Reklama

Reklama

Habsburkové proti Osmanům

(TV film)
  • Rakousko Universum History: Prinz Eugen und das Osmanische Reich - Mehr als nur Feinde (více)

Obsahy(1)

V září 1697 habsburská armáda vedená princem Evženem Savojským rozdrtila osmanská vojska v bitvě u Zenty. Tím náhle zastavila do té chvíle neustávající vzestup Osmanské říše, který trval několik století. Nadvláda Habsburků je všeobecně známá a dobře zdokumentovaná. Ale Osmanská říše byla neméně vyspělou civilizací a o její kultuře dnes víme jenom velice málo. A to i přesto, že osmanští sultáni dlouho vládli Malé Asii, Blízkému východu, Balkánu, severní Africe, Krymu i dnešnímu území Maďarska. Díky dvoudílnému snímku Habsburkové proti Osmanům se podíváme do brutálního a nemilosrdného světa dvou nesmiřitelných říší. Dozvíme se nejen o jejich vojenských úspěších, ale také o tom, jak se navzájem ovlivňovaly v oblastech kultury, vědy, a dokonce i stravy. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

tulen 

všechny recenze uživatele

Neni to diskuze, takze normalne se tu nereaguje, ale komentar topi80 je nesmysl od cloveka, ktery zjevne o historii a jinych kulturach nic nevi a mota do toho svoje soudobe predsudky ... Dokument je zajímavý a pěkně udělaný (je vidět, že se na něm nešetřilo). Na druhou stranu ten styl zcasti hraneho dokumentu je mozna trochu na ukor prehlednosti a mnozstvi faktickych informaci. Trochu nešťastný je překlad názvu - původni název Princ Eugen a osmanská říše je přesnější - dokument je totiž o životě Evžena Savojského, který byl osobností podobnou "našemu" Valdštejnovi za 30-ti leté války. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Eugen Savojský, toľko oslavovaný turkobijec a dve malé odhalenia. Že po prvé nebol taký malý ako sa traduje, čo na základe kostrových zvyškov moderná veda potvrdila (obdobne je to s Napoleonom, ktorý bol o 2 cm vyšší ako bola priemerná výška Francúza v jeho dobe, no stále tu exituje v dnešnej reči povedané „hoax“, že bol lilipután). Po druhé, princ Eugen bol bezbrehý karierista, šlo mu čisto o slávu, a preto neváhal obetovať niekedy aj zbytočne obrovské množstvo vlastného vojska, len aby dosiahol svoj cieľ. Výsledkom boli nadmerné obete. Každopádne to bola dôležitá doba a akokoľvek sú Habsburgovci Slovanmi nenávidení, každopádne zabránili islamizácii Európy. Dnes, len 100 rokov po ich páde, máme vo Viedni mešity a islamizácia Európy už prebieha celkom voľne. ()

Reklama

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět o rodu Habsburků. Jde spíše o nezáživný projekt. ()

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele

Vskutku vypečený hraný dokument, který se věnuje konfliktům mezi Habsburskou monarchií a Osmanskou říší a podává je v duchu současného evropského oikofobního náhledu na vlastní historii. Ona by to vlastně byla docela legrace. Chvíli se podíváme na habsburský dvůr, chvíli do osmanského paláce. V obou stejná noblesa, vzdělanost, kultivovanost... Člověk by při té osmanské idylce jak vystřižené z orientálních pohádek úplně zapomněl, že šlo o nechutnou odpornou barbarskou předchůdkyni nám dobře známého Islámského státu. V komnatách se jako majordómus prochází sympatický černoch, abychom ukázali, jak multikulturní, tolerantní a nerasističtí ti Osmani byli. Nějak se nedozvíme, že všichni černoši, kteří byli chyceni do otroctví, byli neprodleně kastrováni. Asi nejlepším vrcholem celého prvního dílu pak bylo přirovnání harému, kam si Osmani tahali ukořistěné sexuální otrokyně, ke klášterní škole :-) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro velmi dívatelný dokument. Je smutné když předci bojovali za evropskou kulturu a kvůli nízké porodnosti dvou generací jsou zdatnější Osmané zpět. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama