Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tommy Fikejs a Ferda Říha, dva věční studenti, jsou se svými prostředky již úplně a dně. Dluhů jako kvítí, bytná je vyhazuje na ulici a na další půjčku není ani pomyšlení. Tommy má sice bohatého strýčka - automobilového krále, který se však nedá "pumpnout" ani po dobrém, ani po zlém, ač ho Tommy bobarduje stále prosebnými dopisy. Finanční situace obou přátel je víc než zoufalá, ale je nouze nejvyšší... [dobový program]

Věční studenti Tommy Fikejs a Ferda Říha jsou na mizině. Jejich nadějí zůstává Tommyho strýc, milionář a automobilový magnát, žijící v cizině. Ten však na žádosti o podporu neodpovídá. V den, kdy "bída" obou mladíků dostoupí vrcholu, přináší notář zprávu o strýčkově smrti a závěť. Tommy má naději získat velké dědictví v případě, že se ožení se svou sestřenicí Aluškou. Pokud však on nebo Aluška sňatek odmítnou, připadá dědictví druhému z nich. Snoubenci se mají poprvé setkat v Cannes. Aluška přijíždí s tetou, dámou v nejlepších letech, která si po smrti manžela drží všechny muže od těla. Aluška i Tommy se nezávisle na sobě rozhodnou odradit svůj protějšek odpudivým vzhledem a chováním. Když se ale náhodně setkají bez přestrojení na pláži, zamilují se do sebe a svatba je na spadnutí. Bohužel bez očekávaného dědictví. Z notáře se vyklube sám bohatý strýc, který se chtěl na účet otravných příbuzných pobavit. Jako svatební dar jim daruje dětská autíčka. [NFA.cz]

To vše se odehrává na slunných plážích francouzského městečka Cannes a na Riviéře. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (18)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vynikající situační veselohra, kde nechybí řada originálních převleků a záměn. Děj filmu se odehrává na francouzské Riviéře, která byla tehdy náležitě oblíbena a také využívána. Karel Lamač s Trudou Grosslichtovou vytvořili velice sympatickou dvojici, která je zajímavá třeba už jen tím, že se odehrává vlastně mimo skutečné identity jejich postav. Svěží konverzační tempo udržuje krok s dějovými zvraty, originální je ve svém provedení i taneční a pěvecká etuda Járy Kohouta. Filmaři tehdy spojili příjemné s užitečným a výsledkem je jedna z nejzábavnějších veseloher. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Komedie je to v několika ohledech netradiční. Ať už obsazením, tak tím, že se z velké části odehrává na francouzské riviéře. Zápletka je vcelku v pořádku, téma dědictví resp. podmínek pro jeho získání, bylo velmi populární. Lidé potřebovali aspoň vidinu nečekaného štěstí v podobě skonu bohatého příbuzného. Kdyby se v hlavních rolích objevily třeba osvědčené hvězdy Haas a Ferbasová, nejspíš bych zkritizoval jen zbytečnou zápletku se zločincem. Jenže mě nesedlo i něco jiného. Burian svůj herecký um povýšil na exhibici. Haas byl okouzlující introvert, O. Nový romantický gentleman... . Lamač na mě ovšem působil jako samolibý chytrák, který se rád předvádí. Jeho herectví stojí jen na textu, chudobu, ani emoce jsem mu nevěřil. Nepochybně to byl velmi inteligentní a pro ženy okouzlující člověk...a byl si toho vědom. To ale nejsem schopen ocenit a občas mě jeho projev rušil. Velký režisér...ale mě nepříliš sympatický herec. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Příjemný malý film s hrdiny, které postihla krize, ale odehrávající se na Francouzské Riviéře, kde nechybí převleky, dobré hlášky a taky závěrečné rozuzlení s malými autíčky. Bylo tu několik pěkných vtipů, navíc příjemná délka filmu, a když už to vypadalo dlouhé nebo nudné, stačilo se podívat na místní obyvatele, kteří se tou groteskou dobře bavili. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Karel Lamač je mágem němého filmu a všechny jeho výrazové prostředky tomu odpovídají. Je mistrem gesta, nikoli slova. (na rozdíl od Wericha- je mu velmi podobný postavou i tváří). Snad proto se ve filmu místy ztrácí, ba topí. To je na škodu, neboť trocha té sebejistoty by filmu prospěla. Grosslichtová je proto daleko výraznější a řekl bych lepší. Scénář je velmi prostoduchý a víceméně není co hrát, herci celých 90 minut nezvládli vyplnit improvizacemi, nuda zavládla zejména na začátku, pak už se to dalo. Na hranici dokoukání, ale podotýkám, že při důkladnější přípravě by se dala vytěžit špičková komedie. Potenciál by tu byl. 60% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V téhle roztomilé komedii o milionovém dědictví, které je podmíněno sňatkem, se mi líbili všichni, ta herecká sestava byla úžasná a skvěle jim to spolu ladilo, charismatický Karel Lamač a půvabná Truda Grosslichtová pochopitelně vévodí, ale každá postava tu má své místo a prostor, nezaostává nikdo z nich..  U mě spokojenost, nasmála jsem se dosyta a závěr s obrazem nebožtíka parádní.. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie prebiehalo v Cannes na Francúzskej riviére. (dyfur)
  • Když notář (Antonín Holzinger) projednává závěť strýce s tetou Bertou (Věra Skalská), řekne jim sice, že dědictví má jednu podmínku, ale neřekne jakou, avšak teta na to navazuje, jako by jí to notář řekl. (sator)

Reklama

Reklama