Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina amatérskych filmárov sleduje sériového vraha a zlodeja ako vykonáva svoje remeslo. Ten im rozpráva o umení, hudbe, prírode, spoločnosti a živote... Postupne sa zapájajú do jeho aktivít a začnú premýšľať, či to, čo robia, je dobrý nápad. Zvlášť keď vrah zabije svojho súpera a jeho brat pošle výhražný list... (matriosa)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (65)

Nin 

všechny recenze uživatele

Studentský film za pár korun, který ve své době šokoval svět a posbíral několik velice prestižních cen... Man Bites Dog je o profesionálním vrahovi, který se zaměřuje na "malé ryby". Chodí po městě, vloupává se do bytů a domů a sadisticky zabíjí kohokoliv, kdo by u sebe mohl mít nějaké prachy. Už to je poměrně dost originální námět, ale k tomu všemu jeho kroky sledujeme pomocí dokumentárního štábu, který ho pronásleduje na každém kroku. Díky tomu z první ruky zjišťujeme, jaký Ben je. A je to teda pořádný kvítko. Vrah Ben je hlasitý, rád se poslouchá, je přesvědčený o své zábavnosti - je to naprosto sebestředný egomaniak. A kromě toho, že je to sociopat a psychopat, je to taky rasistický primitiv. Přesto je natolik dominantní, že dokáže občas někoho okouzlit, i když jasně vidíme, že většina jeho blízkých se ho především bojí. A má čeho, Ben je taky impulzivní a vraždění si vychutnává. Celkově, tohle JE horor, protože vrah Ben je monstrum. A pořádně děsivé a originální! Koncept "mockumentary" je tu poměrně zvláštní v tom, že dokumentární štáb složený ze studentíků a amatérů v tom vlastně od začátku jede s ním. Nejdříve jen zcela chladně přihlíží vraždění, potom se ani neostýchají přiložit ruku k dílu. Dokonce i přátelé Bena, což jsou relativně normální lidi, jen pokrčí rameny nad tím, že zabíjí nevinné lidi za peníze. To může být ve filmu částečně proto, že Man Bites Dog je překvapivě zároveň i velice černou komedií, a částečně proto, že tím tvůrci chtěli ukázat, že jsme otupělí vůči násilí, možná obzvlášť když je sledujeme přes filmovou kameru. V každém případě je to trochu zvláštní. Ze začátku jsem si říkal, jestli se film jenom neodehrává v nějaké alternativní realitě, kdy je povolání vraha společensky akceptovatelné. Pak jsem viděl, že to tak není. Takže musím říct, že mi docela vadí, kolik toho Benovi prochází. Sice tvrdí, že si proto nevybírá velké cíle, ale vzhledem k tomu, s jakou četností zabíjí a jak očividně zabíjení nemá nijak zvlášť strategicky naplánované, tak má příliš velké štěstí. Druhá věc je to, jak zvláštně jsou filmový štáb i blízcí Bena apatičtí. Za celý film vlastně nevidíme žádný opravdový názorový konflikt nebo dokonce katarzi. Opět, nejspíš by mi tvůrci řekli, že proto to je taková sranda. Jenže ono Man Bites Dog moc dobrá komedie není. Ty vtípky nejsou moc dobře natočené. Naopak velice dobře jsou natočené ty děsivé scény a obecně dramatická a hororová část filmu. Film má švih a spád, je fakt zábavný. Tvůrci chtěli šokovat a šokují. Velice originální horor, který vás může slušně znepokojit. (7/10) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Asi jako Svět podle Daliborka, kdyby v něm Vít Klusák Daliborkovi tu Osvětim pomáhal znovu-zprovoznit a zdárně a za občasného popíjení becherovky pak dokončovali vyhlazování židů. Naprosto bezostyšná samozřejmost násilí a zobrazování nulových emocí při sledování běžného života a práce vraha a zloděje "found footage" stylem, kde sledovaným objektem není jen vrah samotný, ale i jen o trochu méně sociopatická filmařská crew kolem něj. Pravděpodobně nejcyničtější film všech dob. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem sice od toho něco trochu jiného, ale nakonec se mi to satirické pojetí místy i líbilo. "Brutální"? To opravdu ne. Ale vtipné a originální ano. "Tak jednou měsíčně si po ránu dopřeju pošťáka..." Po první třetině už mě ale film postupně pomalu přestával bavit, tyhle francouzské (pardon, belgické) taškařice mou pozornost příliš dlouho neudrží. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes je to už jasné, Man bites dog je veľmi, veľmi nadčasový film. Pohoršení z neho najviac budú iste tí, ktorí každodenne zívajú pri pravidelnej dávke násilia v televíznych správach a tešia sa potom na počasie a šport. Režiséri tvrdia, že sa inšpirovali jedným belgickým bulvárnym programom, ale dosah tohoto kultového dielka je širší. Takisto mohli povedať, že sa inšpirovali reportážami z vojnových oblastí alebo dopravných nehôd. Čo vidíme v Man bites dog, vidíme každý deň v televízii a nič to s nami nerobí. Začiatkom 90. rokov sa o tom dalo polemizovať ako o nastupujúcom trende, dnes je to už holý fakt. Najviac si ale na filme cením, že kriticky polemizuje nad prácou filmárov, resp. novinárov a tým pádom vlastne istým spôsobom kritizuje aj samého seba. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Díky dokumentární stylizaci a současně neobvykle veselém přístupu celého štábu prostém jakékoli etiky, který vrahovi asistuje při jeho řádění, jde o závažnou sondu do problému estetizace násilí. Co vše lze na plátně prezentovat, aniž by nás to morálně rozrušilo? Zdá se že cokoli. Právě proto, že se u tohoto filmu bavíme vražděním, o to více jsme tím pak znepokojeni. Nejexplicitnější vyobrazení nebezpečnosti povýšení estetiky nad etiku... byť je trochu nevyrovnaný, přesto velmi důležitý film. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Snímek se dokončoval více než rok, a to za vydatné podpory přátel a rodinných příslušníků filmařského štábu. (Petrus1)
  • Film je natočen na zrnitý černobílý materiál, pracuje s ruční kamerou a s přímo natáčeným zvukem (v těchto pasážích není žádná hudba), takže připomíná dokumentární snímky cinéma vérité. (Petrus1)
  • Scéna s drinkem "Dead Baby Boy" je odkazem na případ z osmdesátých let "l'affaire Grégory", při kterém byl nalezen utonutý čtyřletý chlapec ve Francii. (DanteZ)

Reklama

Reklama