Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jim se chystá na expedici do Afriky, ale těsně před odjezdem je i s manželkou Evou unesen do podivného domu, který je sídlem satanistické sekty. Tam je postupně ohrožuje jakási stará čarodějnice, trpaslík, gorila, podivné stvoření, které si říká Pavouk a další kreatury. Na konci je čeká sám Satan, který je chce podrobit závěrečné zkoušce odvahy. Film je natočen podle knižní předlohy, původně byl uveden jako němý, po nějaké době i s některými ozvučenými scénami. (Peabody)

(více)

Recenze (4)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

No páni. Já jen zíral. Tenhle film že byl natočen ve dvacátých letech? Christensen těžce, těžce předběhl svou dobu. První minuty jsou ještě celkem standardní a nudné, ale po podivném únosu ústřední dvojice film dostává neuvěřitelné grády. Především neskutečný tajemný dům, který obývají příznivci jakéhosi "kultu Satana", se naprosto vymyká všemu, co bylo v němém filmu dosud k vidění. Gorila, opičí muž, tajemný orientálec, trpaslík, záhadní vězňové a pohůnci Satanovi, to vše vytváří neuvěřitelnou bizarní koláž, která vrcholí na orgiích v samotném doupěti neřesti. (Četl jsem, že se filmem inspiroval Kubrick pro Eyes Wide Shut. Nedivím se.) Škoda jen, že násilné scény, jako je připoutání a bičování nahé dívky u sloupu, je jen velmi v náznacích, zase opustit konvence té doby ve všem nebylo úplně možné. A přiznám se, že pointa mě tak rozsekala, že nosit klobouk, před Benjaminem Christensenem smekám. Protože i to, jak si se snímkem režijně poradil, bylo famózní, thrillerovější druhá část byla natočena lépe, než bývají dnešní akčňáky. Vysoká škola filmu. A proto přehlédnu pár nedostatků (komediální výstupy hlavního hrdiny, tak trochu nekňuby, jsou spíš trapné než vtipné; nebo pomalý a dlouhý úvod) a po delším čase napálím němému filmu plný počet. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Bizarná záležitosť z podivného domu, ktorí ovládajú zvláštne bytosti na čele so Satanom. Na svoju dobu slušná práca, páčila sa mi práca s kamerou a prechody medzi scénami. Deviate hodnotenie a štvrtá recenzia. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

No pozrime sa. Raritka, o ktorej som ani nevedel. Čiastočne stratený film, ktorý sa ale nakoniec predral na svetlo božie a fanúšikovia nielen nemého, ale aj žánrového filmu môžu byť len a len spokojný. Premisa je jednoduchá...je to proste štýlom ´´old dark house´´, čiže tajomný barák a v ňom strašidelné výjavy. Technicky výborne zvládnutý, ale predsa len to nieje nadpriemer. Občas sa snímok motá v kruhu a nevie, ktorú stoličku si vybrať. A tá nevyváženosť je rovnako badateľná. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Nekvalitní kopie s ruskými mezititulky. V úvodu se říká, že strašidelná historka skončí jako vtip (šutka). Zábavné, ale v roce 1929 vrcholil němý film s už se točily vyspělejší snímky. ()

Reklama

Reklama