Reklama

Reklama

Plavčík

(festivalový název)
  • Japonsko Pûrusaido man (více)
Trailer

Obsahy(1)

Současná nízkorozpočtová nezávislá produkce ze země vycházejícího slunce aktivně bojuje s úskalím, jež ji dlouhodobě sužuje, jistou izolovaností, nedostatkem komunikace s obdobným směrem filmové kultury ve zbytku světa. Způsobem rozvíjení příběhu i stylem se to daří jednomu z nejzajímavějších mladých japonských filmařů Hirobumimu Watanabeovi. Ve svém třetím snímku nás seznamuje s plavčíkem Jusukem Mizuharou, mlčenlivým samotářem, jehož monotónní život se odvíjí na severním předměstí Tokia, mezi domovem a téměř osiřelým bazénem. Jeho stoický výraz nedozná změn ani pod vodopádem slov poněkud neodbytného kolegy Kodžiho. Co se skrývá za neproniknutelnou fasádou mladíka, denně konfrontovaného prostřednictvím zpráv s tragédiemi sužujícími různé kouty světa? Formálně ambiciózní, geometricky přesný film o nevysvětlitelných myšlenkových pochodech spjatých s japonskou mentalitou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

dennykr 

všechny recenze uživatele

Jak píše festivalový katalog, Plavčík je geometricky přesný film, promyšlený do nejmenšího detailu. Jenže v průběhu projekce selhává právě v tom, jak vykonstruovaně působí. Směřuje k plánovanému vyvrcholení bez sebemenšího zaváhání. V první hodině je sice radost sledovat, jak parametricky Watanabe pracuje, to se ale změní ve chvíli, kdy začne některé motivy stupňovat. Film kompletně převrátí výrazové prostředky a začne být doslovný. Precizně komponované záběry začnou být narušovány, rutina je rozbita. Dosud šeptající film začne na diváka křičet, tiché náznaky se mění ve velká gesta. Víc na blogu. ()

morgos

všechny recenze uživatele

Po prvních cca 15 minutách začali lidé odcházet z kina, ale pak začala dlouhá řada statických záběrů dávat smysl a výsledek nebyl tak katastrofální jak to na začátku vypadalo. Dlouhou dobu tu spíše vypadá jako nějaké školní cvičení s kamerou a světlem, ale ve výsledku to dává smysl. Nicméně bych to určitě nechtěl vidět znovu. ()

Reklama

dhejbal 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s dost divným koncem. Kvůli své roztahanosti, nevýřečnosti a častému opakování takřka totožných scén asi na festivalech nepatřil a nebude patřit k největším hitům. ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Ten film je takové Perpetum mobile. Několikrát se odehraje tentýž děj, dokud se neposune dál. Pár věcí jsem ale naprosto nechápala, taková schizofrenie, kdy hlavní hrdina neví zda chce být teroristou nebo zápaďákem co každý den se krmí v Mekáči. Ale na konci si zvykne, chlapec :-) Kdyby ten hlavní hrdina neměl tajemné charisma a kamera nás nezavedla do pěkných krajin, tak bych byla přísnější... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama