Reklama

Reklama

Máří Magdaléna

  • Velká Británie Mary Magdalene (více)
Trailer 9

Obsahy(1)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 9

Recenze (189)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Bohužel špatné obsazení hlavního hrdiny. Ježíš vypadá na čerstvých 50 a víc, ne na 33, kterých mu tehdy podle Písma bylo. Máří Magdalena zde působí rozevlátě a na můj vkus trochu moc důležitě. V té době neměly ženy takové slovo, jaké má ve filmu ona. Takže film se mi moc nelíbil, ale jsem ráda, že jsem ho viděla a nemám pocit, že jsem o něco důležitého přišla. Nepřišla. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nebyť mnohých nudných pasáží, bol by to veľmi zaujímavý film prinášajúci konečne iný pohľad na Máriu Magdalénu. Nemám žiadny problém s tým, že apoštolov nemuselo byť iba dvanásť, mohla byť medzi nimi aj žena, a iba v priebehu tisícročí sa z nej urobila prostitútka. Film na tom síce nič nezmení, ani overiteľné pramene nemáme, ale prečo sa aspoň nezamyslieť.  –––– Boží království nemůžeme vidět očima. Je v našich srdcích. Stačí, když odhodíme uzkost a předsudky a staneme se podobnými dětem, jak nás to učil On. Království se nedá vybudovat konflikty, ani bojem, ani ničením. Roste v nás, sílí každým naším aktem lásky, soucitu a odpuštění. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Předně: Joaquin Phoenix je v roli Krista famózní! Takto si ho představuji. Démonický, charismatický, na hranici šílenství a navíc živočišně přítažlivý. Už jen kvůli němu stojí film za shlédnutí. Celkově: Roony mě přesvědčila a bavila, dokonce se dá napsat, že se mi líbila. Celý příběh je inteligentní, logicky vystavěný, samozřejmě předpokládá aspoň jakous takous znalost když už né přímo Bible, tak historie, ale řekla bych, že by mohl být schůdný i pro ateistu. Hudba Johannsona je tradičně vynikající, škoda ho, veliká škoda.... Vyhovovalo mi komorní pojetí a líbila se mi dobrá kamera. Závěrem chci vyzdvihnout, že se snímek obešel bez padesáti litrů prolité krve, (jak jsme mohli přes dlaně na očích sledovat ve filmu Umučení Krista) a také docela zajímavé vykreslení postavy Jidáše. Mezi filmy k danému tématu patří jistě mezi to nejlepší, co bylo natočeno. Samozřejmě na Život Briana to nemá. K postavení žen v době raného křesťanství: někteří historikové se domnívají, že zpočátku šířili víru jak muži, tak ženy. Dokonce, že ženy vedly i mše. Církev toto samozřejmě popírá, neboť je jasné, že jim představa žen, které mají rodinu a mužů, kteří také chtějí mít rodinu celá staletí neseděla ekonomicky do krámu. Zavedl se tedy celibát a ženy -kněžky se označily za nesmysl. Přestože feministickým hnutím naprosto opovrhuji, osobně mi úloha žen v raném křesťanství smysl vcelku dává. Takže v pohodě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Za chvályhodné považuji to, že film se snaží oslovit nevěřící publikum, ale zároveň neuráží křesťany. Konkrétně mám na mysli nevinně romantický vztah mezi Máří a Ježíšem nebo pojetí údajné Mariiny posedlosti. Ocenit je třeba i obrazovou stránku věci, která vyniká zejména čistotou záběrů. A konečně obstála i Rooney Mara v hlavní roli a její tvář se mi odteď vybaví pokaždé, když se řekne Máří Magdalena. A teď k negativům. Předně je to tempo. Film se místy k uzoufání vleče a Davis se tady až příliš často spoléhal na vizuál. Pak je tu Ježíš. Ne že by ho Phoenix zahrál špatně, ale od klasických ztvárnění Spasitele z minulosti se zase nijak neliší. A to se dá říct vlastně o všech biblických událostech zde obsažených. Byla tu sice snaha natočit to trochu jinak, ale vyzněla do ztracena. Chápu, že věci jako je vzkříšení Lazara nebo Jidášův polibek nedávají velký prostor k improvizaci, ale pak by bylo lepší se jim vyhnout a soustředit se na něco jiného. Nicméně pozitiva mírně převažují, takže 60%, ale přesto to vidím trochu jako promrhanou příležitost. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ač hlavním motivem bylo očištění titulní světice, jako v každé novozákonní historce je tu v centru Ježíš, zde představovaný Joaquinem Phoenixem. Rooney Mara je tedy v nezáviděníhodné pozici titulní hrdinky, která musí zůstat v jeho stínu. Vlastně je dost zvláštní, jak málo se tvůrcům do dvou hodin filmu podařilo dostat. Snad i pro neznabohy je to až moc zjednodušené. Nad vodou to kromě pár herců drží jen kamera a hudba. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 28. února 2018 v Národní galerii v Londýně. (BMW12)
  • Natáčelo se od 3. října 2016 do 2. prosince 2016 v Itálii (Apulie, Sicílie, Matera a Neapol). (BMW12)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama