Reklama

Reklama

Cesty Josefa Pleskota

(TV film)
  • angličtina The Path of Josef Pleskot (neoficiální název)

Obsahy(1)

Dokumentární film režisérky Jany Chytilové je prvním v zamýšlené řadě dokumentů o současné špičce české architektury. Není tedy divu, že je věnován Josefu Pleskotovi, nejoceňovanějšímu a nejplodnějšímu českému architektovi současné doby. Autorka se s architektem vydává na místa, která ovlivnila jeho život a tvorbu a on jim vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis. Tvorba Josefa Pleskota je jedinečná svou originalitou, která mimo jiné spočívá v pokoře vůči krajině a okolí realizované stavby. Příkladem je propojení Jeleního příkopu Pražského Hradu průchodem vejčitého tvaru, který působí paradoxně přívětivě a nenásilně spojuje dva naprosto rozdílné světy. Litomyšl je mezi českými městy výjimkou, každá zdejší stavba je architektonickou událostí, přesto celek působí kompaktně. Velkou zásluhu má na tom právě Josef Pleskot, autor přestavby Zámeckého návrší, rekonstrukce muzea a dalších urbanistických zásahů.

Josef Pleskot se nevyhýbá ani tak osobním projektům, jako jsou rodinné vily, ale i tyto stavby posouvají pojem vila novými směry. Dosavadním vrcholem Pleskotovy tvorby je realizace projektu – oživení Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Původně chtěl architekt tuto zakázku odmítnout, ale dnes jsou jeho zdejší stavby jako kongresová hala Gong, Nový svět techniky nebo originální Bolt tower značkou jeho tvorby. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Moderní architektura Pleskota se mi líbí. Budovy jsou citlivě zasazené do situace a krajiny. Má také cit pro veřejný prostor. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Takhle odbytá práce se střihem zvuku se vidí, tedy spíš slyší, málokdy. Vypadá to, že při zvukové míchačce se nikdo neobtěžoval aspoň trochu začistit místa, kde docházelo kvůli krácení ke střihům ve výpovědích. Tohle si chudák Josef Pleskot nezaslouží. -------- V titulcích filmu uvedeno: rok výroby 2016. -------- Výborně, rok výroby opraven, pochvala udělena 7. 10. 2023. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama