Reklama

Reklama

Film (Ne)obyčejný kluk, natočený na motivy bestselleru deníku New York Times, vypráví fascinující a dojemný příběh Augusta Pullmana. Ve chvíli, kdy August, který se narodil s vadou obličeje, která mu dosud bránila navštěvovat běžnou školu, nastupuje do páté třídy místní školy, stává se tím nejméně pravděpodobným hrdinou. S tím, jak se jeho rodina, noví spolužáci a širší komunita snaží nalézt v sobě soucit a přijmout ho, Auggieho mimořádný osud je všechny spojí a dokáže, že nelze prostě zapadnout, když se už od narození lišíte. (HBO Europe)

(více)

Recenze (340)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Obyčajná tvár" je film o chlapcovi Augustovi Pullmanovi, ktorý sa narodil s vadou tváre. Pre svoje estetické postihnutie to nemá v živote jednoduché, ale napriek tomu sa nevzdáva. Je to snímok, ktorý hrá na city, miestami doslova citovo vydiera diváka. Musím však uznať, že je to po filmárskej stránke profesionálne natočené. Vypočítavo dojímavé filmové dielo. Ja si však nedokážem odpustiť cynickú poznámku. Viete si predstaviť, že by sa starej veľkohubej anorektičke Julii Robertsovej a krivonosému trotlovi Owenovi Wilsonovi podarilo spoločne splodiť pekné dieťa? Ja veru nie. Výsledok ich potencionálneho párenia presne zodpovedá podobe malého Augusta Pullmana. *** ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedná se o takový ten typ filmu, kde od začátku do konce brečíte, ale zároveň se smějete. Citová ždímačka, která mi ale vůbec nepřišla prvoplánová. A hodně jsem nad tím přemýšlel a myslím si, že obrovský vliv na té nulové prvoplánovitosti mají právě herečtí rodiče, kde Julia Roberts je coby máma neobyčejného kluka naprosto v pohodě a Owen Wilson, který když se na scéně objeví, pokaždé utrousí nějakej vtip, u kterého se prostě musíte smát. Jinak to ani nejde. 113 minut ubíhá naprosto přirozeným tempem, kde Vám autor nevysvětluje, proč je onen chlapec tak neobyčejný, ale snaží se ukázat, jak bojuje s okolím. A jelikož se jedná o dítě, které se snaží vpravit do dětského prostředí, jedná se o chlup horší prostředí, než u dospělých. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $132,422,809Tržby Celosvetovo $305,937,718Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,599,521Tržby za predaj DVD v USA $14,268,304║ Ak si odpustíme nejaké tie rušivé momenty ako obsadenie Owena Wilsona, ktorý tam až tak nesedí ide o dosť solídne natočené drámu. Je pochopiteľné že pri danom rozpočte sa vsadilo na bývalé hviezdy, u Owena to škrípe na druhej strane zas Julia Roberts tu sadne výborne. Príbeh chlapca, ktorý pre určité zdravotné problémy žije vo svojom svete vstupuje do náručia školy a samozrejme nevyhnutného opovrhovania a šikany. Dá sa povedať, že príbeh je dobre vyskladaný, netlačí sa zbytočne na pílu, má to dobré silné okamihy a príjemnú gradáciu. Ako taká rodinná citová oddychovka to je takmer dokonalé. /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když už se Wonder snaží o jakous takous subtilnost (asi tak ve dvou či třech scénách), tak stejně přímočaře citově vydírá na 120%. Většinu stopáže však nestydatě tlačí na pilu málokdy vídaným způsobem, za který by se styděla i produkce Hallmarku. Protáčel jsem u toho oči, kroutil hlavou, neodpustil si kousavé poznámky a... A stejně jsem tomu nakonec podlehl se vší parádou. Ach jo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“PROČ JSEM TAK OŠKLIVÝ…“ /// Tak určitě je to dojemný. A nemůže za to jen ten kluk, kterej se narodil proto, aby vyčníval. Určitě je to poučný. A můžou za to všichni, kteří se pohybujou kolem Augusta. Vono to totiž není vo tom, vyhodit takovýhle dítě na mráz s vostatníma parchantka a říct – vrať se večer. Tohle je vo vobětavosti. Vlastní. Taky (a to hodně!) je to vo dětech. O jejich pocitech, vo tom, proč se někdy chovaj tak jak se chovaj a je to hodně zajímavý a fajn vyprávění. A hodně dojemný. Takovej skrytej útok na city. Není prvoplánovanej (ale je… já kurva vím!), protože vychází ze života. Různejch životů! Taky je to strašně moc o přátelství. Ale hlavně – jestli jsem to neříkal – je to dojemný! (KUREVSKY!) Tenhle film vznikl proto, aby si toho všeho svět všimnul. Šíří totiž převážně štěstí. A to je doufám nakažlivý. Jestli jo, tak budete bulet jak jelimani! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2012 napsal R.J. Palacio, neznám. 2.) Všichni mi říkaj, že na prej vzhledu nezáleží (to je jak s tou velikostí…). 3.) Zjistím, že skuteční kamarádi se nehledaj snadno (ale že fakt existujou). 4.) Thx za titule „JustMeeKatie“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro silná rodinná dramata, která se občas umí shodit nenásilným humorem, mám velkou slabost. I když tlačí na pilu, i když mě okatě vodí na předem odhadnutelná dějová místa a i když přesně vím, kde ze mě tu slzu vydolují. Nástup do školy v podání Auggieho Pullmana takový není. Před každou příběhovou křižovatkou už už nakračuje na příslušná klišé, která odhadujeme desítky minut dopředu - a pokaždé včas uhne jinam. Nepřestával jsem žasnout, s jakou lehkostí si dokáže stokrát viděný příběh převázat takovým způsobem, že mě dokáže překvapit, jak kdyby se jednalo o revoluční nápad. Stephen Chbosky má (i vzhledem k Perks of Being a Wallflower) očividně odžito dost smutného, což je mi líto. Vypsat a vyrežírovat se z toho takhle báječnou formou je ale nejen pro něj dokonalou katarzí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Keď si máte vybrať medzi tým, byť dobrý a byť láskavý, vyberte si to druhé." Pár vecí mi troška nesedelo, ale šlo fakt o drobnosti. Napr. veľakrát to vyzerá tak, že nasledujúci „blok udalostí“ budeme sledovať z pohľadu inej postavy, než je Auggie, a nakoniec to nie je pravda (Miranda má približne 168 sekúnd priestoru, rodičia dokonca žiadny). Alebo u niektorých postáv je naznačené, že budú dôležité a nakoniec nie sú (učitelia, riaditeľ). Inak ide o ukážkový feel good, ktorý je hravý (Chewie!), smutný, veselý, aj originálny. Obsahuje pár klišé (šikana), ale aj s tými je narábané predsa len trošičku inak, než sme bežne zvyknutí. Samozrejmosťou sú báječné a prirodzené herecké výkony všetkých zúčastnených. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ale nemohu se zbavit dojmu, že se mně za každou cenu snažili podbízet kartony papírových kapesníčků. Jinak ten klučina hrál přirozeně a já osobně bych to pouštěla ve školách jako povinný film, protože děti s tělesnou a jinou vizuální odlišností nebo vadou u jiných se setkávají často a mnohdy neví, jak se mají zachovat. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nebýt té přemíry patosu dala bych víc hvězdiček, jinak se na to koukalo dobře a nebylo to takové to - chudáček chlapec se znetvořeným obličejem, to bylo to hezké, že to bylo podáno tak odlehčeně. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se na to nechtěl ani koukat, ale zpětně toho rozhodně nrlituj. Celé to vlastně bylo moc dojemné a milé. Oceňuji především způsob poutavého vyprávění, vtip a to, že pocity hlavních představitelů zde působily velice věrohodně. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

"Proč jsem tak ošklivý?" Kluk s obličejovou vadou nastupuje do školy a setkává se s odporem a posměchem ze strany spolužáků. S dětmi je to těžší než s dospělými, protože se ještě neumí přetvařovat a jejich reakce jsou upřímné, ne vždy potěšujícím způsobem. Auggie se společně se sestrou, rodiči a novými kamarády vyrovnává s přístupem okolí - a všichni k tomu mají co říct. Styl vyprávění, který dal každému prostor, mě bavil - dokonce mě film oslovil spíše svými vztahy, než samotným hlavním hrdinou. Na rozdíl od většiny diváků jsem neměla pocit, že by ze mě tvůrci tlačili slzičky a tlačili na pilu - příběh je odvyprávěn s lehkostí, s jakou jen můžete natočit film o klukovi s vadou obličeje. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Skrytá pecka, která se zjevila zčistajasna a úplně mi vyrazila dech. Něco tak procítěného se jen tak nevidí a Owena Wilsona bych chtěl ihned za kámoše. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Láska Nebeská pro prvňáky. Extrémně cukrkandlová vypalovačka, kde je tak pětina scén navíc, nebo zbytečně delších než by měly být a má to celé galapředstavení končit asi tak o půl hodiny dřív, ale jinak je to ultra-pozitivní bomba, která se zjeví z nenadaní a překvapuje svojí odlehčeností a nenuceným humorem, takže nezbývá než valit oči. Julia Roberts předvádí její nejlepší herecký výkon za posledních několik let a Jacob Tremblay ukazuje, že je velký talent. Přeslazené a americké až na půdu, ale zároveň upřimné a procítěné. Skvělé školské etudy New Yorského předměstí a jedné jeho middle-class rodinky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Narodil se s vadou obličeje, podstoupil nespočet operací, aby vypadal alespoň tak, jak vypadá. Nemůže za to, nezmění to. „Možná my můžeme změnit, jak se na něj díváme,“ reaguje ředitel školy a divák moc dobře ví, o čem tenhle kousek je a bude. Auggie je přesto fajn kluk, kterého dosud vzdělávala doma máma Julia Roberts (jako vždy usměvavá a spolehlivá). Nyní přichází poprvé do školního prostředí, děti jsou samozřejmě svině, takže nejprve sedí ve školní jídelně sám, postupem času ale obklopený spolužáky. Mezitím se seznamujeme s pohledem druhých osob, takže záhy pochopíme, jak Auggieho vzhled ovlivňuje jeho sestru a další. Američané tyhle cukrkandlové kousky rok co rok potřebují a nutno podotknout, že i umí, výsledek ale potěší kdekoho svou lehkostí, procítěností i humorem, který samozřejmě potřebuje absolutně optimistické vyznění na všech frontách. Na dřeň nikdy nejdeme, několik scén je zbytečných nebo zbytečně dlouhých, ale vesměs převládá spokojenost. A toho času jedenáctiletý Jacob Tremblay jen potvrzuje, že je slušný talent. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Američané se naučili produkovat velké množství béčkových a céčkových filmů, které jsou všechny točené podle stejného principu. Vyberu si téma, obsadím to známými herci, odvyprávím příběh ... a divák má pocit, že už to někdy viděl!! Hlavně, aby u toho tekly slzy, protože američané se rádi dojímají! Nevím, na kolik evropských diváků to funguje stejně, na mě moc ne, mě to prvoplánovité dojímání spíše otravuje. Tady bylo všechno krásně upravené, nalíčené, modelové situace, všechno s dobrým koncem. Prostě tak, jak to v životě nikdy není. Film k žehlení nebo třídění a zašívání ponožek. Jednou bohatě stačí. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Vzaté v širších súvislostiach: naozaj je americký vzdelávací systém taký podradný, keďže blbí Američania nevedia hlavné mesto Stredoafrickej republiky a kde je Slovensko? Namiesto toho sa učia kreativite, tímovej práci, sebaprezentácii a zdravému (?) sebavedomiu. U nás by chalanisko skončil v špeciálnej škole s deťmi z osady a do konca života sa živil doma v izbe lepením sáčkov alebo navliekaním gorálok. K filmu: pátos sa nezaprie a Amíci bez neho už nie sú schopní natočiť žiadny film. Keby to bolo brané len z pohľadu Auggieho, tak by to bol priemer. Fokus na iných členov rodiny a priateľov tomu veľmi pomohol. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pozor, tohle není obyčejná city vydírající báchorka! Konečně jednou není nejvyčnívající osoba z davu prvoplánovitě slzopudným středobodem celého filmu, a děj se překvapivě (a sympaticky) točí i kolem ostatních zúčastněných! Rozradostňující šleha. ()

Reklama

Reklama