Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladý, přesto již svými moderními vyšetřovatelskými metodami a úspěchy proslavený detektiv Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. Na Gemeru jej vítá místní rázný strážmistr Vilém Černý (Stanislav Majer), kterému přítomnost až příliš sebevědomého vyšetřovatele z Pešti v jeho rajónu, a povinnost s ním spolupracovat není vůbec po chuti… A zdá se, že Martonův pobyt nevyhovuje ani místním, k technickým novinkám nedůvěřivým obyvatelům, kteří před vědou upřednostňují víru v magii a pověry; vyšetřovatelova přítomnost je trnem v oku i obyvatelům zámku – mocné šlechtické rodině Wisniewskych, ve které má každý své tajemství… Jak se ukazuje, vražda služky není zdaleka natolik jednoduchá, jak by si vyšetřovatelé přáli; navíc to není ani jediné zvláštní úmrtí mladé ženy v této oblasti… Marton s Černým tedy stojí před nelehkou výzvou – překonat vzájemné nesympatie a spolu pátrat po zvráceném pachateli, kterým je podle vesnických povídaček nadpřirozený „Démon“… A podle Martonovy teorie první sériový vrah v dějinách Uherska.
Vyšetřovatelům při práci asistují dva Černého podřízení – místní četníci Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík). Ti díky své lenosti, nebo jindy naopak přílišné horlivosti a především nedostatečné inteligenci, pokazí, co mohou… Ale při řešení menších kriminálních případů (inspirovaných skutečnými historickými událostmi) se občas i na ně usměje štěstí. Zlo na Betliaru ale nespí, mrtvol přibývá a Marton musí udělat vše pro to, aby zabránil dalším bestiálním vraždám… Vyšetřování mu ale komplikují sympatie ke krásné šlechtičně Júlii (Danica Matušová), odměřenost její upjaté matky – hraběnky (Anikó Varga) i nevyspytatelné chování jejího otce, extravagantního hraběte Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podaří se Martonovi odhalit „Démona“ dřív, než si přijde i pro něj?! (TV Prima)

(více)

Recenze (112)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Hodnotit bylo těžké, váhala jsem dlouho, dávala proti sobě plusy a mínusy, nakonec jsem to v rámci zachování rodinné rovnováhy ohodnotila směrem dolů. Plusem je rozhodně plynulost hlavního děje oživovaná epizodami každého dílu. Zatímco v hlavní linii děj posouvají Marton a Černý, hlavními figurami epizod jsou ti dva kreténi, otravní snad ještě víc než sněhulák Olaf z Ledového království (před pány smekám, byli ve svých rolích nablblých vykutálených podvodníčků na straně zákona tak přesvědčiví, že je zřejmé, že jsou to dobří herci). Dalším plusem jsou exteriéry, horší to je s interiéry, mluvíme-li o lidech - Marton (Koleník) je krásný chlap, ovšem charismatu má asi jako spařený salát. Charismatické chlapy tu zastupují Čech Majer a Polák Kosz. U hlavní ženské postavy jsem dostávala tik s pohledu na její ujíždějící oko. Výraz šilhavé kočky je skutečně silně znepokojující a já nejsem dost chlap na to, abych se z něčeho takového tetelila. Interiéry zámku, žandárské stanice a nemocnice jsou ovšem dokonalé. A samozřejmě, všechny ženy měly naprosto úžasné šperky, navíc šperky hrály jistou úlohu i v samotném vyšetřování, což se rovněž cení. Zkrátka - že jsem přísná a kritická já, to je v rámci normy. U slovenských diváků bych čekala vyšší hodnocení a 1890 v červených číslech, protože se mezi tuzemskými (pro mě tedy samozřejmě tamzemskými) seriály jedná o neotřelý a poutavý počin. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ze zvedavosti jsem zapnul prvni dil, precejen na Prime davat v hlavnim vysilacim case serial mluvenej slovensky, to bude but totalni ulet a nebo kvalitka, ve vysledku to neni ani jedno, ale postupne. Pribehove prvni dil lehce navnadi, ale puvodne jsem mel za to, ze budou jednotlivy epizody uzavreny, ukazalo se, ze tu bude jeden hlavni pribeh, coz me lehce nasralo, precejen na 13 dilu jsem chut koukat nemel. Ale tak nejak jsem postupne zkouknul asi 5 dilu, jejich kvalita mela spis sestupnou tendenci, nastesti nekdy v polovine se to zlomi a zacne se neco dit. No a jinak k samotnymu serialu. Pribeh sam o sobe neni uplne spatnej, ale nejvic me nasralo, ze uz od prvniho dilu jsem vedel vraha. Ale to povazuju spis za chybu castingu, protoze dat takhle vzhledove vyraznyho herce, cloveka proste hned upouta. Jinak co se tyce celkove hercu, nikdo se pravdepodobne nepozastavuje nad tim, ze nekdo mluvi cesky, nekdo slovensky, Kolenik je misty lehce otravnej, ale nejaky charisma ma, Majer hraje svuj nasranej standard, Kerekes je otravnejsi nez obvykle, Kos docela fajn, Kankovsky na pest. A Ondrik s Nahalkou desny retardi. Jejich "vtipna" linie je sice misty skutecne lehce vtipna, ale celkove tu jsou spis naprosto zbytecny a rusi v jinak vazne minenym serialu. Vyprava uprimne receno docela na cesky/slovensky pomery draze vypadajici, i kdyz misty uz si clovek rika, ze s tim dronem by to nemuseli prehanet. Takze celkove ve vysledku prekvapive v pohode koukatelny, i kdyz samozrejme se zahranicni produkci to souperit nemuze. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot: Okázale klasicky vystavěné (městský hrdina příjíždějící na vesnici, dva rozdílní policajti, kteří se nemusí, tajemná vražda spojená s místní pověstí) s pomalým tempem, slabými dialogy, většinou trapným humorem a směšnou ústřední písní, ale s pěknou výpravou, kamerou a sexy herci v hlavních rolích (byť mě jejich výkony nijak zvlášť nenadchly). Pro taťky a mamky v pohodě, ale já zůstanu u nějaké zahraniční quality tv. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pro našince je fajn vidět obrácený poměr sil. Tentokrát několik Čechů zachraňuje slovenský seriál, zatímco běžně Slovenky "zachraňují" české produkce. 1890 je slušná dobová detektivka, s kouzlem méně často využívaného prostředí. Jen ten humor není zdaleka pro každého. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Žandare z Betliare aneb jak Prohnilé habsburské mocnářství mělo kromě svého Předlitavska i zalitavskou (uherskou) část. A v končinách Zalitavska, kam se nedostal ani mor a pravděpodobně ani Jára Cimrmann zavítal slavný (buda) pešt'ský detektiv Jánoš Marton. Toť roztodivná kombinace Nicka Cartera,Hercula Poirota a Sherlocka Holmese. Strážmistr Vilém Černý se sem, možná z Loun, taky objevil asi za trest. Za trest nebo ze škodolibosti vyfasoval dva žandary asi jedny z nejhorších zástupců zákona v Rakousko-Uhersku, konkuruje jim snad jedině inspektor Klečka z Rozpuštěného a vypuštěného. Přiznám se bez mučení, docela mě bavili. Občas. Betliar a okolí je však i přes nedostatek jódu v půdě, krásná, vhodně vybraná destinace a výprava si dala záležet na kostýmech, nábytku, špercích a všem ostatním, co podobný historický seriál potřebuje. Za mne hezká čtyrka. Navíc je příjemné slyšet po dlouhé době na české televizní obrazovce slovenštinu. Zajímalo by mne, co jednotlivé postavy dělaly za 28 let v roce 1918. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Podľa krajne nekritických hodnotení všade naokolo je evidentné, že niekto tu pri hodnotení porevolučnej seriálovej tvorby Slovenska nedával pozor. Kde súdruhovia z csfd urobili chybu? Neviem, ale predbežne konštatujem, že 1) historická detektívka nakrúcaná v autentických priestoroch šľachtického sídla sa u nás ešte nerobila (tj. raritný žáner ako bonus) 2) seriál nemá televízny, ale vyslovene luxusný filmový look 3) strašidelné a humorné pasáže sa k tomu vynikajúco hodia 4) práca s kamerou je niekedy skutočne obdivuhodná 5) Koleníkove vnútorné monológy mi asociujú seriál Dexter a táto asociácia sa mi páči 6) nádherne úchylná hudba pohladí na duši, naposledy som niečo podobné počul vo filme Ravenous (1999) 7) starostlivý výber hercov zo všetkých spriatelených krajín V4 v zmysle politickej korektnosti je otravný, v konečnom dôsledku ide o negatívny stereotyp, divák len čaká, kedy do záberu vstúpi trojica dosluhujúcich / presluhujúcich premiérov Zeman-Fico-Orbán v role puntičkárskych záhradníkov (tj. maniakálnych vrahov). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začiatok seriálu má panelákový štýl a človek sa až pýta, má to teda byť detektívka alebo komédia? Scenár je typicky slovenský, neviem za čo berú jeho tvorcovia peniaze. Koleník s poirotovskými fúzami sa nielen hrá na inteligenta, ale ešte ako homoš hrá záletníka. Viac ako polovicu deja je vyplnená pseudokomediálnymi scénami a vyšetrovanie vraždy tak stráca na vážnosti. Prečo sa do toho nepustiť pochmúrnejším štýlom, keď kriminálna línia je celkom v poriadku? Kásting je tupý, slovenské neherečky striedajú krčmoví zabávači a jedine Majer stojí za to. Hudba je kabaretná a namiesto rozuzľovania prípadu sa dejú iné „podstatné veci“, ako je cigánska veštkyňa a dementní žandári. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejrozvleklejších krimi seriálů posledních let a možná vůbec, plný klišé, nudné vaty a trapných rádoby komediálních vložek, který je - a to je u detektivky ta největší slabina - přes všechny zvraty od začátku do konce zoufale předvídatelný. Poctivě jsem zhlédl všech 13 dílů, ale i přes solidní výpravu a sympatické hlavní postavy to u mne na víc než hodně slabý průměr není. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Styl seriálu se pohybuje v duchu folklorní romantiky. Na dialogy je potřeba se soustředit, což je světlá seriálová výjimka. Vidíme moderní prvky jako zpomalování, zrychlování a opakování záběrů nebo vnitřní monology. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě tak nízké hodnocení. Seriál sleduji bez reklam a v době, kdy ho asi většina diváků viděla na komerční televizi, kterou moc nezapínám. Začnu tím, že slovenské herce (Ondrík, Nahálka, Kos) znám z excelentního divadla Teatro Tatro a jsou to vážně PÁNI HERCI! Jejich přítomnost v 1890 mě nadmíru těší! Dvojice Ján Koleník a Stanislav Majer- příjemná volba. Výprava, lehce ritchiovské pojetí, scénář, kostýmy, lokace, kamera, vynikající hudba, vše je zdařilé. A třešinkou na dortu je hlas zpěváka Korben Dallas, Juraja Benetina, v titulní skladbě. Seriál patří k tomu lepšímu, co tu za poslední roky vzniklo. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je to počin originální nebo katastrofa. Nebo originální katastrofa? Očividná pro- oblíbený žánr historická detektivka, přenádherný zámek Betliar (který jsem zažila s exkluzivní a nezapomenutelnou prohlídkou) i jeho okolí- kamera má co zabírat a umí to zabrat. Co se hereckého ansámblu týče, po třinácti dílech... výhrady nemám. Očividná proti- hudba (šmárjápannomilosrdná!), některé dialogy a hlavně vnitřní monolog hlavní postavy. Taky si někdy říkáte- mám radši knihu než film, tam je jasně napsané, co postavě probíhá hlavou. No, u Jánoše Martona jeho osobní myšlenky víme a obzvláště v prvních dílech jsem silně zvažovala přerušit sledování, protože jsem trpěla jak pes. Kvůli čemu jsem pokračovala a dotáhla to až do konce, byl příběh. Byla jsem zvědavá, jak a kdo a proč. Můj tip vyšel vítězně, možná se to dalo o 1-2 díly zkrátit, ale celkem to bylo přiměřené. Poslední nedostatek- asi to tam mělo působit vtipně a odlehčeně a... reálně?? :o Ti dvaja žandári. Naprosto je vystihuje Martonův vnitřní popis, který bych z fleku podepsala: "Když se rozdával rozum, ti dva přitom očividně chyběli." ()

triatlet odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zneužívání slovenské krajiny k natáčení podobných slátanin by mělo být trestné. Co ti dva policajti - Pat a Mat? A jedna ze závěrečných scén: To scénář improvizoval i při natáčení?: Umře - neumře - umře - neumře? Bohužel závěr vypadal, jako by plánovali pokračování... ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detekvivní slovensko-český seriál odehrávající se na konci 19. století, jak název napovídá. Kladně bych ohodnotil kostými a výpravu, ačkoliv se prostředí moc nemění (kaštieľ v Betliari) a letecký záběr na Zádielskou dolinu se pouze opakuje. Herci také fajn, ačkoli na některé týpky jsem si musel dlouho zvykat. Vadí mi komické figurky přitroublých četníků, kteří drmolí a mají být asi vtipní, ale takovýto humor se v Čechách zřejmě moc nechytá. Děj a detektivní zápletka dobrá, jen je to natáhnuté na tolik dílů, že pokud některý propásnete, vůbec o nic nepřijdete (na začátku každého dílu je rekapitulace, která postačí). Mladší publikum může trochu odrazovat původní znění, čili slovenský jazyk (česky promlouvají pouze čeští herci). Největší pozitivum a přínos seriálu vidím ve zvýšení cestovního ruchu na východním Slovensku u Rožňavy. Už se mi v hlavě rýsují nápady na dovolenku ve Slovenském krasu a výlety po kaštieľoch (název pro slovenskou obdobu zámku, tvrze či hradu). :-) (pozn.: jsem t.č. v polovině seriálu a hodnotím: slabší 3*) ()

Dale 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nie je až také hrozné, no takisto to nie je žiadna sláva. Nájde sa plno nedostatkov od scenára po hercov, ale je to aspoň pozerateľné, na rozdiel od väčšiny slovenských TV seriálov. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

První dva díly dobré, pak je to hoooodně dlouho rozvláčné a zdlouhavé. Ale jakmile je objeven vrah služky, seriál chytá druhý dech a musel jsem vidět všechny díly najednou. Obrovský klad seriálu je bezesporu ústřední vyšetřovatelské duo: Ján Koleník a Stanislav Majer. Funguje jim to skvěle a velmi dobře se na ně dívá. Co mě naopak obtěžovalo, byly veškeré scény těch dvou četnických patlalů. Tahle linka mi přišla naprosto zbytečná, nudná a byli fakt hrozní. Jak role, tak ani herecky mě nepřesvědčili o svých kvalitách. Démonova motivace byla uvěřitelná a ta postava mě bavila (byť byla vlastně hrozně otravná). Jako celek seriál funguje, ale doufám, že nenatočí druhou sérii. Byť to podle posledních dvou scén na pokračování vypadá. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Umělý bakelit. 1) Nespřesvědčivě a umělohmotně působí prostředí, styl i chování postav. 2) Som Jánoš Marton. Detektív z Pešti. Tak sa budem naďalej predstavovať. ()

Reklama

Reklama