Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka sexty Eva Martenová se zamiluje do nového mladého profesora Jiřího Hrona. Nemůže se v jeho hodinách soustředit, přestože je na vyučování jako vždy výborně připravena. Na školním výletě se snaží Hrona získat profesorka Bruncvíková, ale profesor na večírku tančí s Evou. Ve škole je Eva opět myšlenkami jinde a odmítne vydat Bruncvíkové Hronův portrét. S pláčem jde za Hronem do kabinetu a ten se jí snaží uklidnit. Jeho přátelské gesto spatří profesor Bernard, který měl už dříve výhrady k Hronovým moderním vyučovacím metodám. Oznámí řediteli, že Hron držel studentku Martenovou v náručí. Když se Eva dozví, že Hronovi hrozí kvůli ní disciplinární řízení, pokusí se o sebevraždu. Bratr její kamarádky Martiny, doktor Pavel Haler, ji však zachrání. V nemocnici Evu navštíví ospravedlněný Hron a vyzná jí svou lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Sentimentální příběh a červená knihovna jak vystřižená z nějaké knihy. Malý dívčí románek, studentka Eva Martenová, pocházející z bohaté situované rodiny, kdy rodiče při svém zaměstnání na ní nemají čas se zamiluje do svého profesora, nic nového pod sluncem, v českém filmu jsme na toto téma taky nějaký ten film už mohli vidět, ve skutečném životě se do dělo, děje a bude dít. Rolf Wanka jako profesor-milovník Jiří Rón byl opravdu hodně elegantní, některým ženám se určitě musí líbit i dnes. Hodně kýče, hodně slz, zjevná naivita a jak už to tak bývá divák se nakonec dočká i sladkého happíku. V kontextu danné doby a v porovnání s jinými to ale nebyl ještě tak hrozný výsledek, takový "Krb bez ohně" byl daleko horší a daly by se jmenovat další. ddt: Pozorný divák si jistě všiml hereček Jiřiny Steimarové nebo Sylvy Langové, které se později proslavily. Pro tehdy 15 letou Langovou to byla vůbec teprve druhá role! Film se natočil souběžně s německou verzí podobně jako "Divoch", v obou filmech hrál Rolf Wanka, němou Medeottiovou-Boháčovou verzi z roku 1927 v hlavní roli s Anitou Janovou jsem bohužel neviděl. Komentář zde jako pátý v pořadí.. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Jedná se o učebnicový příklad špatného sentimentálního melodramatu (chcete-li červené knihovny) a archetyp Pytlákovy schovanky. Scéna s jedem, zkoušení u tabule, slídivý profesor matematiky, patetické výkony Steimara a Kronbauerové (ryze divadelních herců jako rodičů hlavní hrdinky) jsou výrazem žánrových a režisérských klišé a hereckých manýr. Celkový obraz filmu nevypadá opravdu nijak lichotivě, ale s jistou dávkou nadhledu se dá zhlédnout. Škoda, že Hana Vítová je v širším diváckém podvědomí zapsána právě takhle. Ale nebude to trvat ani třináct let a v Pytlákově schovance vše odčiní. Na pět hvězdiček jsem si opravdu netroufal. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Románek dívčího srdéčka, snad nejlépe charakterizovaný svým duchovním otcem, tedy spisovatelem Vilémem Neubauerem (1892 – 1965), vystihuje ve své podstatě vše, co tehdejší život dospívajících gymnazistek pro jejich status quo představoval. Platonická láska, jakkoli dnes vysmívaná a znevažovaná, neodmyslitelně náleží k projevům dívčí adolescence a měla-li jako taková někdy šanci na úspěch, stalo se tak většinou zčásti díkem náhody a štěstí. Není divu, že tento dramatický konflikt zlákal také české filmaře, tehdy byly podobné příběhy v kurzu a zvyšovaly tržby producentům i majitelům kin, kteří si mnuli ruce, jak málo stačí ke spolehlivému výdělku. Sextánce lze bezpochyby vytknout nepříliš důvtipný scénář, který v podstatě kopíruje ustálené schéma (nezbytná, dramaticky působivá otrava jedem) a předem kalkuluje s emocemi diváků. Hana Vítová s Rolfem Wankou ovšem představují dvojici natolik elektrizující, aby dokázali odolat všemožným nedokonalostem v rovině literární i filmové. Vděčný humor sem vnáší vedle rozpustilé Ferbasky i figurka dobromyslného školníka v podání Theodora Pištěka. Filmy jako je Sextánka a jí podobné představují, řečeno obrazně, výkladní cukrárenské zákusky, kterým zkrátka neholduje každý. Ovšem, kdo občas nezhřešil? ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kde jsou tyhle romantické vztahy mezi studentkou a učitelem, které končívali šťastně. A byla tehdy děvčata tak vyspělá citově i mravně, že si troufla na tak vážný vztah? Nebo nás tyhle filmy jen balamutí. Ale mě to nevadí, někdy si to rád znovu zhlédnu. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Ten film je strašný, přitom by stačilo poměrně málo, aby působil zajímavěji - zasadit ho do skutečně romantického ovzduší (jako třeba je Noční motýl), obsadit skutečně dramatické herce (spíše divadelní, zde jen Steimar a Kronbauerová) a ubrat prostor pro první spíše dobově komediální část (která zas tak špatná nakonec i díky Ferbasové či Kreuzmannovi není) odkazující - už názvem (který je podle mě hodně zavádějící) k Fričovým študáckým komediím (ale ubírajícím citové vypjatosti, kvůli níž byl film zřejmě točen) , pak by to bylo melodrama silné a přesvědčivé (hudba filmu je pro žánr dokonalá). Přes všechny chyby nakonec dávám průměr, protože určité kvalitativní aspekty přeci jen zůstávají. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Nástupem nového profesora Rolfa Wanky, se ze třídy konečně stala skutečná SEXta :-).Pokud by jako nový profesor nastupoval do osmiletého gymnázia náš současný prezident, učil by výhradně v sekundě a srdce děvčat by zůstala bezpečně klidná. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ferbaska zahrála svůj klasický standard. Tedy pěknou bláznivku.Komičku v sobě zapřít nemůže, ani kdyby chtěla. Svědčí o tom převleková variace. Hana Vítová byla celá taková křehounká. Vůbec se jí nedivím, že se zamilovala do pana profesora. Však to byl taky velmi charismatický muž. Červená knihovna jako vyšitá. A celkem i milá. ()

topi odpad!

všechny recenze uživatele

Šíleně naivní melodrama, které se ve třicátých letech filmovalo nespočetně. Tenhle typ červené knihovny jsem nikdy neměl rád a tohle je kýčovité až hrůza. Lidi to tenkrát bavilo, to chápu, ale z hlediska filmařského řemesla je to dno. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Scenar, herecke obsazeni a vykony i rezie, to vse je jen prumerne. Film neprinasi nic noveho, vyrazne ale nenudi a pro televizni odpoledne je stravitelne. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Prvorepublikový slaďák ze školního prostředí natočený velmi volně podle dívčího románku Viléma Neubauera. Rolf Wanka podává svůj standartní prkenný výkon, z dnešního pohledu řečeno, že o co líp vypadá o to hůř hraje. Ve stejném duchu mu sekunduje 22 letá Hana Vítová v roli šestnáctiletého žabce, a to nejen ona, taky ostatní se herecky moc nevytáhli. Dnes by to bylo neodpustitelné, ale k té době se to nějak hodí a tak musím na tento jinak milý 78 let starý film pohlížet se shovívavou nostalgií. Je to spíš film pro ženy, zkrátka Rolf Wanka byl opravdu fešák. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

možná to tak někdy v životě je,ale já to nezažila,měli jsme na škole jen profesorky a nebo staré,nerudné profesory....proto zřejmě ze zelené závisti jedna hvězdička za to,že ten neodolatelný profesor se jmenuje jako můj brácha :-DDD ()

Ace.Anita 

všechny recenze uživatele

Jak je celý film naškrobený, vyžehlený a uložený do skříně, je mile prvorepublikové. Jenže o to víc mě pak zaráží ten hluboce amorální konec! Připadám si velice prudérně, když tady teď kroutím hlavou nad pokleslými mravy minulého století, ale obhajovat románek profesora a holky v druháku?? C'mon. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Film, na kterym je zajimavej jen hezoun Wanka, a celkova naivita. Jak se pise kolem, je to opravdu cervena knihovna jak vysita...jenze ne moc dobra. Paradoxne treba Vitova me tady nebavila vubec. A to ji mam jinak docela rad. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Patří k mým oblíbeným a taky proto, že nemám nic proti romantické literatuře, ale Wanka má do své knižní předlohy dost daleko. Má obě oči a pokud pamatuju, nebyl s hrdinkou bruslit... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Průměrná veselohra s průhledným dějem, jehož epizody se odehrávaly i v jiných filmech. Problém lásky profesora ke spolužačce (a také naopak) je věčně živý, znal jsem alespoň dva podobné případy ze života. Zde je takový vztah načrtnul poněkud naivně,, opět je tu druhá žena (profesorka Bruncvíková), která příběh komplikuje, opět je tu Kreuzmann v roli nesnesitelného profesora... ()

Jíha 

všechny recenze uživatele

Kdyby neměl profesor Sychrava o jedno oko víc, dal bych šest hvězdiček. Na drogách očividně nebyl jen autor knižní předlohy, ale i režisér tohoto výtečného snímku. Stáňa svým hereckým projevem připomínala výkon Bette Davisové ve filmu Co se vlastně stalo s Baby Jane? Ale to byl psychothriller. ()

L'Alpagueur 

všechny recenze uživatele

Sextánka je samozřejmě kýč, na druhou stranu nelze tomuto filmu upřít kvalitu řemeslného provedení. Za pozornost stojí také komické výstupy Věry Ferbasové. ()

Reklama

Reklama