Reklama

Reklama

Venkovská dívka Kačenka je poslaná svým strýcem do Prahy, kde pracuje nejprve jako pomocnice v hokynářství a pak v uzenářství. Její milý Vincek ji do města následuje, ale nemá štěstí. Kačenka se podle věštby cikánky seznámí s bohatým inženýrem Romanovským, který ji okouzlí. Jedné noci zloději vykradou trezor v uzenářově vile a Kačenka si musí najít nové místo u doktorky Koulové. Další její štací je služba v domě bankéře Tomíčka, jehož ženě, filmové hvězdě, však pokazí natáčení a málem přebere milence. Kačenka odmítne Vinckovu nabídku k sňatku a podlehne Romanovskému. Vincek na vlastní pěst vypátrá bandu, která loupež provedla a kterou vede Romanovský. Kačenka konečně pochopí, že byla Romanovským pouze využívaná a vydá se za Vinckem. Najde ho v pravou chvíli, aby mu zabránila v sebevraždě a mohla ho obejmout. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

zette 

všechny recenze uživatele

V mnoha pasazich ohromne vtipne. Film ma sice prepalenou stopaz i diky nekterym mistum, ktere s dejem minimalne souvisi, napriklad navrat domu, onen navrat v cele s tancovackou a opilym zvirectvem je vsak genialni, to jsem sel smichy do kolen. "Dnes tancovacka, obecni sanyta po ruce". Burian neni muj oblibenec, jako "nemy" mi ale vubec nevadil a sledovani zlocince na ulici bylo taky bez chyby. Dobre byl natoceny i prijezd obou hrdinu z venkova do Prahy. Sedmy film Svatopluka Innemanna, ktery jsem videl a musim konstatovat, ze se mi libil nejvice. Skoda nevyrazne (nebo spise nesympaticke) Kacenky, v jinem obsazeni bych zvazoval plny pocet. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to jeden z naprostého minima českých němých filmů na DVD, je to zklamání. Protože, aby vedle Erotikonu existovali jen dva Burianové, tak to je dramaturgie silně nedomyšlená a jen další a další filmy by tomu mohly pomoci. Cokoli z Wetebu nebo Kalosu by bylo skvělé. Na druhou stranu mimo fandů Buriana nikdo asi nečekal od Kačenky nějaký zázrak, ale ono je to jednoduše cele adekvátní kombinaci Innemann-Kavková-Burian. Čili milé, venkovské a jadrné. Jenom to mohlo počkat, až by se cesta prorazila zajímavějšími kousky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tanec Kačka-ston, závod syrečků a podbíjení bot salámem, detektivní pátrání, obsluha v utajení v hospodě a pomáhání do kabátu... Ačkoliv Lásky Kačenky Strnadové na Milenky starého kriminálníka nemají a jsou spíše na úrovni Falešné kočičky (jen s předlouhou a škodlivou stopáží), Vlasta Burian mě i do třetice v němém filmu dokázal (chvílemi) pobavit jako ve filmu zvukovém. Samozřejmě jsem raději, když ho i slyším a když chudák nemusí tak usilovně koulet očima, ale zábava to pořád je. A dobrá. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy byl Burian ještě mladý, film němý a točilo se 40 kousků ročně (včetně krátkometrážních. Publikum ještě nebylo rozmazlené a vydrželo se koukat v doprovodu piána na kde co a také si kdeco domyslelo. Film je digitálně vyčištěný, prostor dle mého soudu zcela ovládl mladý Burian. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ještě to není úplně ono. Nejen proto, že je film ještě němý, ale i Burian byl ještě na začátku a teprve se hledal. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Po první půlhodině jsem nevěděl, zda se film posmívá naivitě, prostotě nebo hlouposti, ale žasl jsem nad tím, že jediný možný terč nemine. Jako by špína celého světa měla v jeden ráz zapět… a vysmát se. Ale komu? Tím, jak odvozeně kameraman místy parodoval jazyk avantgardního filmu, jak se režisérovi stávalo lidské tělo plochou ironických ataků, se mi celý snímek zhmotňoval ve zdi, bránící mi vyjít z té falešné pravdy, která si hraje na uměleckou lež. Klaunská genialita Vlasty Buriana však smetla vše, jako - slovy básníka - jazz smetal uhlí… Orleáns. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že oslovení „Kačenka“ by si zasloužila dívenka milá, hodná, šikovná, popř. půvabná, takže jsem vnímala jistý rozpor, zřejmě to bude i tím, že mi Zdena Kavková něčím nesedí.. Vlasta Burian ovšem válí, sice to ještě není úplně to pravé ořechové, ale dává o sobě vědět, kdykoli se objeví na scéně, strhává na sebe pozornost.. Zábavné a vtipné momenty střídají hluchá místa, takže hodnotím tak, jak hodnotím.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Šikovná, nemá situačná komédia, inšpirovaná do viac ako značnej miery americkou groteskou. Niektoré momenty naozaj zaváňajú až geniálnosťou a nezadajú si nič so spomínaným západným žánrom. Možno ľutovať len nad minimálnou svižnosťou, ktorú spôsobuje zbytočne dlhá minutáž. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě svěží a vtipný snímek 1)  dokazuje, že i němý film má stále co nabídnout vděčným divákům._____ 2)  Zde to je především neotřelý humor, jemuž téměř sto let od doby vzniku chvílemi dodává i další rozměr._____ 3)  Zajímavé jsou i záběry dobové Prahy a reálie vůbec._____ 4)  K filmu mě ovšem přivedlo jiné lákadlo. 35letý Vlasta Burian ještě bez kníru! Ani on nezklamal. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Spíše než komedii, připomíná tento film naivnější romantickou beletrii. Takovou, jejíž díla jsou si v určitých bodech velmi podobna a jejíž obliba přetrvá snad celé lidské věky. Je to český němý film, ale tato zajímavost zaujme většinou jen skalní příznivce hvězdy jménem Vlasta. Nadšení z práce je patrné na první pohled a to je uklidňující zjištění. Příběh lze charakterizovat slovy: jak vesnická dívka o veškeré naděje a představy v drsné džungli velkoměsta přišla. Ale to není žádná překážka naivnímu idealismu. Hlavní postavou je prostá dívka Kačenka Strnadová (zajímavá Zdena Kavková), která téměř tragickou cestou narazí na nevybíravou realitu hlavního města. Podléhá všem těm lákavým svodům a poletujícímu mámení falešného uspokojení citu jednostranné lásky, která hlavní hrdinku táhne dolů až ke spásnému uvědomění. Ten hořký nápoj osudu pije nevědomky po celou dobu svého pobytu v hlavním městě. Hlavní mužskou postavou je vesnický popleta a troufalý mládenec Vincek Kroutil (solidní Vlasta Burian), původní Katčin snoubenec. Do města ho přivábí přítomnost jeho vyvolené, ale nebyla to pouhá iluze zdání sladké budoucnosti? Velkoměsto všechno a všechny pohltí, pomalu rozžvýká a po použití vztekle vyplivne na černočernou zem marnosti. Ale on se s realitou vypořádává velmi zdařile. Z dalších rolí: městský mládenec, falešný ctitel Katky a prohnaný podvodník Richard Romanovský (zajímavý Jiří Sedláček), Katčin prchlivý strýc a vesnický hostinský Jurásek (Rudolf Sůva), nemile překvapená filmová hvězdička a manželka Katčina zaměstnavatele (Bronislava Livia), první Katčina městská zaměstnavatelka a lakotná hokynářka Hroznata Šnytlíková (Betty Kysilková), mlsný uzenář (Josef Šváb-Malostranský), vysněný Vinckův zaměstnavatel a opatrný senátor David Hradecký (mladý starý Jaroslav Marvan), či neodbytný milenec a svůdce Felix Čihánek (Bedřich Bozděch). Výsledný výtvor není pouhou zajímavostí z němé éry české kinematografie, ale stále dokáže pobavit svým nevážně vážným tónem vyprávění nástrah velkoměsta. A konec? Ten je pochopitelně šťastný a optimistický a nadějný. Díky vesnickým přivandrovalcům do velkého města, se městský tanec rozšířil i na venkov. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Burian je zde značně nesympatický, nevtipný a to co se děje kolem je na podobné úrovni. Maskérská úprava herců mi vůbec neseděla. *** Ve zkratce: Vesničan Vincek a nezajímavá Kačenka. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kterak venkovská dívka Kačenka odjela do Prahy za prací, za kterou se vydal její milý Vincek. A co z toho všechno vzniklo ukazuje tento klasický snímek ještě z doby němé éry, který rozhodně předčí očekávání. V příběhu není nic, co by jsme neznali. Prostý venkovský život, chování tzv. vidláků ve velkoměstě, činy zamilovaného mládence a typické chování dívky poznajíc jiný život než ten venkovský a pochopitelně i jiné mládence. V hlavní roli Zdena Kavková a jako Vincek Vlasta Burian, který vlastně ještě v této chvíli neměl ani tušení, že někdy v budoucnu doslova zazáří na filmovém plátně a to dokonce i se zvukem. Vlasta Burian je samozřejmě centrem diváckého zájmu. Už ve filmové němé éře předvedl své komické schopnosti. Grimasy, rychlé trhané pohyby, spousty groteskně sehraných scének, prostě vše, co známe především ze zvukových filmů. Samozřejmě kromě mluveného slova. Humor ční především ve využití několika pracovních profesí, na kterých je příběh postaven. S ohledem na stáří filmu, na kterém bez lítosti zapracoval zub času, je potřeba se na něco takového v dnešní době dívat okem shovívavým. V době byl údajně velice úspěšný a není divu. Vlasta Burian jako silný konkurent amerických groteskních herců je neoddiskutovatelný. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad obsadit Vlastu Buriana do role milovníka. Ještě že to stihli včas. :-) Protože poté už ho začli obsazovat jen do těch postav komických úloh které už přišly k hotovému. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Ani můj druhý němý snímek s pozdějším králem komiků mě nezklamal. Jasně, bez té jeho úctyhodné vyřídilky to není úplně ono, ale je to milé a zábavné. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nu, přiznávám, ta stopáž mne zmohla, několikrát jsem musel přerušit sledování a jít dělat něco jiného. Přesto je to velmi dobrá komedie s gagy, které lehce strčí do kapsy i americkou němou grotesku. Vlasta Burian dokazuje, že umí i němé role. Zamrzel špatný střih a to úmyslný. Například ve scéně záměny vojenské čapky a kastrolu, byla ustřižena pointa. Moc dobrý film, který bych ovšem podruhé asi vidět nemusel. ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Musím se filmu zastat. Tak královsky se moje stará maminka už dlouho nepobavila, a já s ní. Škoda, že v závěru filmu trochu došel dech, ale jako celek vynikající a nedoceněný český němý film! Nebýt vydání na DVD, asi by ho už neviděl nikdo nikdy, protože žádná televize ho nikdy nevysílala a vysílat nebude. Pro televize je to nezajímavé. Holt, taková už je doba. ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

VLASTA BURIAN i v němém filmu ukazuje, jaký byl geniální komik. Vlastně celý film stojí na něm a nebýt jeho, tak mě film moc nebavil. Ale díky němu film odsýpal a neměl jsem problém ho dokoukat, škoda jen, že ho dává jen Cs film. Ale Kačka mi přišla jak tranvestita. I když byla hvězda němých filmů, hrála dobře, tak byla škaredá jak noc. To se s pozdějšími kráskami typu Mandlová, Gollová, Bárová nedá srovnat. Jinak je zde krásně ukázáno jak v době, kdy se u nás filmy začli točit, jak jsme uměli točit dobré komedie. Za mě 50% ()

Reklama

Reklama