Reklama

Reklama

Venkovská dívka Kačenka je poslaná svým strýcem do Prahy, kde pracuje nejprve jako pomocnice v hokynářství a pak v uzenářství. Její milý Vincek ji do města následuje, ale nemá štěstí. Kačenka se podle věštby cikánky seznámí s bohatým inženýrem Romanovským, který ji okouzlí. Jedné noci zloději vykradou trezor v uzenářově vile a Kačenka si musí najít nové místo u doktorky Koulové. Další její štací je služba v domě bankéře Tomíčka, jehož ženě, filmové hvězdě, však pokazí natáčení a málem přebere milence. Kačenka odmítne Vinckovu nabídku k sňatku a podlehne Romanovskému. Vincek na vlastní pěst vypátrá bandu, která loupež provedla a kterou vede Romanovský. Kačenka konečně pochopí, že byla Romanovským pouze využívaná a vydá se za Vinckem. Najde ho v pravou chvíli, aby mu zabránila v sebevraždě a mohla ho obejmout. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Po první půlhodině jsem nevěděl, zda se film posmívá naivitě, prostotě nebo hlouposti, ale žasl jsem nad tím, že jediný možný terč nemine. Jako by špína celého světa měla v jeden ráz zapět… a vysmát se. Ale komu? Tím, jak odvozeně kameraman místy parodoval jazyk avantgardního filmu, jak se režisérovi stávalo lidské tělo plochou ironických ataků, se mi celý snímek zhmotňoval ve zdi, bránící mi vyjít z té falešné pravdy, která si hraje na uměleckou lež. Klaunská genialita Vlasty Buriana však smetla vše, jako - slovy básníka - jazz smetal uhlí… Orleáns. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nu, přiznávám, ta stopáž mne zmohla, několikrát jsem musel přerušit sledování a jít dělat něco jiného. Přesto je to velmi dobrá komedie s gagy, které lehce strčí do kapsy i americkou němou grotesku. Vlasta Burian dokazuje, že umí i němé role. Zamrzel špatný střih a to úmyslný. Například ve scéně záměny vojenské čapky a kastrolu, byla ustřižena pointa. Moc dobrý film, který bych ovšem podruhé asi vidět nemusel. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to jeden z naprostého minima českých němých filmů na DVD, je to zklamání. Protože, aby vedle Erotikonu existovali jen dva Burianové, tak to je dramaturgie silně nedomyšlená a jen další a další filmy by tomu mohly pomoci. Cokoli z Wetebu nebo Kalosu by bylo skvělé. Na druhou stranu mimo fandů Buriana nikdo asi nečekal od Kačenky nějaký zázrak, ale ono je to jednoduše cele adekvátní kombinaci Innemann-Kavková-Burian. Čili milé, venkovské a jadrné. Jenom to mohlo počkat, až by se cesta prorazila zajímavějšími kousky. ()

zette 

všechny recenze uživatele

V mnoha pasazich ohromne vtipne. Film ma sice prepalenou stopaz i diky nekterym mistum, ktere s dejem minimalne souvisi, napriklad navrat domu, onen navrat v cele s tancovackou a opilym zvirectvem je vsak genialni, to jsem sel smichy do kolen. "Dnes tancovacka, obecni sanyta po ruce". Burian neni muj oblibenec, jako "nemy" mi ale vubec nevadil a sledovani zlocince na ulici bylo taky bez chyby. Dobre byl natoceny i prijezd obou hrdinu z venkova do Prahy. Sedmy film Svatopluka Innemanna, ktery jsem videl a musim konstatovat, ze se mi libil nejvice. Skoda nevyrazne (nebo spise nesympaticke) Kacenky, v jinem obsazeni bych zvazoval plny pocet. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tanec Kačka-ston, závod syrečků a podbíjení bot salámem, detektivní pátrání, obsluha v utajení v hospodě a pomáhání do kabátu... Ačkoliv Lásky Kačenky Strnadové na Milenky starého kriminálníka nemají a jsou spíše na úrovni Falešné kočičky (jen s předlouhou a škodlivou stopáží), Vlasta Burian mě i do třetice v němém filmu dokázal (chvílemi) pobavit jako ve filmu zvukovém. Samozřejmě jsem raději, když ho i slyším a když chudák nemusí tak usilovně koulet očima, ale zábava to pořád je. A dobrá. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Film je podľa kritikov až prehnane dlhý. Dôvod vidia v tom, že kameraman Otto Heller urobil veľa polo-detailov a detailov na tváre, ktorých je príliš veľa a tým, že sa navzájom od seba ony výrazy zrovna nelíšia (čo je nedôslednosť režisérovho vedenia), pôsobí snímok stereotypne a film predlžujú. (Raccoon.city)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v Prahe. (dyfur)

Reklama

Reklama