Reklama

Reklama

Andrzej Wajda - lekce filmu

  • Francie Wajda - Une leçon de cinéma (více)

Obsahy(1)

Legendární polský režisér nás provádí svou bohatou filmografií. Tvorba legendy evropského filmu Andrzeje Wajdy (1926–2016) lemuje novodobou polskou kinematografii už od jejích počátků. Přestože první samostatný snímek Nezvaní hosté natočil k desátému výročí vzniku Polské republiky (Polskou lidovou republikou se stala až v roce 1952), podílel se na přípravách polské filmové tvorby už od roku 1945. Dokumentarista Andrzej Wolski natočil s Wajdou obsáhlý rozhovor, či spíše režisérův monolog (odtud podtitul „lekce filmu“) týkající se nejvýznamnějších titulů i momentů jeho kariéry. Řeč přišla na Kanály, Popel a démant, Zemi zaslíbenou, Dantona, Člověka z mramoru, Člověka ze železa, Slečny z Vlčí, Pana Tadeáše a samozřejmě i na Walesu – člověka naděje. Monolog je doplněn ukázkami ze zmíněných filmů a Wolski na natáčení vzpomíná s úctou, ale i s úsměvem – devadesátiletý Wajda prý sršel humorem a energií. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Disease 

všechny recenze uživatele

Andrzej Wajda nás provází svojí tvorbou a popisuje politické okolnosti té konkrétní doby. Tím je tenhle dokument zajímavý. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Režisér Wajda v sestřihu, ve kterém povídá o filmování, jemuž zasvětil celý svůj život. Dokument by si zasloužil klidně delší stopáž a podrobnější popis Wajdovy filmografie. Zde je zmíněno jen pár jeho zásadních snímků a bohužel velké skoky mezi nimi. Jinak je ale pan Wajda sympatický dědoušek, který se dožil krásného věku devadesáti let. ()

sator 

všechny recenze uživatele

S filmy je to jako s milováním. Nemá se o nich povídat. Čím dál víc je mi ukradený co mi o filmu kdo řekne a to včetně tvůrců... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Andrzej Wajda rozpráva o svojej tvorbe, nie však vtipné historky z filmovania, ale rozoberá dôvody pre natočenie konkrétnych filmov, politickú situáciu doby a zlomové momenty svojej bohatej kariéry. Najviac sa venuje otázke cenzúry, ktorej sa nikto nemohol vyhnúť. K dokonalému zážitku z dokumentu mi chýba len to, aby som pred ním videl viac zo spomenutej tvorby, menšia polovica nestačí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama