Reklama

Reklama

Máří Magdaléna

  • Velká Británie Mary Magdalene (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (CinemArt)

(více)

Recenze (189)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Chýbajúci ženský pohľad na tradičnú biblickú tematiku a možno posledná perspektíva, ktorá ešte nebola nespočetnekrát spracovaná nepriniesla mnoho nového ani plne neuspokojila divácky. ()

griph odpad!

všechny recenze uživatele

ᴰⁱˢ ˢʰⁱᵗ ᵐᵉʲ ᵏᵒⁿᵗᵉʲⁿ ˢᵃᵐ ᵒᶠ ᵈⁱ ⁱⁿᶠᵒʳᵐᵃᵗⁱᵒⁿ ʲᵘ ʷᵒⁿ'ᵗ ᵗᵘ ⁿᵒᵘ ᴶᵘ ʰᵉᵛ ᵇⁱⁿ ʷᵒʳⁿᵈ  Bible? Nevím bibli jsem nečetl, aspoň ne celou, ale tyhle příběhy si rád pustím.. Avšak jestliže mám srovnat všechny, co jsem viděl, tak tenhle je zatím nejhorší. Naposledy jsem viděl Apoštola Pavla.. a ten byl nic moc, ale stále byl o obrovský kus lepší než tohle. Ol d tajm jsem se nudil, už teď netuším, co se dělo half of děj, občas tam byl náznak něčeho zajimavého, jinak to jen šlo a šlo, ale nic nenabídlo.. většina filmu si aspoň ke konci přilepší, bat tady jsem to asi přehlédl... nic z čeho bych byl na větví, fakt ne. Co se týče obsazení Džízyse, kdyby mi nikdo neřekl, tohle je on vole, tak ho vážně nepoznám.. aspoň do scény, kdy je na kříži. Je to šejm, celou dobu jsem doufal, říkám si kurva bible, však ta má dobrý příběhy ..tak proč je tohle tak suchý?? Ani nevím, byl tam bůbec příběh Maří Magdalény, o který je celej film?! Přišlo mi to spíš, jakoby tam byla jen jako pozadí, aby se neřeklo. :) ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(4,5/10). Další zobrazení života a umučení Krista, kterých jsem viděl nespočet.. Rozhodně nejde o nejlepší zpracování.. Ale! Ne, v každém filmu uslyšíte úžasně něžný soundtrack od mého oblíbeného, bohužel již zesnulého skladatele Jóhann Jóhannsson, který opět odvedl úžasnou práci a ten soundtrack zní tak něžně jako Maří Magdaléna. Další věcí, která odlišuje tento snímek od ostatních je celkové až artové pojetí a natočení filmů.. Převazují dlouhé záběry a nekonečné monology.. Zde to možná místy bylo až na škodu.. Ocenil bych větší akci, ale to je věc názorů. Ovšem scény, kdy Maří pomáhá hladovějícím mě vnitřně opravdu dostaly. Poslední věcí, kterou bych zmínil je závěrečná konfrontace s tvrzením církve, že Maří Magdaléna byla prostitutka.. Upřímně jsem si to myslel taky.. Takže díky tomuto filmu vím, že to není pravda. ()

jedna_vrana odpad!

všechny recenze uživatele

Tak fajn. Film, ktorý som dopozerala len vďaka silnému sebazapreniu a nechtami zarytými do sedačky. Už po pár minútach začnete chápať, že to nebude celkom životopis Márie Magdalény a držíte sa nádeje, že to je fajn artové dielo. Je to však zmes nezmyslov zabalených do ligotavého obalu, ktoré sa snažia tváriť múdro. Ale tieto „múdrosti“ sú úplne prekrútené myšlienky z Biblie. Nemá to žiadne posolstvo. J. Phoenix hrá Ježiša, ktorý mal mať 33 rokov – vyzerá na 70 a tvári sa, ako by ním lomcovala jedna - dve psychické diagnózy. Judáš je taký milý chlapec, ktorý sa len chce stretnúť so svojimi zosnulými. Mária, Ježišova matka, pôsobí nesympaticky a väčšinou len zazerá okolo seba. Neakceptovateľné. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Máří Magdaléna mohla být opravdu dobrý film a i já do ní šel s velkým očekáváním. Bohužel, ta zůstala nenaplněna a dostal jsem spíš to, co jsem očekával úplně půvidně, tedy průměrnou záležitost, která je navíc hrozně pomalá a poměrně nezáživná. Jenomže herecky je to naprosto perfektní. Joaquin Phoenix vyloženě kraluje a Rooney Mara je taky výborná, oba dva rozhodně podávají jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Výprava je pak taky naprosto epická. Ale ten příběh mně prostě opravdu moc nezaujal, což mně osobně velmi mrzí. Jistě, bylo tam pár výtečných scén a finále bylo fajn, ale tenhle film není ničím, co bych si dlouho pamatoval (a taky si ho nepamatuju). Řemeslná kvalita se ale nedá popřít a ty tři hvězdy jsou naprosto poctivé a zasloužené. 60%. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Důvěrný příběh ideální na období Vánoc. Phoenix je výborným tahounem a Máří po jeho boku výrazným ženským elementem. Snímek bez hluchých míst s perfektní výpravou. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Garth Davis stavil na istotu a biblický príbeh o živote Ježiša Krista, trocha iným pohľadom si naplánoval na veľkonočné sviatky, kedy je táto téma v kurze. Ide o melancholicky vyrozprávaný príbeh z pohľadu Márie Magdalény, kde vás ale na druhú stranu nemá čo zaskočiť, lebo príbeh je notoricky známi a aj pre to sa tu nachádza množstvo hluchých a nudných miest, kde ale na druhú stranu režisér dáva priestor na zamyslenie. Paradoxom je že do dnešných čias je Mária Magdaléna veľmi kontroverznou postavou histórie, nakoľko ju donedávna považovali za prostitútku a ženu ľahkých mravov. Až nedávnym pápežským rozhodnutím sa Mária Magdaléna dostala do povedomia prostého ľudu ako apoštolka apoštolov a tým jej boli sňaté všetky obvinenia a môžeme sa na ňu pozerať tak ako by cirkev chcela aby sme ju videli. Ostatne aj celý film je natočený tak, ako by asi cirkev chcela aby sme Ježiša, Apoštolov alebo samotnú Máriu vnímali. Mňa osobne viac ako osoba Márie, zaujala postava Ježiša, ktorého Joaquin Phoenix stvárnil bravúrne, priam až za hranice svojho vlastného hereckého maxima a v poslednej dobe sa mi na jeho filmy veľmi dobre pozerá. Film má určite čo ponúknuť ľuďom ľubovoľného vierovyznania a každý si z neho môže odniesť to svoje, to čo potrebuje. 66% ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Máří Magdaléna uspávačka hadů. Jak ukázal Scorsese se Silence, náboženský film se dá natočit klidně tří hodinový a dokáže nebýt ubíjející nudou. Mary Magdalene je pravý opak, nějakou dobu už sem neviděl film, u kterého jsem počítal každou minutu do konce. Občas se sice objeví nějaký pěkný záběr, který vás dokáže z té nudy vytrhnout, ale pokud chtěl Garth Davis očistit jméno Maří Magdalény, měl k tomu zvolit trochu přístupnější formát. Svojí ukolébávající atmosférou Mary Magdalene jen málokoho neuspí, to vede k neochotě nad filmem nějak hlouběji přemýšlet a nakonec to znamená, že si z toho celého vlastně nic neodnesete, celý význam Mary Magdalene je proto nulový. Nemastný, neslaný šedý film, na kterém je nejzajímavější Joaquin Phoenix jako Ježíš, jeho herecký výkon ale natolik vyčuhuje z břitkosti celého filmu, že vlastně působí komicky špatně. Rooney Mara se to snaží vyvážit a moc výhrad proti jejímu výkonu nemám, ale ani pochvalu si rozhodně nezaslouží, už jen za podivný výběr role. Co mě nejvíc na tom celém mrzí je mrhání talentu, Garth Davis je schopný režisér, jen by potřeboval trochu nasměrovat, herce dostal taky prvotřídní, je ale vidět, že na práci s hereckou smetánkou by měl zapracovat, místy to totiž vypadá, že ani pořádně nevědí co mají hrát. Jediný důvod proč si film pustit vidím v práci kameramana Greiga Frasera, jehož výkon je asi to jediné pozitivní na celém filmu. 38% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Keď už je dnes ten pekný kresťanský sviatok tak som si pripomenul aspoň takto tento snímok. Aj návštevou kostola v mojom meste, po dlhej dobe. Bohužiaľ som nenašiel inakší film ktorý by som nevidel. Ale na tento si pamätám veľmi málo. Určite je ale na tejto databáze podhodnotený, lebo patrí k tým lepším kresťanským filmom. Rád si ho niekedy pozriem znova. 4* ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nebyť mnohých nudných pasáží, bol by to veľmi zaujímavý film prinášajúci konečne iný pohľad na Máriu Magdalénu. Nemám žiadny problém s tým, že apoštolov nemuselo byť iba dvanásť, mohla byť medzi nimi aj žena, a iba v priebehu tisícročí sa z nej urobila prostitútka. Film na tom síce nič nezmení, ani overiteľné pramene nemáme, ale prečo sa aspoň nezamyslieť.  –––– Boží království nemůžeme vidět očima. Je v našich srdcích. Stačí, když odhodíme uzkost a předsudky a staneme se podobnými dětem, jak nás to učil On. Království se nedá vybudovat konflikty, ani bojem, ani ničením. Roste v nás, sílí každým naším aktem lásky, soucitu a odpuštění. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jakožto prakticky až fanatického ateistu, kterému je ze všeho, byť klidně i jen okrajově spojeného s náboženstvím, vážně nehorázně zle, je v podstatě až nemožné hodnotit film jakým je právě Máří Magdaléna, jelikož pro mě se vlastně jedná až o takovou fantasy pohádku, respektive takové Star Wars odehrávající se na Zemi. I přesto jsem si nicméně říkal, že by to mohlo třeba klapnout, kdyby se to například podobalo Gibsonovu Kristovi, což jsem ale samozřejmě tušil, že to je dost naivní představa, každopádně abych se tedy už dostal k samotnému filmu, tak zdejší zápletku si snad ani nedovolím nazývat zápletkou, jelikož celý obsah tvoří jen takový road trip pofidérní partičky z části bláznivých a z části zfanatizovaných kočovných pobudů, kteří se na svých cestách, během neustálého poblouzněného blábolení a modlení se, v čemž jen tak mezi námi nevidím rozdíl, snaží naverbovat další nesoudně smýšlející poplety, aby nakonec společně ta tlupa holomků, na čele s jakýmsi tzv. guru Járou, dorazili do Jeruzaléma, kde ho ovšem jedna z těch jeho zfanatizovaných oveček za pár jidášských stříbrných podrazí, aby si to pak šla vzápětí hodit, no a konečně dojde i k očekávanému ukřižování a následnému zmrtvýchvstání, prostě happyend jak se patří, podtrhující tuhle strhující jízdu jako kráva, samozřejmě myšleno silně ironicky, jelikož to byla tak akorát nuda jako kráva. Nicméně, hlavní důvod, proč jsem ale do tohoto ,,klenotu´´ vůbec šel, bylo obsazení Phoenixe a Mary do ústředních rolí, a pravdou je, že alespoň oni mě dokázali udržet svými výkony při sledování této katastrofy při životě, nicméně oni jsou opravdu to jediné, co zde stojí za pozornost, zbytek na mě totiž působil strašně lacině a strojeně, a tak se jen potvrdilo, že tato podívaná není skutečně pro neznabohy, ovšem já si dovolím navíc i tvrdit, že nemá příliš čím zaujmout ani to opravdu pobožné publikum, to to nicméně může zas vnímat úplně jinak a v průběhu s několika Otčenáši si to naopak užije na plný Kristovy koule. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Civilní a lidský pohled na Máří Magdalénu, prvního svědka Ježíšova comebacku.Pomalé tempo. Snaha o autentické ztvárnění známého příběhu, výkladu a učení. V tomhle ohledu přesné a skvělé obsazení. Až překvapivě opomenutý film, který s upřímností a málem dělá mnoho. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Samotnému filmu vlastne nieje čo vytknúť. Bola to kvalitná filmárčina, herci Mara a Phoenix tu predviedli snáď samotný strop svojho umu, historické udalosti presné, nič neprikrášleného. Ale celé ma to občas trochu nudilo, resp. ako ateista tu možno vidím chybu aj v sebe. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Od pánbíčkářské agitky v nedělní škole odlišuje Máří zejména KŘEHKOST, formální suverenita, herecké výkony, podání krajiny i pohled na Jeruzalém... ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Konečně film na dané téma, jenž je natočen lidsky a nehoní si body na nějaké přehnané brutalitě nebo naopak nekritické adoraci největšího příběhu všech dob. Herecky skvělé, ale vyprávění by mohlo být o kapičku svižnější a i technicky nebo hudebně to mohlo být nápaditější. Nicméně kvituji odvyprávění příběhu zase z úplně odlišné strany a i tady vlastně opět platí tolikrát potvrzené pravidlo, že za vším hledej ženu. ()

hEmy_ odpad!

všechny recenze uživatele

Tvůrci nejspíš chtěli zpracovat příběh Máří Magdalény, ale v průběhu se lekli sami sebe, když zjistili, že žádný nemá. Natočili proto alternativní verzi (resp. prequel o ničem) Ježíšova příběhu, ve kterém je svatý Petr černoch, Jidáš největší sympaťák a Ježíš působí jako labilní influencer (zhruba do poloviny filmu jsem netušil, že Phoenix hraje Ježíše – že by už probíhala příprava na Jokera?). Málokdy člověk narazí na film, ve kterém je úplně všechno špatně. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Ako neveriaci mám rád filmy s biblickou tematikou (lebo z hľadiska príbehu je to perfektne vymyslené fantasy), napriek negatívnym kritikám som si užil ako Noeho, tak aj Exodus. Mária Magdaléna bola určite menej epická, ale stavala na uveriteľnosti. Áno, tomuto by som aj uveril, že sa to takto nejako mohlo stať a že na počiatku viery bola najmä pekná myšlienka a minimum transcendtálnosti (a kde sme dnes, keď cirkev už dokáže mobilizovať len negatívnym spôsobom, samý gender, gayovia, veľké penisy, no nie?). Hlavná misia filmu je vyjadrená v záverečných titulkoch - očistenie Márie Magdalény. V neposlednom rade musím priznať, že Rooney Mara patrí medzi najobľúbenejšie herečky a jedna hviezdička z hodnotenia patrí jej. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Čistý, pomalu plynoucí až meditativní film z úchvatného prostředí italské Sicílie, kde exteriéry jsou natočeny bezchybně, všechny ty louky, hory, mořské pláže a vesničky jsou přenádherné. Stejně tak hudba, poslední šance slyšet Jóhannssona. Rooney naprosto skvělá, mám ji rád. Ten snímek je jako předchozí Davisův Lion, režijní rukopis je identický, avšak zde na vyšší hodnocení chybí ta dramatičnost, navíc jsem agnostik a není mi známo vše. Není to komerční jistota jako krvavé Umučení Krista, film mě však odměnil svou lehkostí a krásou. 65 % ()

Apanatschi 

všechny recenze uživatele

Historickú hodnotu filmu nech posúdia historici. Biblickú biblisti. Ja to vidím takto: Režisér sa vyjadril, že natočil spirituálny film. Nie náboženský. A to som rada, lebo IMHO Ježiš je fenomén, ktorý takto môže byť prístupný viacerým, nielen úzkemu okruhu kresťanov. Vizuálne je snímok tak akosi ekologicky minimalistický, lowcostový – je pekné si spomenúť, že všetky okázalé kresťanské cirkevné architektúry a rituály majú takýto skromný začiatok. To je niečo, čo vkuse pripomína aj súčasný pápež. Páčili sa mi symboly a obrazy, ktoré vo filme úžasne fungovali: voda,jazero – ponorenie sa do Prítomnosti; hory – byť blízko Bohu; dotyk – ľudskosť a milosrdenstvo; svetlo a tma... A tiež sa mi páčilo, ako boli bez nasladlosti zobrazené kresťanské hodnoty ako odpustenie, Božia prítomnosť, Božie kráľovstvo, milosrdenstvo. Myslím, že to bude vo mne ešte dlho rezonovať, na čom majú veľký podiel aj herecké výkony ústredných postáv. Celková atmosféra je ťaživá - pre mňa niekedy až hororoidná - ale o to viac vynikne nádej a radosť na záver, keď sa Ježiš Šedý zmení na Ježiša Bieleho. :-) ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama