Reklama

Reklama

HyperNormalisation

Velká Británie, 2016, 166 min

Režie:

Adam Curtis

Scénář:

Adam Curtis

Hrají:

Adam Curtis (vypravěč), David Cameron (a.z.), Bašár al-Asad (a.z.), Nicolae Ceauşescu (a.z.), Benjamin Netanyahu (a.z.)
(další profese)

Recenze (10)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tekutá realita, nástup nových destabilizujících sil, zánik starých jistot a mocenských pořádků, chaos na Středním Východě, únik do cyberspace a sen o internetové neutralitě, marná snaha mít svět pod kontrolou a další body k zamyšlení se nad moderní dobou. Konspirační nekonspirační, mě ta jeho temná, znepokojivá prezentace prostě baví. Kdo rád Curtise, rozhodně doporučuji přečíst (x) ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Adam Curtis je nadnarodny poklad. Uvod do studia dokumentaristiky postuluje, ze neexistuje objektivny dokument a s ohliadnutim k tomuto faktu by mal byt tento film v osnovach pre stredne skoly.. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Curtis se snaží udělat si pořádek v jednotlivých šuplících (Sýrie, Libye, Occupy WS, Arabské jaro, Trump, Putin, banky, média a internet). I HyperNormalizace má stejně jako Hořké jezero formu "dokumentárního románu" (jak je sám Curtis označil). Takže není nutné sledovat je v kuse, ale dle jednotlivých "kapitol". Podobně jako u Hořkého jezera s řadou věcí nesouhlasím. Ale několik věcí je inspirativních a člověk přemýšlí, co by například u nás vyvolalo "České jaro". A co by se po něm změnilo? Nic mě nenapadá, vše je u nás "v normálu". Jedině snad, že by se z ČR vážně stala obchodní korporace ... ()

stanyko 

všechny recenze uživatele

Takmer 3 hodinova stopaz je sialene zbytocna, najma ked to rozbehne az od druhej hodiny. Rovnako nepotesili dejove skoky od bankarov v NY ku Syrskemu diktatorovi, cez Lybiu ku superpocitacu co vsetko predoveda az po liek co sa rozmohol vo valley, kde superpocitac je umiestneni... No proste je to taky sibnuty mismas od roku 1975 po 2015, ktore casto vidavam na konspiracnych youtube kanaloch (kvalitou dost podobne). Rovnako si autor si mohol odpustit vacsinu filmovych ukazok, kedze mnohe sa vobec nehodili - tu sa Curtis tarbavo snazil napodobnit kvalitnejsie dokumenty omnoho talentovanejsieho Olivera Stona (tipujem inspiraciu jeho utajenymi dejinami US). Bol som schopny to dopozerat, ale tych zaujimavych myslienok je tam ako safranu. Snad 2* za snahu a zobrazenie par zaujimavych vyrokov Trumpa ci inych. ()

paax 

všechny recenze uživatele

Vezmeme plastelínu všech barev, smícháme do kupy a pak nožem rozkrojíme... nevím, čekal jsem po takové stopáži nějakou myšlenku, něco co mi to všechno spojí a dočkal jsem se jen toho, co jsem věděl i bez tohoto dokumentu. Mnoho věcí tam není vůbec v kontextu zmíněno. Škoda no, 2h45min mého života mi už holt nikdo nevrátí no. ()

zajpton 

všechny recenze uživatele

Silný kafe. Není jednoduchý vstřebat něco takovýho najednou (já to dal natřikrát). Curtis nemá zábrany a v dokumentu o vývoji moderní společnosti, kdy středobodem je usa, servíruje surový a strašně autentický (skoro)tři hodiny. Vyprávění, který by na takhle dlouhý ploše normálně neobstálo je protkaný oldskoolovou hudbou a nekompromisníma záběrama, který rozhodně drží pozornost. ()

Reklama

Reklama