Reklama

Reklama

Film (Ne)obyčejný kluk, natočený na motivy bestselleru deníku New York Times, vypráví fascinující a dojemný příběh Augusta Pullmana. Ve chvíli, kdy August, který se narodil s vadou obličeje, která mu dosud bránila navštěvovat běžnou školu, nastupuje do páté třídy místní školy, stává se tím nejméně pravděpodobným hrdinou. S tím, jak se jeho rodina, noví spolužáci a širší komunita snaží nalézt v sobě soucit a přijmout ho, Auggieho mimořádný osud je všechny spojí a dokáže, že nelze prostě zapadnout, když se už od narození lišíte. (HBO Europe)

(více)

Recenze (341)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Áno, film má pekné posolstvo o tolerancii a boji proti predsudkom, takže z tohto pohľadu jednoznačne boduje. Narodiť sa s takouto vadou je naozaj smola, a či sa to niekomu páči alebo nie, táto "kotva" v podobe takéhoto postihnutia sa bude vliecť s človekom celý život. Najviac z celého filmu mi však nebolo ľúto Auggieho, ale jeho sestry Olivie, ktorá bola po celú dobu na druhej koľaji. Tá posadnutosť Auggiem mi prišla zo strany rodičov, ale aj ostatných z jeho okolia, dosť prehnaná. Z tohto pohľadu film na mňa až tak nezapôsobil. Ale inak OK, akurátne 3* ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mě film o mládí Michaela Rapaporta takto osloví. Sice se jedná o vykalkulovaný doják, nicméně ta kalkulace není tolik podbízivá a dětští herci jsou velice přesvědčivý, takže vtáhnou do příběhu a ten chladný kalkul se dá díky tomu odpustit. Zároveň bych uvítal, kdyby se toto pouštělo při výuce občanské výchovy na základních školách. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouho jsem přemýšlela kolik tomu mám dát hvězdiček, ale rozhodla jsem se pro plný počet. V tom filmu je všechno. Zasmějete se, popřemýšlíte o svém chování a hlavně, hlavně si několikrát pobrečíte. Hlavní postavy si ve filmu hned zamilujete, s každým z nich soucítíte. Kniha mě jaksi minula, ale po shlédnutí tak hezkého filmu si jí rozhodně precut a už se na knihu moc těším. Julia a Owen skvělý manželský par,docela mě překvapilo, jak k sobě hezky jdou. Rozhodně je to film, který ve mě něco zanechal a vždy se na něj ráda podívám. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Chbosky po své debutové nudě už konečně ve svojí druhé nudě začal žít trochu v realitě, ale pořád je jeho film z nějakého fantasy sluníčkového světa, kde sice lidi mezi sebou nějaké problémy mají, ale ve skutečnosti jsou všichni, všichni do jednoho, strašně hodní. Smrdí to už od jeho rodiny, která je tak strašně tolerantní, hodná, dokonalá a bezkonfliktní, jako by vypadla z obrázků Vesmírných lidí nebo Strážné věže. Ve škole nám kluk sice prožije nějakou tu šikanu, ale vždycky si - poměrně rychle - najde nějaké pravé kamarády. Děj je vlastně jenom slepenec klišé ze všemožných rodinných a teen filmů - "outsider" nebo chcete-li jiné dítě (navíc s deformovaným obličejem), teen sestra přišla o nejlepší kámošku, teen ségra se zamiluje (do černocha, abychom byli i správně multikulturní), teen ségra se snaží uspět v dramaťáku, kámoška teen ségry se s ní snaží usmířit, outsider je ve škole šikanovaný, strašně dojemná smrt psa (nebo babičky/dědečka - což je snad to nejotravnější klišé), outsider má velké sny, které se mu prolínají do reality... Jediné, co jsem snad nikde ještě neviděl, byla omluva kamarádovi skrze Minecraft. Každopádně, mě nejde o to, aby to bylo strašně originální, mě jde o to, aby se to pokusilo nějak vyčnívat. A tohle nevyčnívá ničím. I když to na divákovi neustále útočí snad každou scénou (a hodně nenáročné a citlivé duše asi celý film probrečeli, pročtu si pak komentáře), ale útočí tak často, že je to až vlezlé a mě jako diváka to hodně štvalo. Proto ve mě ten film nezanechal - kromě kýče, samozřejmě - naprosto žádné emoce, Auggie mi k srdci nepřirostl a žádná jiná postava taky ne, protože se většina z nich chovala jak z jiné dimenze. Tenhle vlezlý a až přehnaně pozitivní film na mě prostě zapůsobit nedokáže. A kdyby do mě náhodou chtěl někdo, kdo tomu dal vysoké hodnocení, rýt, že jsem hovado bez emocí a citů, tak vám musím sdělit, že i mě dokáží některé film emočně zasáhnout, dojmout a v hodně výjimečných případech i rozbrečet (viz Paříž, Texas). Jenže to musí mít sympatické postavy, zajímavý děj a hlavně, hlavně jim nesmí chybět realističnost. Ta ale (Ne)obyčejnému klukovi hodně chybí a tak z ní zůstává jen kýč pro hodně nenáročné citlivky. Musím ale Chboského za něco pochválit, na rozdíl od jeho debutu to nebyla taková útrpná nuda a bylo to i lépe natočené, jenže tady bohužel všechna chvála ode mě končí. A já našel dalšího režiséra, který mi přijde strašně přeceňovaný. Ale dojmout diváka kýčem je přece tak lehké a laciné, že? Btw, ten konec je úplně stejný, jako ten v The Aŕt of Getting By, akorát tam měl nějakou sílu, tady je z něj jen kýč. Vlastně to slovo celý film vystihuje nejvíc - kýč. 2* ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Stephen Chbosky je mistr ve vyprávění obyčejných příběhů neobyčejně záživně a zajímavě. Už jeho Ten kdo stojí v koutě je pro mě klasikou, na kterou nedám dopustit a (Ne)obyčejný kluk je na tom podobně. Každá postava zde dostane svůj prostor. Každá má svůj charakterový vývoj a vše do sebe zapadá jako do mozaiky obrazu. Všemi deseti tento film doporučuji, stejně jako tvorbu tohoto režiséra, jehož se vyplatí do budoucna sledovat. Prorokuji mu zářnou budoucnost. 85% ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Možná jsem už sentimentální rodič nebo možná jsem trošku měkký, ale tohle mě dostalo. Představil jsem si sebe v této situaci, pak moje dítě, pak zase sebe, pak zase moje dítě a bulel jsem jako želva. Trošku vím, jak je to těžké být dítě a být jiný a jak děti jsou "upřímný" někdy až moc. A to jsme byli jen blbí brejlouni. Stejně jsme dostali čočku, tak si nedokážu představit být takto jiný. Ale za ty roky, v tomto případě rok, si malý človíček dokáže najít kamarády a za určitou dobu už rozdíly nehrají roli a pak vše jde stranou. Jednou kámoš, navždy kámoš. Pak už je to jenom jak blízcí si všichni jsme, někdo v našem životě zůstane a někdo se vytratí, jak pára nad hrncem. Možná proto se snažím si udržet vztahy s vícero kamarády, protože jednou tu jsem, ale za chvíli to tak být nemusí. Hodnotím na 5*, za všechno, protože mě to opravdu bavilo a film mi zabrnkal na city. 😉 ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Prvoplánová nuda a neuvěřitelná ždímačka. Myslela jsem, že to nikdy neskončí, pořád nové a nové minizápletky.. uff. Jo, je to milý a na nedělní kocovinu nenáročný emo porno, ale kdykoli jindy z týhle cukrové vaty musí rozbolet zuby. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ke konci už se to lehce táhlo a nějaké ty povinné emoce a předvídatelnost a tak..., ale Chbosky je parádní režisér. To nám dokázal už u Charlieho malých tajemství a tady ze svého standartu rozhodně neubírá, plus si vybral pěkný příběh, na který se dalo koukat. 75% ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Krásný film. A zároveň přesně ten typ filmu, na které bych neměl koukat, protože při jeho sledování si člověk až bolestně uvědomí, že skutečný svět je mnohem krutější a hlavní hrdina to má v reálu mnohem těžší. Jen ve filmu se může vše nakonec v dobré obrátit a všichni lidé okolo jsou tak hodní, citliví, úžasní a láskyplní. Ale možná právě proto utíkáme do světa filmu., protože v něm se často dějí a plní věci, které se v reálu nikdy stát nemohou? Příběh o chlapci, který to v životě nemá zrovna jednoduché díky tomu, jak vypadá, by asi ve skutečném světě nebyl tak idylický. Ale čert to vem. Zfilmován je moc hezky. Nepřipadá mi ani, že by se tvůrci nějak lacino či prvoplánově snažili tlačit na pilu a ždímat z diváků slzy (u mě se jim to ovšemže povedlo), naopak podávají příběh Auggieho zcela přirozeně, ukazují sílu přátelství a rodiny. Kromě skvělé hlavní postavy mě potěšily i příjemně civilní výkony Owena Wilsona a Julie Roberts v rolích rodičů, a taky pro mě zcela neokoukané Izabely Vidovic v roli sestry Vii. Trochu mi to celé připomnělo můj oblíbený film „Intouchables“. Nemá zdaleka takovou sílu, ale i tak dokáže pohladit duši. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem doják, který bude citově vydírat. Dostal jsem doják, kde k slzám opravdu nebylo daleko, ale bylo to úplně jinak než jsem předpokládal. Nabídlo to i něco jiného než bylo na první pohled patrné. Neskutečně pozitivní, feel good film, který si zaslouží nezapadnout do davu. Rodinný film jedna báseň. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Vôbec príbehu neverím atmosféra je prepáčením na hovno. Americký producenti si myslia, že nahodia známych hercov a mi im to zožerieme aj s navíjakom. 1/10 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pekne natoceny a vychovny film pro deti, libily se mi i ty ruzne pohledy hlavnich postav na danou situaci. Maly skaredy kluk je velky sympatak, ale cele je to takove vyumelkovane, neverohodne... Vsichni cernosi ve filmu hraji maximalne kladne postavy, bili jsou ti zli... Zaver kycovity. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Velice těžké téma - odvyprávěné s něhou ... fantazií ... samozřejmostí - a lehkostí. Výsledkem je (ne)obyčejný příběh ... o (ne)obyčejném klukovi ... a (ne)obyčejných lidech, kteří byli nějakým způsobem svázaní s jeho osudem. Je nasnímaný z různých úhlů pohledu - různých párů očí ... cituplný, ale ne vyděračský -. provázený láskou a nadějí. Jako když slunce snad trochu nesměle, leč s vytrvalostí sobě vlastní vysílá hřejivé paprsky skrz uslzená mračna ... za původně nevlídného, pošmourného dne. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Odlehčený tisíckrát omletý cliché, který sice dobře vypadá, ale celkově nic nedá. Jen citlivkám slzičky. Děti a znetvoření na mě ale nefunguje a už vůbec ne, když je to znetvořený dítě. Průměr za casting. 3* a.k.a 50% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film naplnil moje očakávania. Aj keď v niektorých prípadoch viedol na chlapca piataka "dospelácke reči" dalo sa do filmu ľahko vcítiť , dávam filmu uspokojivú štvorku. ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

,,Auggie je slunce, a mama a táta jsou planety, které obíhají okolo slunce.’’ Pravda, a nie len pre Auggieho, ale pre všetky deti a ich rodičov. Veľa krát som mala slzy na krajíčku. Film však nehrá prvoplánovo na city, a preto je nevtieravo dojemný a zahreje na srdiečku. Wonder znázorňuje lásku rodičov, ktorí milujú svoje dieťa ešte o to viac, keď je iné, učí detičky, ako prijať medzi seba niekoho, kto sa odlišuje. A v neposlednom rade necháva pekný odkaz, ako sa popasovať so svojim vzhľadom, so životom a osudom, nech je akýkoľvek. “A ponaučenie na koniec? Buďte laskaví, protože všechny vedou bitvu.” ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Světe div se - film o hendikepovaném, na který se dá dívat na jeden zátah, aniž byste hlavnímu hrdinovi přáli křečové žíly. Kdyby konec dopadl hůře, zanechal by v divákovi větší dojem. 75% Celosvětový příjem k 27. 2. 2019: $305,937,718, což je 15,29 násobek rozpočtu ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Ani zdravé děti se nevyhnou posměškům a šikaně ve škole od silnějších spolužáků, natož ty postižené. V tom je námět filmu ze života. Nejvíce mne okouzlila solidarita celé rodiny, kde se všichni její členové zřekli svých ambicí ve prospěch péče o postiženého chlapce. Herecky mne kromě Jacoba Tremblaye příjemně překvapila Julia Roberts. Dojal mne osud opomíjené sestry, která byla odsunuta na druhou kolej, jako by v rodině ani nebyla a její obětavost byla vnímána jako samozřejmost. Také bych doporučovala promítat tento film na školách, protože v něm i učitelé přistupovali k žákům příkladně. "On za to nemůže, on se tak narodil, ale vy se můžete změnit." Taky by si žáci měli uvědomit, že je skvělé být zdravý a je třeba si tohoto daru vážit a nehazardovat s ním. ()

Reklama

Reklama