Reklama

Reklama

Do zbraně

(studentský film)
  • angličtina Arms ready (festivalový název)

VOD (1)

Obsahy(1)

Střelné zbraně jsou v současné společnosti mnohoznačným fenoménem. Pro někoho jsou symbolem moci, pro jiného jistoty, pro dalšího nebezpečí. Barbora Chalupová ve svém dokumentu zpovídá držitele zbrojního průkazu i zájemce o něj a zajímá se také o dostupnost střelných zbraní v našem prostředí, ať už legální, nebo nelegální cestou. Film částečně využívá prostředí internetu jako netradičního prostředku vyprávění, částečně jde o klasický autorský dokument založený na konfrontačních rozhovorech. Autorka se pouští i do experimentů na hraně zákona s podomácku vyrobenými zbraněmi. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (7)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Klamání tělem kalibru 0.45. Ta první třetina, kdy se mladé kavárenské liberálky u internetu pohoršují nad vším, co má údernost větší než kapslovka z poutě, nenuceně sklouzne k promyšlené palbě do řad stoupenců i odpůrců, aby odvážně našlápla i k tomu, že při troše snahy si dneska palnou zbraň pořídí i… parta kamarádek z FAMU. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Argumentačně místy přepjaté - chybí tomu střední úroveň člověka, co se prostě chodí bavit na střelnici, nebo jinak sportuje. Na zbraně je tu nahlíženo jako na nástroj určený primárně na zabíjení lidí, což jako vnuk hajného považuju za dost nefér - je hodně jiných pohledů, jak k nim přistupovat, klidně jako k zábavě úplně oproštěné od podstaty "vraždícího nástroje". Tahle rovina Do zbraně chybí, přitom myslím, že většina diváků se zájmem o střelbu k ní přistupují právě z tohohle úhlu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je vyčerpávající, myslím pozitivně co se týče informací, včetně kde zbraň sehnat. Měl jsem docela strach z toho fašounka v kostkované košili, který říkal, že použije zbraň na všechny odpůrce multikulturalismu, volného obchodu a otevřené společnosti. A pokračuje "lidi by si měli kupovat zbraně, aby byl vesmír v rovnováze". ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Úvodní část, kdy jsem měl pocit, že se bude jednat o zcestný feminstický boj proti zbraním zasazený do utopistického světa daleko od reality, se nakonec přerodila do celkem sourodého celku, který dával smysl a na věc se díval z obou stran. Diskuze s režisérkou po promítání pak ještě mnohé více osvětlila, především okolnosti vzniku i další fakta a aspekty s kterými se protagonistky potýkaly. (Jeden svět Benešov - 7. 4. 2017) ()

resp8533 

všechny recenze uživatele

Zajimavý styl "uvnitř prohlížeče". Argumentačně slabší, místy nevyvážené, ale celkově líbivé a povedené. Proč máme zbrojní průkazy a že to není jen průkazka, se celkem ukázalo na aktérkách samotných :). Každopádne sehnat funkční zbraň problém není (každá poptávka si najde vhodně oceněnou nabídku), což je každému jasné, tím pádem dokument nic objevného nepřináší. Takže je to spíš pohádka o tom, jak si tři kamarádky pořídily zbraně. Ale nenechte se zmást, i z té pohádky zamrazí. ()

Související novinky

Mazej do kouta! - 11. Cena Pavla Kouteckého

Mazej do kouta! - 11. Cena Pavla Kouteckého

06.06.2017

11. ročník Ceny Pavla Kouteckého představí výběr těch nejzajímavějších českých a zahraničních dokumentárních filmů. K vidění budou v industriálním prostředí bývalé Továrny v pražských Holešovicích -… (více)

Reklama

Reklama