Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární esej, který porovnává úlohu českého studentstva v dějinných zvratech této země, v šedesátých a osmdesátých letech dvacátého století. Téma pražského studentského hnutí druhé poloviny 20. století je dramatické a zajímavé vzhledem k tomu, že studenti hráli v moderních dějinách českých zemí často klíčovou úlohu. Studentstvo je českou společností chápáno jako nonkonformní a často jsou studenti spojováni s politickou rezistencí. Je zajímavé a záslužné připomenout základní momenty studentských angažmá v dějinných bodech naší společnosti. Studenti vystoupili vždy, když byla ohrožena svoboda... První díl se věnuje hnutí 60. let. V pořadu vystupují Taťána Holečková, Karel Kovanda, Jiří Müller, Zdeněk Pinc, Miroslav Tyl a Petr Blažek. Druhá část Studentských revolt je věnována letům 1987–1989. Vystupují zde hlavní představitelé hnutí: Martin Mejstřík, Pavel Dobrovský, Šimon Pánek, Monika MacDonagh Pajerová, Pavel Žáček, Martin Klíma, Pavel Langer a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Chudí studenti a bezdomovci vždy nemají co ztratit. Proto dělají studenti revoluce. Ale účastnit se revoluce jako obyčejný účastník vždy bylo prodělečné. Zatím nejucelenější dokument na toto téma. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Sommerová se zhostila svého úkolu dobře. Pravdou je, že konec roku 89 je zpracovaný o něco podrobněji a dynamičtěji než devětašedesátý, kde (logicky) není tolik dokumentárního dobového materiálu a někteří aktéři, kteří by mohli mluvit, už nežijí. I přesto by zřejmě z prvního dílu šlo vytěžit trochu víc zaplňováním kontextového vakua, což by bylo dobře s ohledem na to, jak málo se o tomhle momentu českých dějin ví. V druhém dílu naopak sledujeme cestu k vyvrcholení studentské revolty skutečně krok za krokem. Především je tu oproti jiným dokumentům, které se Sametové revoluci věnují, fokus zaměřený výhradně na studentské bouře a stávky, což je jinak (ve světle činnosti Občanského fóra) poměrně opominuté téma. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Důležitá reminiscence... Jsem přesvědčen že všechna ta energie studentských (nejen) hnutí na sebe navazuje a že si vzájemně stojíme na ramenou, i když to tak vždy nevypadá. Lidská touha po svobodě je jako ponorná řeka, pořád tu je a bude. 60.léta byla snahou změnit SYSTÉM, nepokoje mladých byly po celém světě, je škoda že nebyla žádná společná komunikace koordinace ale mocní dělali co mohli aby hnutí zadusili....Neztrácejme naději :-) ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má neskutečnou sílu, skoro dvakrát mě dokázal rozbrečet a to s tématem nemám citově nic společného, protože jsem ještě v době těchto událostí nebyl na světe, a to je podle mě skvěle dramaturgicky odvedená práce, 5 hvězd. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama