Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladého sebevědomého detektiva Jánoše Martona trochu příliš přtahují ženy a tak po jedné nevydařené milostné eskapádě musí opustit Pešt a jede vyšetřovat vraždu na zámek hraběte Wisniewského v Betliaru. Venkov považuje za krajně nevyhovující prostředí plné bláta a negramotných lidí, což dává patřičně najevo. To se samozřejmě nelíbí místnímu strážmistrovi Vilému Černému, se kterým má na objasnění případu spolupracovat … Služka Eržika byla zavražděna ranami dvou kopí v kabinetu kuriozit velice svérázného a excentrického hraběte Wisniewského, o jehož domácnost se stará očividně do všeho důkladně zasvěcený, důstojně se chovající majordomus Hubert. Při prvních výsleších padne jméno podkoního Jána, který se zavražděnou chodil a údajně se spolu ostře pohádali. Služka Katarína, která mrtvou našla, i osazenstvo zámecké kuchyně je ale jiného názoru: dívku zabil démon, který se skrývá v lesích zvaných Tiesnava, kam žádný z vesničanů nikdy nevkročí. Dívka si chtěla ušetřit na cestu do Ameriky a v jejích věcech objeví Marton i cenné předměty, které ukradla svému pánovi … (TV Prima)

(více)

Recenze (15)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je opravdu srandovní, kolik neoriginálních až vykrádačských momentů první díl nabídne, aby vypadal jako tzv. "quality TV." Být to ironie, tak možná jo, ale ztrácet čas takovýmhle nudným mramoserovým seriálem nemá cenu. 30%. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okázale klasicky vystavěné (městský hrdina příjíždějící na vesnici, dva rozdílní policajti, kteří se nemusí, tajemná vražda spojená s místní pověstí) s pomalým tempem, slabými dialogy, většinou trapným humorem a směšnou ústřední písní, ale s pěknou výpravou, kamerou a sexy herci v hlavních rolích (byť mě jejich výkony nijak zvlášť nenadchly). Pro taťky a mamky v pohodě, ale já zůstanu u nějaké zahraniční quality tv. ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nuda v Betliari. Ohromný potenciál zabíjajú toporné dialóggy a otravné vypočúvanie v kaštieli. To čo mal byť svižný príbeh o dvoch policajtoch a pár hnusných vraždách je tak čudná naťahovaná telenovela... Rakúsko-Uhorský Šerlok sa nekoná... ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První, co mne ihned napadlo, že si tvůrci vypůjčili pár hudebních tónů motivu z Sherlocka Holmese (2009) od Hanse Zimmera. I kamera se občas snaží být zpomalenými záběry více než obyčejná. Výprava, kostými - pěkné. Tajemné vyšetřování by mohlo zajímavě pokračovat. Jen dialogová část to zabíjí. A udělat z řadových četníků komické figurky fajn, ale tady z nich udělali úplné blbce. Potěšitelné je, že je to většinou ve slovenštině, což nevím, jak přijme mladší generace, která ji přece jen nemá tolik zažitou. Slabší 3*. ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až by mě možná šokovalo, kdyby hned na začátku tvůrci nevyužili Koleníkův potenciál a nenechali ho pobíhat polonahýho před kamerou. Ale budiž. Jako vysvětlení, proč se z Pešti dostal do Betliara ok. Úvodní seznamovací rozhovor Koleník - Majer dává tušit, že by o humor nemusela být do budoucna nouze, dvojice pablbů Ondrík - Nahálka taky baví. Krimi zápletka má potenciál. Moc jsem nepochopila akci se střelbou (pokud někdo střílí na podezřelého, kterého nechce zabít, měl by mířit přece na nohy, ne do zad) a opravdu bylo v roce 1890 někde na vesnici běžné mít doma ananas, grapefruit, banány, granátová jablka a kanadské borůvky? Zajímavé. Nebudu se v tom dál hrabat. První díl byl určitě lepší než jsem čekala podle některých zdejších komentářů. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenský ambiciózní historický seriál, kde vidím hlavní pozitiva: 1) výprava, kostýmy, lokace - asi nej ve slovenském seriálu 2) herecké výkony brilantní ( navzdory tomu, že tady jsou lidi alergičtí na Koleníka ještě než začne hrát ) 3) kamera 4) odvaha s kterou se tvůrci pustili do míst absurdní grotesky Jenže pak vidím zásadní negativa, která nejde přehlédnout : 1) dialogy, které jsou dlouhosáhlé a vedou k naprosté nudě - děj prostě neplyne plynule natož svižně a to ten seriál zabíjí nejvíc 2) hudba, která absolutně neladí k tomu, co člověk vidí v daný moment, dokonce to je rušivé ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebylo to vůbec špatný.Měl jsem z toho obavy, protože slováci nic kvalitního nikdy nenatočili, ale tohle se povedlo.Uvidíme, jak to bude dál,ale zatím spokojenost. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkom dobrý pilotný diel tohto nového seriálu. Odkladal som to hodne dlho, kedže si treba priznať, že na slovensku momentálne nevznikajú dobré seriály. Toto má obrovský potenciál a preto som sa bál, že by ho to nevyužilo. Ale našťastie som veľmi milo prekvapený. Natočené je to naozaj parádne, práca s kamerou je úchvatná, hudba je návyková a obsadenie je čuduj sa svete dosť dobré. Scenár je napísaný veľmi solídne z čoho sa mi obzvlášť páčia Martonové vnútorné dialógy, sem-tam hororový podtón a flashbacky do minulosti, že čo sa stalo, keď bola daná osoba zavraždená. Celý tento diel a v podstate aj seriál je natočený viac filmovým štýlom a nie seriálovým, čo je veľmi dobre a preto z toho nevzniká klasická spŕška debilností. Nepáči sa mi, ako tam nasilu pchajú humor, ktorý je prispôsobený pre radového občana v rozmedzí od 40 rokov a vyššie. Tí dvaja policajti mohli podávať menej humoru a keď už, tak v menšom merítku. Vôbec by som sa nehneval, keby sa do seriálu ponorili ešte viac a urobili z neho temnejšiu kriminálku. Ale aj tak sa jedná o veľmi dobrý seriál, ktorý konkrétne u nás je momentálne najlepší, aký sa dá zohnať. Prvá epizóda je priemer, ale to väčšinou pri nich býva. Dúfam a trošku aj predpokladám, že to naberie neskôr väčšie grády. ()

regentor 

všechny recenze uživatele

1890. Historická krimi ? Po shlédnutí prvního dílu to tak vůbec nevypadá.Spíš se to jeví jako spletenec toporných dialogů ještě dřevěnějších postav kterým herecké řemeslo není příliš vlastní.Scénarista s režisérem mají pak evidentní dilema kam to celé směřovat , jestli k Dobrodružství kriminalistiky nebo Hříchy pro pátera Knoxe Nejsou to ani Četnické humoresky,pokud se tedy nechceme nutně smát přihlouplým žandárům kteří mají evidentně problém si zavávat i vlastní tkaničku na botách.Myšlenka vytvořit detektivní nebo krimi seriál na pozadí konce 19. století ze Slovenska není marná ,natáčelo se v zajímavém prostředí ale celé to spíš zatím vyznívá jako parodie na osoby a události z těchto časů.Jak se to celé rozvine dál uvidím, zatím tomu dám šanci. Třeba prvek tajemna z Tiesňavské rokle bude oživením jinak docela nudného příběhu. ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem zatím jen první díl a musím bohužel říct, že jsem moc pozitivní první dojem z toho neměl. Je to svým způsobem hodně podobné českým seriálům První republika v kombinaci s Četníky z Luhačovic, ale uvedené seriály byly dle mého názoru určitě lepší. Třeba se to v následujících epizodách ještě rozjede, svůj potenciál ten seriál jistě má, kladně hodnotím zejména herecké obsazení, které není vůbec českému publiku neznámé a další pozitiva se určitě také ještě najdou - výprava, místa natáčení ad. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi sympatické je, že české postavy mluví česky, nejsou předabované : strážmistr Vilém Černý (S. Majer) a majordomus Hubert (F. Kaňkovský) . Takže : 4 * a 63 % . ***P.S.: hodnocení (tohoto i dalších dílů) dost zvyšuje nádherný zámek v Betliari a jeho okolí, kde se velká část seriálu natáčela ..... . ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Obstojná hudobná kulisa, no na také zvučné herecké mená sú to až príliš podpriemerné výkony. Aspoň Ondrík zahral "blbečka" na výbornú. ()

Reklama

Reklama