Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stylový thriller OKTANOVÝ KULT vypráví příběh o nebezpečné cestě do neznáma, kde se setkává nevinnost s chladnokrevným zlem. Osamělá Senga (Madeleine Stowe - Generálova dcera) začíná mít děsivé představy, které v ní vyvolává cesta po opuštěné dálnici. Ale to vše je jen předehrou k pravé noční můře! Sengina vzpurná dcera (Mischa Barton - TV´s The O.C.) náhle beze stopy zmizí s toulající se stopařkou (Bijou Phillips - Bully, Na pokraji slávy). Senga ji okamžitě začíná hledat v krajině poseté opuštěnými motely, temnými parkovišti a místními podivíny. To ale ještě netuší, že bude muset bojovat s vůdcem kultu (Jonathan Rhys-Meyers - Blafuj jako Beckham, Prozac Nation), který za sebou nechává zohavené oběti. V napínavém příběhu plném zvratů, vynikajících hereckých výkonů a dráždivé hudby skupiny Orbital není nic takové, jak se na první pohled zdá! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hororem bych to nenazývala, pokud se shodneme na tom, že horor by měl kromě jiného být i o "bojim/nebojim" a já jako řadový divák, který rád ochotně vypne myšlení, když se za to bude aspoň trochu potit hrůzou, si takhle uvažovat můžu dovolit. Hororový fanda možná nepromine, ale tentokrát chválím jen záblesky napínavé atmosféry a brilantní Madeleine Stowe, protože hlavní tahoun Jonathan Rhys-Meyers kromě úsměvné rituální exhibice v autě neměl moc čím oslnit (a že ho žeru!). Takže když dostanu příště choutky na noční horovou road movie, tak mnohem raději a znovu Dead End. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Octane je ve svem subzanru hodne svezim dilkem s uzasnou atmosferou a skvele budovanym napetim. Celkove se mi ten napad s nehodami etc. (nechci vic vyzrazovat) libil, je pomerne originalni. Trochu bych filmu vytknul misty velkou prekombinovanost, nektera mista (kazatel v TV) byla mozna az prilis samoucelna. Presto jsem se skvele bavil a rozhodne potesi, ze je nechan velky prostor divakovi, aby si sam ujasnil, o co presne slo... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Trošku podivný thriller se zajímavou atmosférou a skvělou hudbou od Orbital! U nás na dvd/vhs pod debilním názvem Oktanový kult ??? ()

Faidra

všechny recenze uživatele

Psychotická dokumentární jízda o tom, čím se baví fanoušci Twilight sračky po nocích... anebo čím se baví objekty jejich uctívání, kterým jistá mormonská grafomanka nahání přísun čerstvé krve... anebo to možná bylo celý neskutečná blbost, ale přikovalo mě to ke gauči nejen proto, že můj syn zaujal svou oblíbenou pozici na břiše (ne na svém) a přehlédla jsem i obvyklou stupiditu postav v hororech - nejspíš bych do toho kabrioletu nastoupila taky. K hodnocení se neodvažuju, dokud ze mě nevyprchá podobný pocit nejistoty, jaký se mě jednou zmocnil, když jsem hlídala kluka z příbuzenstva a četla jsem vzkaz od jeho třídní učitelky v notýsku: "V pátek se místo vyučování uskuteční sběr slimáků na školních pozemcích. Děti s sebou nebudou potřebovat svačinu." ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Slyšela jste někdy slova Ježíše Krista?" -"Slyšel jste někdy slova 'jděte do hajzlu'?" Budu k sobě upřímná. Už nikdy se na tenhle film nejspíš nepodívám znovu, ale ne proto, že by se mi tak zhnusil, ale právě proto, že mě takříkajíc dostal na kolena. Abych to nezkoukla znovu a nezjistila, že je to vlastně kapitulelní blbost. Na Octane jsem se dívala v rámci zkoukávání filmografie Jonathana Rhyse Meyerse a místní mdlé hodnocení se mi snažilo předem našeptat, že to nebude nic moc. Chyba lávky, opět se mi potvrdilo, že kromě toho, že se mi nelíbí masově oblíbené filmy, se mi taky líbí masově zavrhované filmy. Lehce hororová, silně psychotická atmosféra nočního putování od nehody k bufetu mi silně sedla do nálady. Místy jsem si opravdu začínala říkat, jestli ta maminka jenom trochu nepřebrala nebo nedobrala léků na halucinace. Škoda konkrétního konce, film si přímo říkal o víceznačné uzavření, které v úplném závěru přece jenom přišlo, ač slabší, než by mohlo být včasné típnutí o několik minut dřív. Nicméně pořád jsem tímhle zjevem tak nadšená, že bez uzardění dávám plný počet a ten filmem vyvolaný pocit nejistoty v sobě nechám rezonovat navždy. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zápletka je jak se patří pitomá a tak jediné co zbyde, je hutná atmosféra a solidní herci. Už úvodní záběr prozrazuje, že půjde formálně tak trochu o něco jiného, než na co jsme pod pojmem rutina zvyklí. Octane je technicky značně nadprůměrný, atmosfericky (hudba, kamera) výtečně zvládnutý kousek, kterému však absolutně chybí silnější dějová vazba. Překombinovanost tak už ani není nijak do očí štiplavá, protože ono je to samo o sobě značně na palici a člověk neví (podobně jako hlavní hrdinka) co se s ním vlastně děje. Chvílemi je to fajn, ovšem celý film by to jaksi trvat nemělo. Závěrečné rozuzlení ? Nic extra skutečně nečekejte. Meyers je k smíchu a scéna v autě poměrně trapná. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mám rád tieto námety. Nuž ale toto akosi nenaplnilo ani len priemerné očakávania. Úvod navnadil, jadro myšlienkovo neohúrilo, záver zas príliš nevýrazný .. no načo to bolo dobré :) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Matka neschopná rozvedená žena, dcera nevděčná kráva, která si chce užívat života, a k tomu všemu podivná stopařka, co bude nejspíš magor. Poněkud halucinogenní film, který se snaží přesvědčit diváka, že vše je realita a současně se to hlavní hrdince asi zdá. V jednu chvíli se mi vybavil Tajemný let - jak jednoduché je udělat z někoho blázna. Jakmile došlo na krev, lekl jsem se, že půjde o nějakou odnož Stmívání, což se naštěstí nestalo. Klubový film se v závěru rozjede a z rozkolísané matky se stane hrdinka. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem tomu uprieť istú dávku podivnosti, čo bolo v určitom ohľade i lákavé, no na môj vkus to bolo až príliš snaživé a slabo domyslené. Začalo to výborne, nastolila sa záhada, ktorá chvíľu dokázala dráždiť svojimi nezodpovedanými otázkami. No ale nakoniec ako sa to uzavrelo... pre mňa to bolo sklamaním. Žánrovo nevýrazné, aj keď atmosfericky zaujímavé. A horor jedine ak tak v duševnej rovine, ale aj tento pocit záver snímku vo mne udusil. Iba priemer, čakal som viac. 60/100 ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Mám slabosť pre tieto pochmurné early 2000s road thrillery, kde sa to odpočívadlami a podivnými existenciami len tak hemží. Octane má k dobru enigmatického Normana Reedusa v obsadení, lynchovsky surreálny vibe a naprosto komplementárny soundtrack od Orbital. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Film, ktorého komentár bude jedným veľkým SPOILEROM !!!. A prečo ? Nuž pri čítaní toho mála komentárov môže "naivný" divák nadobudnúť dojem, že OCTANE je určite kultový film so zašifrovaným posolstvom určeným len úzkemu okruhu vyvolených. Opak je pravdou. Tento film je absolútnym plagiátom celkom príjemného filmu HLADOVÁ NOC. Ibaže aby "opisovanie" nebolo tak okaté, povedal si pán ADAMS, že svoje dielko pojme ako vizuálnu orgiu pri ktorej divák až do úplného záveru netuší koľká bije, ale verí, že ho tvorca prekvapí údernou pointou ala FINCHER alebo LYNCH. Nakoniec však ostane iba zmätok, pretože tvorca vlastne po celý čas "točí" o upíroch. A to presne o tom druhu upírov akých otvorene uvádza na scénu spomínaná HLADOVÁ NOC. Technická poznámka: WARNEROVCI sa naozaj "odviazali" a na DVD okrem filmu a zopár titulkov nedali vôbec nič. Ani dabing !!! Ešte, že má snímka príjemný widescreen formát (2.35:1). (11.11.2005) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Sledovat tento film rovná se být pod vlivem halucinogenních drog. Ptal jsem se sám sebe, jestli mi někdo nehodil dnes do jídla, když jsem zíral na některé výjevy. Koprodukce Britů a Lucemburčanů se vůbec nepovedla, přestože si dokázala poskládat velmi slušnou hereckou sestavu, Madeleine Stowe je stále půvabná i jako matka adolescentní dcery s andělskou tvářičkou Mischy Barton, Jonathan Rhys Meyers se svým uhrančivým pohledem si už pár magorů zahrál a Bijou Phillips je dost dobře možná perverzní a hloupá mrcha i v reálu, tak se herecky moc snažit nemusí. Místo sledování vyšinutého příběhu jsem se tak zabýval pouze hereckým obsazením a vzpomínal na studentská léta a sledování O.C. anebo Pomsty. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Podľa obálky tuctový teenagerský slasher, v skutočnosti niečo celkom, ale fakt celkom iné. Rozhodne netuctový, trochu mysteriózny, atmosférický, chcelo by sa povedať až "lynchovsky" zauzlovaný psychoušský horroro-thriller. A navyše - na skoro-upírsku nôtu. /Úplne všetko, čo mám rád.../ Ako to už ale v živote chodí, ambiciózne projekty zväčša nie sú odmeňované masovým standing ovation, o čom, žiaľ, svedčí aj hodnotenie na tomto sajte. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Mamka na práškoch, dcéra na Red Bulle. A ako to dopadne? Každopádne prvých 20 minút je vypeckovaný thriller, pri ktorom som už dlho nezažil tak napínavé uvedenie. Problém je v tom, že snímok si ako keby uvedomil, že je z kategórie B a začne sa tomu venovať v plnej poľnej. Takže začnú prichádzať scény a témy, ktoré nudia. Príklad, ako sa môže dokonalosť zmeniť v priemer za pár kilometrov. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ujetý film...ale nezajímavě... 1) Sledujeme záhadná znamení, významné pohledy, slibné záběry kamer za doprovodu dramatické hudby a v klidu se nudíme. 2) On totiž i divák s IQ větším, než má ještěrka, pochopí všechno hned zpočátku a pak už zbývá jenom těšit se na závěrečnou zoufale neoriginální pointu. 3) Tvůrci navíc trpí jakousi vysvětlující mánií. Je jedno, jak logicky, pravděpodobně či rozumně vysvětlení působí - hlavně, aby tam bylo. 4) Přitažlivý nicméně přespříliš hubený 30letý Jonathan Rhys Meyers (vůdce kultu) je jen třešinka na cukerinovém dortu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Od Marcusa Adamsa som videl Duch Ohne, a ten sa mi nepacil. Tuna ide ani nie tak o horor, ale skor o fryler s vybudovanou atmosferou. Madeleine Stowe bola vyborna, ale film trpi na prekombinovanost, Jonathan Rhys Myers /Titus s Hopkinsom/ odviedol len priemernu pracu, lae ako herec je to schopny. Herecke vykony tu nie su, tak divak nech ich ani nehlada. 70 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus moc temné ve smyslu všechno natočit v jedné noci na dálnici. Takže toho člověk za celý film moc nevidí, to mě vadilo asi nejvíc, že to bylo takové chaotické. Od půlky už to dávalo větší smysl, ale neustála tma mě dost vadila. Přesto se to celkem nechalo. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Atmošku to má někdy docela dobrou, ale asi sem to cely nakonec nějak nepochopil. Už sem z nich čekal upíry, to by bylo aspoň dobry překvapeni, ale oni byli prostě jenom ujetá sekta. Herecké výkony snad ani nekomentuju, a nebo jo - Madeleine Stowe vypadala jak kdyby nějakou dobu jela v drogách a nechápu, jak může J. R. Meyers dělat záporáka, páč vypadá jak děťátko. Na druhou stranu Norman Reedus byl fajn, jako vždy. A nad všema vynikala obzvlášť Mischa Barton, teda hlavně vzhledem, teda hlavně než ju zmalovali jak děvku. Ae tak jako jo, dalo se... ()

Reklama

Reklama