Reklama

Reklama

Máří Magdaléna

  • Velká Británie Mary Magdalene (více)
Trailer 9

Obsahy(1)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (CinemArt)

(více)

Recenze (189)

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Kľudný, pokojný a tichý film o Márii, ktorá nie je vykreslena ako prostitútka ( divák sa dozvie, že ide o mylný názor ), ale ako mladá žena, ktorá sa vzdá svojej manželskej role a pripojí sa k Ježišovi a jeho apoštolom. Z Rooney srší ženskosť a Joaquin hra Ježiša ako pokorného, spirituálneho človeka. Prekvapilo ma v akej chudobe žili - mali iba oblečenie na seba. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Joachim bol skvelý, avšak 43-rocny herec bol ozaj pristary na rolu 33-rocneho Ježiša. Pre mňa najlepšia scéna na chramovom námestí. Odporúčam. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

I když jsem na tento film čekal dost dlouho, neměl jsem od něj překvapivě moc velká očekávání. A tak se dá říct, že mě v žádném případě nezklamal. Wayne Rooney rozhodně není mou oblíbenou herečkou, ale do této role opravdu sedí náramně. Překonal jsem pár úvodních chvilek, pár klišé úsměvů, a už to jelo jak po másle. Film samotný je velice minimalistický - není to historický velkofilm s tunou kostýmů a s davy komparzistů, jak asi hodně lidí čekalo - dále nabízí spíše alternativní pohled na události léta páně roku 33, takže já ho beru i jako film nezávislý. S obsahem nemám vůbec žádný problém, i když někdo by mohl z filmu nabýt dojmu, že ani sám Ježíš nerozuměl svému učení, a že pevné základy tomu dala až Máří po jeho smrti. To je samozřejmě nesmysl, ale líbí se mi ta myšlenka, že bez ženské složky by Ježíšovo učení upadlo v zapomnění. Hlavní myšlenka filmu a velice pěkně vyobrazená- velká potřeba milosrdenství v našem světě. K čemuž se ženská prostě hodí líp.. ()

bigjames 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix je prostě dobrej. Stačilo mu několik vět a jeho charisma, aby byl film jeho. Ale vzhledem k tomu, že se jmenuje "Mary Magdalene", tak bych čekal, že se dozvíme něco právě o Marii, což se nestalo. Snímek je vlastně Ježíšovým příběhem z pohledu ženy, o jejíchž pocitech se ale člověk moc nedozvěděl. Rooney Mara, a to jí mám na plátně opravdu rád, byla jaksi nemastná, neslaná. Nevím jestli to tak měla ve scénáři, ale připadala mi jak duch. První polovina snímku je hrozně pomalá a nezajímavá, naštěstí ta druhá už snese mnohem přísnější měřítko, a tak se film dá zařadit alespoň do průměru. Avšak jediným výrazným pozitivem zůstává Joaquin Phoenix. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Hlboký biblický príbeh veľmi s dobrým obsadením Ježiša a Márii Magdaleny. Úžasná výprava skvele ladila mytológii doby hlbokou eufóriou hudby. Dej ponúka jednu z možných historických udalostí a nenúteným, ale pritom pútavým spôsobom oslovuje diváka hlbokou myšlienkou človeka, akým má byť, oproti tomu akým je. Keby človek prijal myšlienky povedané dejom, nebolo by vojen, vrážd, nenávisti, zloby , závisti a chamtivosti. Jeden človek sa nad tým príbehom zamyslí a druhý ho vysmeje. Taký je človek. ()

Renswo 

všechny recenze uživatele

Mary Magdalene : osobne mi tento film nesadol ani som veľa od toho popravde neočakával. Rozhodol som sa dať tomu filmu šancu , pretože som si myslel , že sa niečo nové dozviem z toho Fantasy nevypovedanemu príbehu . Mám rad Phoenixa aj Maru ale oni len stvárnili postavy no scenár bol úplne nudný. Čiže aj keď sa herci snažia ako len vedia nedokáže to zachrániť film. A Apoštol Peter po novom je černoch ....? ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Už na začátku filmu bylo varováním, že do rolí apoštolů Šimona-Petra(Ch.Ejiofor) a jeho bratra Ondřeje(Ch.Babalola) byli obsazení tihle britští herci černošského původu. A další se nápadně často vyskytovali mezi komparsem. To jako vážně? Čekal jsem leccos, ale že ze židů politicky korektní tvůrci udělají Afričany, to už je fakt přes čáru. Je to to samé, jako by např. svatého Václava hrál peruánský indián nebo Papuánec z Nové Guineje. Další zmatení diváků bylo v cca 60.-67.minutě: vesničané v jeskyni u Římany vypálené vesnice, co se tam mělo přesně stát? No a totálně překroucený neomarxistický konec tohohle dílka to dorazil... . Takže dávám jen 3 * a 58 % a to jenom kvůli výborným hercům, hlavně J.Phoenixovi a R.Mara(ové) v titulních rolích. Mimochodem : rabína v Magdale,čili rodišti Marie Magdalské hrál izraelský herec Lior Raz(známý ze seriálu Fauda), Mariina otce Elíšu legenda francouzského filmu Tchéky Karyo, zrádce Jidáše Iškariotského Tahar Rahim, francouz.herec arabského původu a např. Ježíšovu matku Marii z Nazareta izraelská herečka Irit Sheleg.  ***Elíša,otec Marie z Magdaly(T.Karyo) citoval ze Žalmu 121. Dále byly zpívány/recitovány Žalmy 113 a 114.  ***Natáčelo se mj. v Neapoli, na Sicílii a v italském regionu Lukánie (Lucania Film Commission). Poděkování mimo jiné : rabín Stuart Altshuler, reverend Donald Reeves, monsignor Vladimir Felzman a Crescenzio Sepe,metropolita-arcibiskup v Neapoli. ()

RyxiraAmy 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Bála jsem se, že to bude až příliš feministické, což nebylo - nebo mně to aspoň tak nepřipadalo. Ježíš je tady zobrazen jako člověk (?) nepříliš průbojný, pochybující, chvílemi snad i slabý, ale jeho autorita přesto není zpochybňována a zlehčována. Rooney Mara se na Máří Magdalenu podle mě dobře hodí, její postava je bystrá, oddaná a milující, její vztah s Ježíšem i ostatními apoštoly je zobrazen přijatelně, uvěřitelně a neodporuje Novému zákonu (aspoň co já vím). Vnáší do cele mužského společenství kolem Ježíše ženský prvek, to vše ovšem v přijatelných mezích. Joaquin Phoenix hraje samozřejmě skvěle, já bych si možná představovala pro roli Ježíše někoho mladšího a "hezčího", ale to se dá lehce odpustit. Film je celý laděný do nevýrazných, světlých barev, je pomalý, lehce zasněný a jaksi "čistý". Nebudu zastírat, že jsem se místy lehce nudila, ale to se dá odpustit. Za mě se tohle povedlo. ()

Matyspa 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý film, o tom nelze vést spory. Příběh Marie z Magdaly přináší v novém, možná historicky akurátnějším duchu. Nejedná se však o tolik kontroverzní dílo. Bál jsem se před návštěvou kina právě kontroverzí, jelikož převyprávět příběh Ježíše není snadné nikdy a často se to může vymstít. A když jde o vyprávění z pohledu ženy Ježíšovy blízké, potè obvzlášť. Líbí se mi však, že tvůrci velice dobře vybalancovali hranici mezi biblickou tradicí a snahou o převyprávění příběhu v modernějším duchu (katolickou církví schváleném). Právě tuto opatrnost oceňuji velmi. Také tento film povyšují výkony Joaquina Phoenixe, jehož jejíž je velice lidský až nejistý a opravdu mu věřím snahu a dobrý úmysl. Také Rooney Mara v titulní roli zahrála velmi dobře, s ženskou sebejistotou, ne však příliš revolučně. Přijímám, že Máří Magdaléna nebyla prostitutka, je však třeba se alespoň trochu držet tradice. A to tento film dělá moc dobře. ()

anarya 

všechny recenze uživatele

V současné době velmi příjemná změna. Odklon od zaměření na sexuální přitažlivost hlavních postav a akčních scén ke hlubokému spirituálnímu vztahu a transcendentní tématice. Láska, zrcadlená režií, vychází z Kristova učení, které překonává tisíce let a je stále aktuální. Jedná se o umělecké zpracování, tudíž nekopíruje věrně předlohu (např. Petr jako černoch). Přesto je zpráva, tedy sdělení, v této pomyslné obálce složené z vizuálu a provedení, zachována. Oceňuji krásný hudební doprovod, záběry krajiny a výběr herců. Vše je natočeno velmi citlivě, je kladen důraz na lidskou slabost Krista, dobovou opresi Izraele i sdělení pozůstalých úryvků Mariina evangelia, které vyvrací dosavadní popularizované informace. Oceňuji, že se snímek vymaňuje z hlavního proudu Hollywoodských filmů, které jsou mnohdy směrovány především na výdělek a zavděčení se většinovému publiku. ()

Fajolo 

všechny recenze uživatele

Ďalší film, v ktorom nám ukrižovali Ježiša. Ďalší film, u ktorého na dokonalý zážitok stačí jediné: uveriť. Od iných podobných filmov sa líši dôrazom na Máriu Magdalénu. Všimol som si tiež inovatívne poňatie Judáša. Tradične je Judáš synonymom podlého zradcu. V Poslednom pokušení Krista bol Judáš ťažkým realistom. V tomto filme je naopak naivným idealistom. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, silný film. Potlesk ve stoje, že očišťuje MM od fantasmagorii D. Browna a čestně se vyrovnává s reáliemi doby, komentáře na konci filmu jsou na dokreslení a uvádí motiv prvních otců církve jak se zoufale bránili přijetí pravdy o apoštolce. Dnešní vnímání její role je dosti strastiplné. Rooney Mara i J. Phoenix nemají chybu, černošský představitel Šimona Petra trochu zarazí. Role Jidáše je naprosto přesná. Film skvělý po všech stránkách. 4* ()

ProfiDivak 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, podobné filmy sa väčšinou obmedzujú len na bezduché citovanie písma, tento chce rozmýšľať aj cítiť a Magdaléna je pôsobivá. Phoenixovi to viac svedčí s kladivom, ale (nielen v Getsemani) unavený a skľúčený Ježiš, ktorý sa Magdalény pýta, o čom má kázať, je tiež nóvum. ()

darthboal 

všechny recenze uživatele

Ježíš mohl vypadat mladší, Máří sice byla v každé scéně, ale dějově se motá vše kolem Krista... A že by byli Apoštolové afroameričani jsem ještě neslyšel. ()

Raroia 

všechny recenze uživatele

Zcela nový úhel pohledu na dobře známé téma, které však možná vůbec neznáme. Mnohé bylo řečeno pouze v náznacích či letmém úsměvu. Mistrovské dílo. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Silně průměrný životopis Máří Magdalény. Má jedno veliké mínus - je bohužel soustředěn jen na období jejího působení s Ježíšem. Opomíjí její život před tím a i po tom. A to je velké zklamání a velká škoda. Navíc se hodně soustřeďuje na její niterné cítění, které není natočeno pro diváka moc srozumitelně a přišlo mi, že si to spíše hraje na veliký film. Jinak natočeno velmi civilně, žádné ohromující scény nejsou vidět. Nic nového nepřináší, o nic neobohacuje. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

JE to viděno očima Mary z Magdalény . A tudíž je to nový pohled na Ježíše , jako takového . Je to pomalu se plynoucí příběh , který je jakoby pomalý a nic se tam občas nic moc neděje , ale ono se děje . Jen je třeba to najít . Je tam také zmínka , dosti důležitá , o reikarnaci , o znovu narození , která byla z bible odstraněna . Ti co psali scénář a podíleli se na tomto filmu , něco o Tom , asi vědí . Mimořádným přínosem pro film je hlavní představitelka Mara . Prostě krásný a obohacující film v této konzumní době . Za mne **** a půl . ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

1. Také mi ten střih přišel nějaký divoký. 2. Nemyslím si, že tradiční křesťané z tohoto bijáku budou kdoví jak nadšeni. 3. Asi z mého pohledu nejzávažnější výtka je, že ač jde opravdu o komorní drama, tak dialogy byly velmi slabé. ()

notozjano

všechny recenze uživatele

Tak to jsem nedal. Čekal jsem něco jako Umučení J.K. od Mela Gibsona, ale tohle byl očistec. Máří se tu tváří jak po hašišovém mejdanu a Ježíš jestli takhle lákal své následovníky, tak čumím, že jich sehnal tolik. Asi proto, že IQ tehdeší doby muselo být hodně pod dnešním průměrem a tak je to 1:0 pro evoluci. Oba hlavní protagonisté jsou samozřejmě vedení rejžou, takže nemůžou za to, že je z toho taková velesračka. V boha nevěřím, ale věřím tomu, že Phoenix po projekci vstal znovu z popela a Mara to dostala předčasně jako stigmata. K hodnocení: když jsem začal na CSFD hodnotit, jasně jsem si určil, že budu hodnotit pouze jen a tehdy, dodívám- li se do konce, Tohle jsem opravdu nevydržel a proto nedám ani odpad a jsem rád, protože takový odpad dnes může krásně posloužit jako zdroj energie. ()

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama