůži po celém těle, jak moc mystická ta scéna byla. Trochu jsem se bál castingu, ale stačilo pár minut a všechny obavy se rozplynuly. Rooney Mara svůj part "emancipované" ženy zvládla a Joaquin Phoenix je fascinující - byť je starší než Ježíš v posledních dnech a v civilu docela tloustne, tady vystřihl Proroka skvěle. Docela by mě zajímalo oficiální přijetí v katolických kruzích. Já jsem nadšenej z nejlepšího biblického filmu - a to říkám jako fanda velkofilmů klasického Hollywoodu a katolík. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Záverečný dialóg Márie s apoštolmi len potvrdzuje nepochopenie Ježišových slov o viere práve tými apoštolmi. Lenže než sa dostane divák k posolstvu a titulkovým informáciam o ďalšom posmrtnom osude tajomnej Márii Magdalény ubehne veľa filmového času, kde sa toho príliš nedeje. Komorný príbeh zaváňajúci TV produkciou je pomalý, hĺbavý, niekedy až vágny, našťastie okorenený pekným hudobným doprovodom. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Celý film působí jako nějaký studentský low cost biják, do kterého náhodou zabloudili dva dobří herci. Ten pocit vytváří jednak téměř nulová práce s prostorem (kombinace zvoleného záběrování a užití nízké hloubky ostrosti u velké části bližších záběrů), s tím související výběr lokací a práce se scénou (vlastně jsme buď někde na stráni, u moře anebo v chatrči a kromě samotných herců tam nic jiného není) a to vše doplněné o levné CGI dokreslovačky. Bohužel nelze opomenout ani střihovou skladbu filmu, která se často pere s takovými základy, jako je osa anebo třeba vhodná volba velikostí záběrů. Vše zmíněné podle mého názoru rozhodně nenaplňuje standard, který tak nějak automaticky od hollywoodských snímků očekávám. Co se týče vyznění filmu, měl jsem pocit, že chápu, jakou emoci/náladu se mi Garth Davis snaží předat, bohužel jsem se nemohl ale zbavit pocitu, že se mu to příliš nedaří. Naopak jsem si říkal, jak zajímavě by podobné téma mohl zpracovat třeba Malick s Lubezkim. V podání Davise však zůstává Máří upachtěným filmem, kterému zoufale chybí šikovné zpracování a výraznější výrazové prostředky. Takhle mi nezbývá, než si z filmu odnést následující poznatky: Máří Magdaléna byla fakt kočka, Ježíš byl ubrečený emař a apoštolové tak trochu banda idiotů. No nekup to. 4/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Za chvályhodné považuji to, že film se snaží oslovit nevěřící publikum, ale zároveň neuráží křesťany. Konkrétně mám na mysli nevinně romantický vztah mezi Máří a Ježíšem nebo pojetí údajné Mariiny posedlosti. Ocenit je třeba i obrazovou stránku věci, která vyniká zejména čistotou záběrů. A konečně obstála i Rooney Mara v hlavní roli a její tvář se mi odteď vybaví pokaždé, když se řekne Máří Magdalena. A teď k negativům. Předně je to tempo. Film se místy k uzoufání vleče a Davis se tady až příliš často spoléhal na vizuál. Pak je tu Ježíš. Ne že by ho Phoenix zahrál špatně, ale od klasických ztvárnění Spasitele z minulosti se zase nijak neliší. A to se dá říct vlastně o všech biblických událostech zde obsažených. Byla tu sice snaha natočit to trochu jinak, ale vyzněla do ztracena. Chápu, že věci jako je vzkříšení Lazara nebo Jidášův polibek nedávají velký prostor k improvizaci, ale pak by bylo lepší se jim vyhnout a soustředit se na něco jiného. Nicméně pozitiva mírně převažují, takže 60%, ale přesto to vidím trochu jako promrhanou příležitost. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Poslední dny Ježíše z Nazaretu očima Marie z Magdaly nejsou ani tak o muži, který hlásal slovo Boží, ani tak o ženě, která jej následovala, ale jsou zejména tím, čím jediným by nakonec také být měly, a sice o významu oněch slov a o onom Království, jež si nosíme všichni uvnitř, protože jak můžeme změnit svět, nedokážeme-li změnit sebe. 85 % ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nechtěl jsem, ale musím dát plné hodnocení, protože film ve své podstatě neměl chybu. Není to film pro každého, ale překvapilo mě kolik lidí bylo v kině. Pravda, někteří slyšitelně spali, ale pro mě to byl silný zážtek a jsem rád, že na podobné filmy lze narazit i v dnešní akční době. Film je opak akčnosti, je přímo mystický. Krásná výprava, velkolepá hudba, zasněné pohledy, plaché úsměvy, nádherně zpívající ptáci... Film má několik mimořádně silných scén, které utkví v paměti. Nečekejte krvavé orgie jako v Umučení Krista, vše je bráno z pohledu ztracené a znovu nalezené Mary z Magdaly, která dle filmu sehrála jednu z klíčových postav v Kristově životě a smrti. A možná že v mnoha očích bude Maří Magdalena očištěna od zajeté škatulky spíše negativní historické postavy. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Čistá, skromná a přesto audiovizuálně dechberoucí podívaná. Nahlédnutí do Ježíšova života z pohledu Máří, navíc údajně s maximální možnou historickou přesností. Od samého počátku maximálně vtahující, emocionální, lidské. Vyřčené myšlenky mě dokázaly oslovit a to i navzdory mému spíše negativnímu postoji k jakémukoli náboženství. Pohled Rooney Mara je tradičně hypnotický, Joaquin Phoenix i přes ne zcela tradiční ježíšovský look jede na doraz a svým charisma by dokázal strhnout nejednoho člověka. Nebudu si hrát na znalce Bible a kvalitu pochopení sdělení si snad ani hodnotit netroufám. Za mě je to především perfektní filmařina, dechberoucí soundtrack a procítěné herecké výkony, díky kterým hodnotím takhle vysoko. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČOHO SA V SEBE BOJÍŠ?" ,,SVOJICH MYŠLIENOK, TÚŽOB, SMÚTKU A NEŠŤASTIA." __ Ľúbostný príbeh bez milostnej scény. Dielo nenakrútené podľa Biblie, ukazujúce Ježiša skôr ako proroka než božieho syna a Máriu z Magdaly v pozícii prvej feministky, bez náznaku kontroverznosti v podobe ich heretického vzájomného pomeru. Ľahko provokatívne v zobrazení čierneho Petra (čiže neskoršieho prvého pápeža) na úkor ostatných apoštolov väčšinou v pozícii komparzu (s výnimkou Judáša). Dobre zvolená ústredná dvojica však nemá veľmi čo hrať, pretože hoci nejde o mainstreamový produkt, je prekvapivo duchovne prázdny a v záberoch s ,,hlbokou myšlienkou" postavy iba hľadia kamsi do diaľky (plánoval som napísať ,,do blba"). Záver podaný vo výborných skratkách. Odporúčam osobitne si vypočuť nádherný soundtrack od priskoro zosnulého Jóhanna Jóhannssona. (858. hodnotenie, 102. komentár k filmu) ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Wow. To je přesně ten můj styl vyprávění biblických příběhů. Člověk musí vidět za ty malé odlišnosti či nyance dramaturgicky dané, poselství však vystihuje přesně. Všechny postavy zde měly jasnou motivaci, včetně Jidáše, Petra a hlavní postavy Máři Magdalény. To pak dostanete zase úplný jiný pohled na věc, když čtete ty příběhy v Bibli skoro každý den. Co jsem měl možnost vidět filmy o Ježíši Kristu, Joaquin Phoenix zde zahrál Ježíše zatím filmově nejlidštějším způsobem a pro mně nejvíce uvěřitelným. Nevím jak budou reagovat ostatní křesťané, církev, známí a ateisté. Vnímám, že pro některé tento film bude opět trnem v oku. Já mu po obsahové stránce nemám co vytknout (to, že představitelé mluví anglicky, s tím už asi nic nenadělám). V kině po skončení filmu jsem vnímal jasnou myšlenku, že když se člověk osobně setká s Ježíšem, už nikdy nebude stejný. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama