Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neapolský solitér Paolo Sorrentino si v jízlivém pohledu na vládnoucí vrstvu novodobé Itálie nebere žádné servítky a Česká televize snímek premiérově uvádí v původní dvoudílné verzi. Spektakulární tragikomedie vypráví o životě a blízkém okolí mediálního magnáta a bývalého předsedy vlády Silvia Berlusconiho s jiskřivou fantazií, do masa tnoucí ironií i smířlivým patosem. Děj se pohybuje mezi lety 2006–2008, kdy Berlusconi čelil táhnoucí se manželské krizi, několika politickým otřesům a také řadě trestních stíhání. Jako milovaný i opovrhovaný „Il Presidente“ se představí režisérův dvorní herec a krajan Toni Servillo... První díl sleduje ambiciózní pár z Tarenta strmě šplhající po společenském žebříčku. Z podpatku italské boty se Sergio a Tamara propracovávají skrze kuplířství a dealování drog až na samotný římský vrchol – mezi nimi a Berlusconim ovšem stále stojí neprostupná stěna. Až setkání s protřelou společnicí Kirou pomůže Sergiovi navázat ty správné známosti a vetřít se do Jeho přízně. Společně naplánují opulentní bakchanálie s mladými dívkami, akorát na dohled od Jeho luxusní vily. Vlastní hru hraje ale také mocichtivý exministr, bankrotující majitel nočních klubů nebo úskočná poslankyně a každý z nich chce z Berlusconiho svůj kus. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Radko 

všechny recenze uživatele

Silvio: "Kúpim ďalšiu vilu." Manželka: "Máme ich už desať. Veď už máš všetko. Nestačí to?". Silvio: "Nie." Tento parafrázovaný dialóg zhmotňuje myslenie nielen Silvia Berlusconiho, ale v podstate všetkých postáv filmu. Jednoducho urvať si čo najviac na úkor tých druhých, s využitím mocných. Bez humoru a nadhľadu. Všetko v záplave erotiky tintobrassovského (t. j. značne odpudivého) razenia. No kým Tinto Brass sa snažil do svojich chlípnych voyerských filmov dostať kus filozofie (akokoľvek pokrútenej, no vždy aspoň trošku obohacujúcej) a vtipu, sorrentinovské jazdy ostávajú v estetike dlhých, únavných videoklipov. Polonahé ženské telá dominujú. Rozpohybujú sa za sprievodu chytľavej hudby vo farebne výborne zvolených kulisách. Bez presahu to všetko ostáva v rovine pastelkovo farebnej koksovej diskotéky. Pod taktovkou politiky jedincov, ktorí sa ako veľkopodnikatelia rozhodli vládnuť štátu (štýl Berlusconi majú aj Donald Trump či Boris Kollár). Prvou časťou u mňa film skončil. Jednoducho úplne v pohode stačí ako pars pro toto (časť za celok). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Stylem vytříbená a výstřední, barevná, prsatá dekadentní pohádková jízda na éčku, která ke konci ostře přehodí výhybku do typicky stylizované politické fresky. Tolik díl 1. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Ovečka pred televíziou FTW a Alice Pagani tiež. A nezabudnite, nikdy ste do hovna nešliapli ak o tom viete presvedčiť iných. To, že je to formálne geniálny audiovizuálny orgazmus a veľká WTF sranda asi netreba pri Paolovi ani hovoriť. 9/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Začátek s ovcí mě navnadil na věci nevídané, ale přestože úvodní historka měla po více než hodině ještě vtipnou pointu, přece jen už to byla spíše příliš dlouhá předváděčka typického Sorrentinova režijního rukopisu. Jediné opravdové překvapení spočívalo v tom, jak dlouho to trvalo, než se na scéně objevil Toni Servillo. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Samotný názov a zatiaľ žiadny popis k filmu nevraví nič. Ale ide o film o časti života Silvia Berlusconiho a to je téma na pohľadanie. Sorrentino sa snaží svojsky vtipným pojatím zobraziť najkontroverznejšie pasáže tohto niekoľkonásobného tlaianskeho premiéra, mediálneho magnáta a bývalého majiteľa AC Miláno. Pokútne zákazky, drogy, gymnastky (väčšinou nie športové) a v mnohých prípadoch ťažko škaredé Talianky. Na môj vkus tu bolo až príliš veľa sexuality, ktorá tu z dvoch dielov o celkovej dĺžke cez tri hodiny tvorí asi tak polovicu, až film stráca akýkoľvek šmrnc životopisného filmu. Stala sa z toho neodôvodnená lacná erotika. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Přemíru nahoty bych klidně oželela, ale od chvíle, kdy přichází na scénu Toni Servillo, nemám naprosto žádné výhrady. Ten chlápek má prostě dar strhnout na sebe veškerou pozornost a Paolo Sorrentino toho umí patřičně využít. Už teď se těším na druhý díl, i když tuším, že o žádnou romantiku, jak to v závěru první části vypadá, asi nepůjde. (70%) ()

jefff 

všechny recenze uživatele

První půlka prvního dílu vytváří kult osobnosti a chystá půdu pro příchod Toniho Servilla, který od té doby strhává veškerou pozornost. Sorrentino filmu vtiskl svůj režijní rukopis, ačkoliv občas pointu úplně nechápu. Nahota je tu tak neustálá, že už mi to přišlo jako naprosto běžná věc. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

První díl je spíš o fascinaci Italů fenoménem Silvio Berlusconi než o něm samotném. Zároveň přibližuje skryté mechanismy moci v nejvyšších politických vrstvách, které jsou naprosto hodnotově vyprázdněné a kromě moci si jen zakládají na osobních požitcích, včetně sexuálních. Život smetánky a snahy těch, kteří se teprve snaží mezi ni dostat, je podán osobitým Sorentinovým stylem, který dokáže onu povrchní vnější nádheru zobrazit tak, že je ve výsledku až nepříjemně odporná. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vše důležité jsem už napsal k Oni a Silvio. V první části sledujeme spíše ty, kteří se chtějí bývalému italskému premiérovi zalíbit. Dělají možné i nemožné, aby se k němu dostali. Berlusconi je ale velmi nedostupný a navíc se nekamarádí jen tak s někým. Trvá navíc dost dlouho než se ve filmu vůbec objeví. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Po filme Božský nám Paolo Sorrentino prináša opäť pohľad na ďalšieho "boha" talianskej politickej scény. Bez nároku na dokumentárnu pravdivosť mám s umeleckým nadhľadom a iróniou ukazuje zhýralosť a skorumpovanosť talianskych politikov. Podobne ako v slovenskom filme Sviňa. Silvio je však skvelom v podaní Toniho Servilla noblesný a uhladený. Násilie určite figuruje tiež, ale nie je stredobodom záujmu tohto filmu. Tou sú orgie, drogy a luxusné prostitútky. 80% ()

Související novinky

Sorrentino půjde po Oscarech

Sorrentino půjde po Oscarech

10.06.2018

Novinka Paola Sorrentina (Velká nádhera, Mládí) Loro bude na festivalu v Torontu promítána jako jeden samostatný 145minutový film. Snímek o nechvalně proslulém italském premiérovi Silvio Berlusconim,… (více)

Reklama

Reklama