Reklama

Reklama

Bostoňanky

  • Velká Británie The Bostonians (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Boston 1875: Město je plné energie. Jako centrum americké kultury přitahuje spoustu nejrůznějších lidí, kteří zde chtějí uskutečnit svoje sny. V jednom ohledu však zůstává stále víceméně konzervativní - a to je ženská otázka. S tím se nechce smířit Olive Chancellor (Vanessa Redgrave), která vehementně usiluje o emancipaci něžného pohlaví. Pomoci jí s tím má mladá Verena (Madeleine Potter), jež je nadána výjimečným talentem. Svými plamennými slovy dokáže posluchače takřka uhranout. Mezi oběma ženami se rozvine hluboké přátelství, které může narušit jen Oliviin bratranec Basil (Christopher Reeve). Ctižádostivý, nicméně nepříliš majetný advokát z Jihu se do Vereny ihned zamiluje. Dochází k nerovnému střetnutí o Vereniny city... Podle románu Henryho Jamese. (Pohrobek)

(více)

Recenze (6)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film podle předlohy Henryho Jamese. Příběh z rané fáze boje za emancipaci žen. Zapálená, ale nepříliš šťastná feministka Olivie - vynikající Vanessa Redgrave - , která našla tu pravou zbraň pro svůj další boj: mladou, charismatickou Verenu, jež dokáže strhnout posluchače nevídaným způsobem. Jenomže i tu se jí snaží muži odloudit, a zrovna se jedná o nepřítele ženského hnutí, dokonce jižana. Na konfliktu mezi vírou v boj za rovnoprávnost žen a neoslyšitelnou láskou celý snímek stojí. Vyznívá až nečekaně antifeministicky - přinejmenším v tom extrémním chápáním významu onoho pojmu. Pochválit je třeba inteligentní převedení literární předlohy, přesvědčivou výpravu a kostýmy. A pak herecké představitele - Vanessa Redgrave své postavě dala asi nejvíce, ale za zmínku stojí i nerozhodná Madeleine Potter nebo vyrovnaná Jessica Tandy. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S tímhle přepisem Henryho Jamese jsem měla problém. Téma je zajímavé, výprava obstojná, Vanessa Redgrave jako zralá herečka stojí za pozornost, ale adaptace je to prostě slabá. Český překlad The Bostonians sice k dispozici nemáme (snad z obavy, že ve své době nebyl román pochopen?), ale ke srovnání je tu celá řádka jiných filmů Ivoryho a Jamesových románů a tento výsledek zkrátka burcující není. ()

Reklama

Reklama