Reklama

Reklama

Oslnivý svit soumraku

(festivalový název)
  • Gruzie Daisis Miziduloba (více)
Gruzie / Německo, 2016, 74 min

Obsahy(1)

V rozpadajících se kulisách divadelních sálů se odehrávají sekulární rituály současné gruzínské společnosti – svatby, módní přehlídky, volby královny krásy i politické reprezentace. Statická kamera, jež zachycuje bezcitnou choreografii ceremonií v širokém záběru, kontrastuje s dynamickými švenky malé kamery televizní reportérky, která svou činorodostí udržuje v chodu lokální stanici. Sled promyšleně rámovaných obrazů výběru událostí, které se Dariko rozhodne zprostředkovat televizním divákům, doplňují záběry ze zákulisí ošuntělého studia přežívajícího díky poplatkům za četbu úmrtních oznámení. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (4)

teplic 

všechny recenze uživatele

Niečo takéto asi chcel natočiť Velikán slovenského dokumentárneho filmu, Jeho Excelencia, Disident a Zakazovaný Autor Miro Remo. Takto sa nastavuje zrkadlo spoločnosti bez moralizovania a elitárstva a s pokorou. Nevykresľuje ľudí ako kreatúry, z ktorých sa treba posmievať, ale ukazuje, aké majú *naozaj* zasrané životy v krásnom tvrdom post-sovjet Gruzínsku. Aspoň Mr. Remo uvidí, že scény s postihnutými ľuďmi sa dajú natočiť inak ako z nich spraviť objekty posmechu. Ak mi možno niečo vadilo, tak niektoré trošku preštylizované scény. Inak bombička, dokument jak hajzl. ()

angdoc 

všechny recenze uživatele

Specifický dokumentární styl. Na malé ploše je vypovědeno mnohé o (nejen) gruzinské společnosti. Skuste i další filmy od Salomé Jashi - např. Taming the Garden. ()

Reklama

PEZ 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď sa chudobní snažia tváriť ako bohatí, hlúpi ako bystrí a škaredí ako pekní. Veď je to tak ľudské. Vskutku tragikomický pohľad na chudobnú rurálnu časť Gruzínska, kde sa všetci snažia dobehnúť (či skôr napodobniť) západný štýl života. Márne. Našťastie koniec nám naznačí, že niektorí si to uvedomujú. Ale čo to mení na veci? Smutný pohľad. Som nesmierne rád, že som sa ocitol na tomto mieste len krátko, skrz tento dokument. (IFF Bratislava 2016) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument bude časem stále lepší, jak se budou další generace dívat na naši pošetilost. Že v tom kulturáčku nepořádají třeba diskotéka koncerty. Nedávno jsem četl knížku o rituálech a jejich důležitosti a je jich víc, než si myslíme. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama