Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hvězdně obsazený film Zlatá číše je příběhem dvou vzájemně propletených manželství. Princ Amerigo, italský aristokrat, je ženatý s Maggie, dcerou amerického magnáta. Mimoto však udržuje vztah s Charlotte, svou opravdovou láskou. Charlotte se později vdá za Adama, Maggiina otce, čímž se z těchto čtyř lidí stane jedna rodina. Princ a Charlotte brzy navážou na svůj předchozí poměr, netušíce, že o něm někdo ví. Příběh vyvrcholí v překvapivé a dramatické finále, když jejich milostná pletka vyjde najevo. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (28)

golfista 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty časy, kdy Ivory točil "Howards End" a především "Soumrak dne". Kdybych nebyl schopen uznat určité filmařské kvality tohohle snímku, spolu s některými hereckými výkony, bylo by těch hvězdiček ještě míň ... A takhle "zohyzdit" Kate - vždyť já ji skoro nepoznal !!! :) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pro Jamese Ivoryho představovala Zlatá číše návrat k románům Henryho Jamese. V minulosti adaptoval ikonické Evropany a Bostoňanky. Původní román The golden bowl (1904) máme k dispozici sice jen ve slovenském překladu jako Zlatá čaša (1977), ale vzhledem k tomu, že jde o autorův vrcholný psychologický román, není problém s jeho srozumitelností. Obvyklá Jamesova formulka "Američanka v nesnázích se kochá renesančními italskými paláci a prožívá morální muka" je na svém místě, takže je zároveň dostatek času na skvělou práci s herci a na přehlídku nádherných secesních kostýmů. Jo, Uma Thurman nikdy nebyla atraktivnější. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Od Henryho Jamesa som čítal iba "Portrét dámy", pretože som chcel vedieť, z akej predlohy vychádzala Jane Campionová pri svojom filme. Predloha bola rovnako skvelá ako film. Pri Ivoryho Zlatej čaši takúto možnosť porovnania zatiaľ nemám, ale s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazí román. James Ivory je buchnutý do starého dobrého Anglicka i Talianska, do starých domov, obrazov, starožitností a všetkých tých krásnych prepotrebných zbytočností. Ja takisto, takže nemôžem povedať, že by ma film v tomto smere nebol oslovil. Jediná emócia, ktorú si však z neho odnášam, je dosť kruté rozčarovanie. Takú suchú akademickú adaptáciu (navyše dosť podozrivo kopírujúcu Campionovej postupy) som od Ivoryho rozhodne nečakal. Mimochodom, ak má filmár k dispozícii najpôsobivejšie klasicistické interiéry na svete (Syon House) a nedokáže z nich vyťažiť zaujímavé sústo, patrí do núteného dôchodku. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatný film, a to hlavně zásluhou herců a jistě reřiséra. Ano je to suché, ale všechno ve spojení James Ivory - Henry James takové je. Protože oba vypráví o době a společenském rozvrstvení, kdy projevovat své emoce -byť třeba falešné a negativní- nebylo zrovna nosné, kdy vládla konvenčnost a pokrytectví. V tomto filmu musí člověk hledat náznaky, nebijí ho do očí, musí naslouchat a mít oči dokořán, a hlavně tu musí být snaha pochopit jednání postav, ač někdy divné. Myslím si, že pokud takovou odezvu film vyvolá, nemůže být špatný, natož špatně zrežírovaný nebo zahraný. Upřímě, já jsem byla napnutá k prasknut, jakou lež nebo narážku zase někdo vypustí z úst ve jménu čohosi vyššího a lepšího! A nebyla jsem zklamána. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Výborná lekcia ako múdro a s ojedinelou gracióznosťou zachrániť manželstvo a ukončiť manželskú neveru. Poučné, ale zbytočne rozvláčne a miestami nudné. Veľmi sympatická Kate Beckinsale, čo však neplatí o Ume Thurman. Tá úloha jej vôbec nesadla, typovo sa na to vôbec nehodila. Váham, či nepridám ešte jednu *, ale ostávam pri silnejšej trojke. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Od sedmdesátiletého režiséra se asi nedala čekat jakási hi-tech zábava plná nejrůznějších vychytávek. Spíš je lepší čekat konzervativní příběh s nádechem starých časů. To film splnil, ovšem za celé dlouhé dvě hodiny mně nedokázal prakticky vůbec zaujmout a podrobněji vtáhnoutt do děje. Tahle skoro až televizní adaptace jede na starý pohon a to je důvod průměrného hodnocení. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Ve snímku nacházíme tradiční milostný trojúhelník muž – dvě ženy (Adam Verver je přece jen trochu odsunut na vedlejší kolej). Film má poměrně dost pozvolné tempo (dovoluje to i více než dvouhodinová stopáž), režisér v úvodní pasáži tráví dlouhou dobu vykreslením postav, jejich motivace a charakterů. S postupem času napětí narůstá, ovšem v samotném závěru se bohužel rozplývá do ztracena. Nadějně rozehraný příběh postrádá vypracovanější závěr, který by podtrhl to, co se na plátně dvě hodiny odehrávalo. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že bych se vyloženě nudil. V tom filmu ale chyběl náboj a to velmi. Téměř pořád se culící Amerigo šel už docela na nervy, Charlotte jsem její vášeň prostě nevěřil, Maggie byla neslaná nemastná a jedině Adam Verver mě přiměl přiklonit se ke třem hvězdičkám, protože byl zahraný sice rutinérsky a nijak překvapivě, přesto tam ale seděl. Škoda, mohl to být mnohem lepší film. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Zlatá číše se mi překvapivě velmi líbila, ač jsem podle reakcí mnoho nečekala. Tento román od Jamese jsem nečetla, takže můžu jen předpokládat slabiny či sílu této adaptace. Jednak Maggie je jedna z mála rolí, kdy se mi líbila Kate Beckinsale. Nick Nolte jako Adam Verver byl vysvětlen jen napůl. Maggie a Adam Ververové však v jejich podání předvedli - buď svou či autorovou či režijní zásluhou - jednu z nejzajímavější dvojicí otec-dcera. Rozhodně to ve mně vzbudilo silný zájem si knihu přečíst, protože příběh zrání a vývoje křišťálově čisté Maggie v ženu, která se dívá ošklivé skutečnosti do očí a vydrží to, mi uhranul. Jeremy Northam mohl být využit více a ač ho mám ráda, jeho roli klidně mohl hrát někdo jiný. Jeho vzhah s Umou Thurman mi připadal málo uvěřitelný. Neměli mezi sebou tu správnou chemii? Tím se dostávám k Umě Thurmanové, která tam podle mě být neměla vůbec, protože to není herečka do kostýmních filmů. Když se o ní (Charlottě) a princi Amerigovi mluvilo jako o omračujícím páru, tak jsem měla chuť převinout zpět, abych viděla, v čem to jejich kouzlo spočívalo. Uma možná září v Bill Killovi, ale není to osudová žena. Ona se vždy hodila do rolí uzavřených outsiderek. Jeremy NOrtham působí vinou líčení, vousů i svým hereckým projevem velmi nejistě a usedle, takže tomu mnoho nepomáhá. Nicméně celkem vzato příběh to byl silný a okamžitě se mi utkvěl. Kostými povětšinou velmi hezké. A závěr poskytl i kýžený morální výprask. ()

Scar 

všechny recenze uživatele

Ťažký a nie príliš zábavný titul, ktorý by som neodporúčal ani milovníkom histórie, hoci je to historická dráma. V prvom rade si na svoje prídu diváci, ktorí majú radi záludnosti. Scenár je trochu nudný, no postavy sú vykreslené pekne a príbeh s nimi zásluhou skvelých výkonov prežívate. Pod zdanlivo nudným povrchom sa však skrýva ešte jeden rozmer. Niečo, čo nevidíme na plátne, ale čo cítime a ťažko to popísať a pomenovať. Je to jeden malý príbeh ako bonus a ten sa scenáristom podarilo ukryť za všetky intrigy a záludnosti. Výborne odvedená práca. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Film, čo cez deň otupí a večer uspí. Zaoberá sa neverou z ranného dvadsiateho storočia, aká sa od tej dnešnej líši snáď len inou módou. To zásadné pretrváva, protagonisti sa utápajú v klamstvách, večnom skrývaní sa a nakoniec aj tak končia s uslzenými vreckovkami. Čo sa filmu týka prirovnal by som ho k snobskému večierku, plného pretvárky, nezaujímavých spoločenských rečí a povrchných pohľadov. Čiže nič, čoho by sa ktokoľvek pri zmysloch chcel zúčastniť. Mne sa pozdávalo snáď len ono vykreslenie doby a šikovné vysporiadanie sa s jedným párom, inak bieda so známym hereckým ansámblom. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

laťka nasazená Soumrakem dne zůstala pevně na stojanech, a pro vtipálky raději dodávám - a přitom nebyla podskočena :-) ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Dosť dlhý film, ktorému chýba trochu viac tempa a energie. Inak je to celkom príjemný filmový zážitok, až na to, že Charlotta mi už od polovice filmu liezla na nervy tou svojou dotieravosťou. Naopak Adam Verver bol úroveň sama o sebe. Celkovo hodnotím tento film ako lepší priemer. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi nudný a nic neříkající melodramatický snímek o manželském troj a dále čtyřúhelníku. Uma Thurman byla ve své roli velmi nepřesvědčivá a ani Kate to příliš nesedlo. Celé to bylo nějaké neslané, nemastné. Za mne unuděných 35%. ()

Reklama

Reklama