Reklama

Reklama

Legend of the Demon Cat

  • Čína Yao mao zhuan (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v Číně během dynastie Tang (618-907). Vše začíná tím, že se ve městě Chang'an objeví černá démonní kočka, která naruší klid města svými krutými činy, což spouští řadu zvláštních událostí. Příběhem nás budou provázet dvě hlavní postavy Kukai (Shôta Sometani) a Bai (Xuan Huang). Kukai je japonský buddhistický mnich, který byl poslán během dynastie Tang do Číny, aby se dozvěděl o její civilizaci a naučil se tantrickému učení. Císařský písař Bai se rozhodne stát básníkem, a to ho dovede ke chtíči poznání pravdy dávného příběhu. Básník Bai Letian a mnich Kukai se společně pustí do vyšetřování 30 let staré události ohledně smrti konkubíny Yang (Brittany Falardeau). Vše se záhadně rozvíjí od chvíle, co se vydají po stopě, kterou po sobě zanechala démonní kočka, aby odhalili hluboko pohřbenou srdcervoucí pravdu. (Selin)

(více)

Recenze (9)

Psema 

všechny recenze uživatele

Navzdory názvu solidní asijská fantasy romantika/kriminálka, v níž mnich a básník vyšetřují záhadu mstícího se démona v podobě černé kočky. Rozjíždí se sice pomaleji, zhruba po půl hodině se ale zápletka solidně zašmodrchá a odhalováním střípků minulosti královské čínské rodiny se razantně zvedá koeficient zábavnosti. Triky jsou samozřejmě – jako většinou u čínských spektáklů – nic moc. Vzhledem k zaměření na postavy a děj to však vůbec nevadí. Solidní zábava, která by fanoušky filmové Asie neměla urazit. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Kaige Chen připravoval svůj opus 5 let (postavilo se kvůli tomu celé město) na námět japonského spisovatele, který je slavný svými nadpřirozenými, fantasy náměty zasazených do historického prostředí. Historie je v tomto případě spíše omyl editora, stejně jako v mnoha jiných čínských případech, bych zde mluvil o fantasy, mytologii, která se jen velmi volně a ve svých kulisách odehrává za doby dynastie Tang na počátku 9.stol., kam přicestoval k císařskému dvoru mnich Kúkai. Ovšem nejen jako učenec buddhismu, ale jako exorcista, aby zjistil, co zabilo posledního císaře a jaký démon chce zabít jeho syna. Odhaluje se postupně příběh života krásné konkubíny Yang Giufei, spletitá směs intrik, historie, postav. Film nabízí vizuálně opulentní hody tehdejší metropolí Chang'an, působivé kouzelnické iluze, triky, fantasy háv a prvky nadpřirozena se táhnou celým filmem (jsem rád, že to prošlo cenzurou, asi díky tomu, že to byla koprodukce). Kúkai a jeho průvodce písař Bai (Chunag Xuan, jeden z nejvýraznějších mladých talentů) putují městem, bojují, vyšetřují a je to rozhodně zajímavé, zábavné. Perfektní výprava, kamera hudba, na diváka se toho hrne tolik, že opakovaná repríza samozřejmostí, stejně jako koupě DVD. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

První hodina - až na tu úděsně animovanou kočku - je skvělá. Máme zde záhadu, tajemno, skoro až detektivní pátrání jednoho japonsko-čínského mnicha a jeho kolegy písaře-básníka, jsou tu úžasné lokace (většina z nich nahoněná triky, ale u těch exteriérů nebo u té knihovny mi to ani tak nevadilo), aby se zhruba v půlce film zlomil, protože se dozvíme, oč šlo, a pak se vlastně už jen rozemílá, kdo kdy kde - což je nesmírně nezajímavé. Zaujme vlastně jen scéna hostiny, kde jde o vizuální orgie, ale jinak druhá hodina filmu nenabízí už nic překvapivého, a dokonce i s tou manželkou císaře jsem myslel, že bude nějaký zajímavý zvrat, a ono nic. A jak začátek šlapal, druhá půlka filmu se vlekla neskutečně. Protože chybělo cokoliv překvapivého a nějaký další možný zvrat, ne že najednou zcela náhodou objeví nějaký deník a přečtou si, jak to vlastně přesně bylo. A když už to vědí, stejně se nic nestane. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ako keby väčšina súčasných filmov od režisérov, ktorých tvorbu som mal naozaj rád, išlo dole vodou. Chen je super v kostýmových filmoch. Dokázal podávať krásne príbehy, ktoré ma prinútili zamilovať si niektoré aspekty Číny a jej mytológie, rozprávok a histórie. Toto má dobrý nápad. Dokonca mi nevadili ani výrazne digitálne prostredia a zvieratá. Ale ten príbeh na to, že to má byť z časti detektívka je rozťahaný, nezaujímavý a čo je horšie nudný. Atraktívne prostredia a kostýmy, zabíjané ďalším nánosom informácií, ktoré sú nám dávno známe. V prvej polovici filmu totiž všetko zistíme. V druhej sa dostávame do retrospektívy, kde si to akože potvrdíme a ktorá by nám mala pomôcť vytvoriť si voči hrdinom nejaké silnejšie emocionálnejšie puto. Nestalo sa tak. Sám zo seba som prekvapený, že som to dopozeral. Nebolo to ľahké. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

V anotaci mě zaujala věta: „Vše začíná tím, že se ve městě Chang'an objeví černá démonní kočka...“ Jenomže slovník spisovného jazyka českého slovo „démonní“ nezná. Nemělo by tam být spíše démonická kočka? Ale co když tu anotaci překládal expert přes magii a všimnul si, že kočka ve filmu se od běžné démonické kočky něčím liší a záměrně ji proto charakterizoval uvedeným neologismem? Co to je běžná démonická kočka? Je to buď kočka dočasně obsedlá démonem (z iniciativy démona a z Božího dopuštění), nebo je to kočka démonem osazená. Osazení zvířete démonem provádí magik za různým účelem. O tom, že osadit (prakticky vzato nechat posednout) zvíře duchovní entitou není zas až tak moc jednoduché, svědčí historka, kterou podle sdělení jistého Zinneraria (pseudonym) zapsal R. Grötzinger, který ostatně zaznamenal vícero cenných příkladů toho, jak se magie dělat nemá. Zinnerarius provedl svůj pokus (s dost neslavným výsledkem) 13. ledna 1921 ve 20:33 h. Ale zpět k té kočce ve filmu. Nebyla to běžná démonická kočka, protože uměla běhat v oblacích, mluvit a ještě se proměňovat v ženskou. Jakmile se něco spirituálního nacpe do hmoty, musí to aspoň zhruba respektovat pravidla konsensuální reality, neboť zpředmětnění znamená zároveň omezení, a právě to zde nepozorujeme. Tohle byla v podstatě strašidelná pohádková kočka ve filmovém příběhu, který má blízko k pohádce či legendě. Navrhuji proto přeložit název filmu volně jako Legenda o démonské kočce, což dosti věrně koresponduje s originálním anglickým titulem a přitom to nečiní násilí českému jazyku. Jde o výpravné filmové dílo, jež se vyznačuje orientálně košatým a spletitým dějem s četnými retrospektivami, jemuž dominuje motiv dávného zločinu a kletby. Také ne každá postava ve filmu je tím, kým se býti zdá. Iluze je schovaná v jiné iluzi, jako jedna čínská krabička v druhé. A to, co vypadá jako meloun, může být ryba. Trochu mi to připomnělo bizarní pohádkové fantazie, jaké psal německý romantik E. T. A. Hoffmann; ten však měl víc smyslu pro humor, i když si také potrpěl na zašmodrchané dějové propletence – viz jeho román Ďáblův elixír. Nakonec ve filmu do sebe všechno zapadne, jak zapadnout má, a divák, tedy aspoň já, začne přemítat, jestli má film ohodnotit třemi nebo čtyřmi hvězdičkami. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Mimořádně krásný příběh ve velmi podmanivém zpracování, Úplná pastva pro oči. krásná čičinka, která když se našňupne, jako by výrazem z oka vypadla mému kocourkovi. Skoro se bojím, kdo byl v minulém životě. Nádherná hudba, romantika, krimi i drama. Snad jen místy to bylo trošku utahané, ale jako celek super. Za mne 80%. ()

jarmil8 

všechny recenze uživatele

Výpravná fantastická detektivka, kde japonský mnich s básníkem/písařem vyšetřují řadu úmrtí v hlavním městě říše Tchang spojených s roztomile digitálním kočičím démonem. Triky jinak nejsou moc kvalitní a některé scény až směšné, příběh však, alespoň v první polovině filmu, odsýpá rychle. Zbytek přeplácaného filmu už mě zanechal v mírné letargii, takže mi nebylo dost věcí jasných, třeba proč je ta ženská tak důležitá nebo proč režisér "Konkubíny" točí takové slátaniny. ()

Reklama

Reklama