Reklama

Reklama

Epidemie svobody

  • Česko Očkování (neoficiální název) (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na západ od České republiky má mnoho zemí očkování dobrovolné, směrem na východ bývá povinné. V České republice je u devíti nemocí. Nechceme ale patřit spíš na západ? V dnešní době se zkoumá, jaká s sebou povinné očkování novorozenců a kojenců nese rizika. Uvažuje se o riziku projevu epilepsie, alergií či astmatu. V nejextrémnějších případech o pozastavení vývoje dítěte. Očkovací plán je u nás ale pro všechny povinný a nenabízí se žádná možnost individuálního přístupu. Dokumentární film nezohledňuje jen ty, kteří si nechtějí nechat diktovat, jak své děti očkovat, ale i důležitý pohled odborníků. Snímek bere konkrétní téma dobrovolnosti očkování jako námět k diskuzi o obecnějších otázkách. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

O této problematice se hodně bavím s lékaři. Dříve byla část každého hřbitova vyčleněna na dětské hroby. V dokumentu to jedna maminka rozumně říká druhé, že dříve mnoho dětí do tří let nepřežilo dětské choroby. tato maminka argumentuje tím, že dnes máme jinou úroveň medicíny. Je pravda že při záškrtu už se neleje petrolej do neprůchodného krku aby se dotyčný neudusil, ale průběh a následky nemocí jsou stejné. A většina, která se očkovat nechává chrání neočnovanou menšinu. Čas očkování dětí se kryje s prvními příznaky nemocí geneticky nekvalitních dětí, nebo může být jejich spouštěč, ale nemoc by u nich proběhla ta jako tak (např. autismus, hyperaktivita). Kdybych měl smůlu na rodiče, které by mě nedaly očkovat, dostal nemoc a měl trvalé následky, musel bych se jich dnes ptát, proč to udělali. Dokument se mi zdá zbytečné rozvláčný, ale zaznívají v něm užitečné argumenty, ale respondenti hovoří pod vlivem mnoha mýtů. Rodiče , kteří v dokumentu chtějí podat žalobu na stát si stěžují, že neočkované dítě jim nechtějí vzít do školky. To by šlo vyřešit tak, že by se zřídili školky pro neočkované děti někde na okraji města. Lékař zde říká "Když přijde neočkované dítě do školky a učitelka bude neočkovaná, kdo je větší vrah?" Nemá ale pravdu, že epidemie nejsou. Od roku natočení dokumentu byla například na severní Moravě epidemie žloutenky a v Čechách se znova objevili kvůli malé proočkovanosti nových ročníků příslušnice. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Teraz už viem, čo sa dá schovať pod termín "autorský dokument" - subjektivita, amatérizmus, diletantstvo. Toto bude asi milovaný dokument antivaxerov, ale ja som v ňom nepočula jediný skutočný argument. Mamička dokumentaristka má v rodine astmu, takže nebude očkovať svoju dcéru, lebo by určite dostala astmu kvôli tomu... hmm... obdivuhodná mentálna skratka. Spolu s inými matkami sa ubezpečujú o tom, aké je očkovanie škodlivé a majú tam jedného pediatra, ktorý verí, že očkovanie spôsobuje autizmus (asi čítal slávnu falošnú Wakefieldovu štúdiu, hurá). Plus jednu múdru právničku, ktorá sype formulky. Okrem toho sa sťažujú, že vraj očkujúci rodičia sú voči nim agresívni - ale jediné, čo v dokumente vidieť, je ich vlastná agresivita voči ministrovi zdravotníctva, ktorému nedovolia dokončiť (umiernený) prejav. Bola som zvedavá, ako sa to celé vyvinie, ale keď tá krava nebeská vyhlásila, že ak by jej neočkovaná dcéra dostala čierny kašeľ, tak ho "v pohode dá", tak u mňa skončila. Ukázala mi iba to, že matkám ako ona dobre jebe. Nie som si celkom istá, či práve toto mala vysielať ČT... ()

Reklama

Aquila 

všechny recenze uživatele

Filmově to má jako dokument slabiny, někdy až trochu zbytečně osobní, ale jako výpověď silné. Z mainstreamových médií to vypadá, jakože očkování je jednoznačně pozitivní výdobytek lidstva, ale skutečnost je zřejmě jiná. A rozhovor s lékařem, který rozhodně nemá důvod aby si vymýšlel, protože z toho co říkal může mít jedině problémy, tak klobouk dolů. Pro mě hlavní hrdina filmu. Myslím, že každý by měl tento film zhlédnout povinně, protože toto téma se týká úplně každého. ()

Mirasha94 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem dokument shrnující pro a proti na základě kvalitních argumentů a zhodnocení situace v ČR. Místo toho jsem dostala záběry "duchaplné" debaty u skládání prádla, záběry na nevyslyšené ženy při debatách atp. Jediný kdo v dokumentu vystupoval byl jeden pan doktor, který tvrdil, že očkování by mělo být dobrovolné, protože také škodí, ale pořádné argumenty z jeho strany nezazněly. Doktoři zastávající opačný názor se asi pro jistotu neobjevili vůbec. Advokátka byla k ničemu, hlavně že měla v každém záběru víno na stole. Vlastně mi to neřeklo vůbec nic, kromě toho, že pokud nebudete očkovat nemusí se vaše dítě dostat do školky. Ztráta času něco takového sledovat. ()

filmovyfan 

všechny recenze uživatele

Epidemie svobody představuje jistě velmi zajímavý pohled na problematiku povinného očkování u nás. Já jsem šel na tenhle film nevyhraněný a očekával jsem, že si na tuto problematiku udělám názor podpořený jasnými fakty. Nestalo se, odcházím z kina, ale ten názor pořád nikde, a vím, že to nemusí být chyba paní režisérky, která se mimochodem účastnila, po skončení projekce, debaty na ono téma. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama