Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Metropole uměleckého života amerického východního pobřeží New York je cílem mnoha začínajících umělců, od herců přes hudebníky a zpěváky, až po spisovatele a dramatiky. Valná většina z nich si vydělává na živobytí jak se dá, často v některé z mnoha newyorských a newjerseyských restaurací.
Americký režisér Eric Bross (nar. 1964) pochází z umělecké rodiny a vyrůstal v severním New Jersey, takže osudy hrdinů jeho druhého celovečerního filmu Restaurant (1999) jsou mu blízké. Jsou to mj. barman Chris (Adrien Brody), vyléčený alkoholik, jehož nevydařený partnerský vztah je předmětem jeho první hry, hejskovský herec Kenny (dnes populární představitel Mentalisty, který se tehdy podepisoval jako Simon Baker-Denny), frustrovaná číšnice a začínající zpěvačka Jeanine (Elise Nealová), kterou Chris přitahuje, a Chrisův přítel z dětství Reggae (David Moscow), procházející depresivním životním obdobím. Všechny spojuje práce v populární hobokenské restauraci J.T.McClure's, jejíž manažer (John Carroll Lynch) má pro trable a sny svých zaměstnanců notnou dávku pochopení.
Snímek je zajímavým pohledem nejen na uměleckou komunitu, ale i na partnerské vztahy, v nichž rozdílnost ras nehraje podstatnou roli. Adrien Brody byl za svůj výkon nominován na Independent Spirit Award. Jeho bývalou lásku Leslii ztělesnila známá zpěvačka a raperka Lauryn Hillová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (11)

kolodej1 

všechny recenze uživatele

zajímavý dilm s dobrou atmosférou, který podle mého táhne nahoru hodně výkon Brodyho, který hraje skvěle, tak jako obvykle. Hlavně v první polovině se jedná i o celkem vtipný film ve scénách z restaurace, potom poněkud zvážní. Rasová tématika tu sice je přítomna, ale především jde o vztahy a to zejména hlavního hrdiny Chrise. Stojí za vidění ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Restaurant jako mekka uměleckých múz, vzájemných propletenců tvůrčích, mileneckých, přátelských, kolegiálních i rivalských. Každý si kráčí cestičkami za splněním svého malého/velkého snu. Každý touží po hvězdných polibcích slávy. Adrien Brody lehounce protíná éterično svého uměleckého já, svobodného a nezávislého uměleckého ducha, s rozervaností sobě vlastní, na jevišti (ne)chtěné reality. ()

Reklama

whimsy 

všechny recenze uživatele

pre filmy z 90-tych rokov o partii zúfalcov, ktorí sa snažia naplniť svoje ambície (ako spisovatelia, herci, speváci...) a popritom žijú svoje bežné životy mám jednoducho slabosť. objektívne by si možno tento film zaslúžil nižšie hodnotenie (scenár aspoň pre mňa neobsahuje žiadnu výraznejšiu scénu a emócie sú tu skôr tlmené), ale ten smutno-melancholický pocit z iných snímkov jednoducho nemám. herci a ich postavy sú fajn a Adrien Brody aj v tomto filme ani na okamih nestratí ten svoj trpiteľský pohľad, pod ktorým na neho dopadajú ťažkosti života, čo niekoho môže iritovať, avšak môj prípad to nie je. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Rasové problémy nevymizí, protože se lidé musí s něčím identifikovat, aby zakotvili v životě a ve světě, a pak se té identifikace držet, aby zůstali konzistentní neboli celiství. Tento film ukazuje, že je velmi složité zjistit, zda rasové výpady jsou pouze přechodným důsledkem aktuálních osobních problémů nebo pramení ze samotných základů člověka a v každodennosti jsou více či méně zdárně překrývané nebo skrývané korektním naučeným chováním. ___ Nedokonalost lidských vztahů v obecné rovině má tři důvody: 1. jinakost druhého, v němž existuje něco jiného, cizího, s čím se člověk musí vyrovnat nebo smířit, 2. různorodost lidí čili zdánlivá možnost nekonečné nabídky a volby – člověk může hledat totéž v několika lidech zároveň, tak se někdy například stává, že ještě než odezní jeden vztah, člověk již hledá další anebo se roztrhává mezi několika vztahy, 3. proměnlivost – sám člověk je jiný v různých obdobích a situacích. To vše vede k tomu, že všechny vztahy je nutné v každý okamžik neustále obnovovat a vyvažovat. Nakonec člověk vždy chce víc než může a dokáže a než je mu dopřáno zvenčí. Spokojený je tedy ten člověk, který se dokáže pokaždé vyrovnat s žitou současností. ___ Konverzační film o problematických vztazích v té nejbezproblematičtější době na přelomu tisíciletí, kdy se dařilo finančníkům, hudebníkům, filmařům, hercům a všem ostatním, přinejmenším v Americe. ()

Rada 

všechny recenze uživatele

Film jsem chtěla vidět kvůli Adrienovi Brodymu, který byl za svůj výkon nominován na Independent Spirit Award. Dalo by se říct, že jde o pohledy do životů několika postav, do jejich partnerských vztahů a do jejich tužeb a všechny spojuje práce v populární hobokenské restauraci J.T.McClure’s. Adrien Brody hraje, tak, že mu věříte každé slovo a cítíte i jeho duši. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Restaurace z filmu se nyní jmenuje The Madison Bar & Grill. (Pumiiix)

Reklama

Reklama