Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vícegenerační western německého rodu Schmelzerů na české straně Krušných hor z pera Z. Šmída a v dramatizaci a režii Z. Bartoše... Adaptace zdařilého románu, jehož autor strhujícím způsobem ztvárňuje problém zvaný Sudety. Předkové rodu Schmelzerů, německých horalů, přišli v 15. století na českou stranu Krušných hor hledat vzácné kovy. Sága se odehrává především ve 20. století, kdy osud rodu a s ním spřízněných Čechů zasáhnou neblaze známé události...

Inscenace Cejch se odehrává v osadě Bach, která po válce podobně jako řada dalších podobných usedlostí v Krušných horách zaniká. Autor románu i dramatizace mapují život několika generací převážně německých osadníků v průběhu 20. století. Do vzájemné, osobně motivované zášti mezi několika rody i milostných pletek vstupuje první světová válka, „vzepětí" národního socialismu, snaha přerušit kontinuitu osídlení německou menšinou i postupná snaha oblast opět zalidnit.

Představení vychází z výborné knihy Z. Šmída, takže má na čem stavět. S nelehkým úkolem, popasovat se s příběhem od poloviny 16. století do 70. let minulého století, tedy přemírou rozmanitých postav, se v Chebu poprali vcelku dobře. Nečernobílý sudetský příběh, stínové divadlo, báječná hudba a výborný nápad s nádražím, jakožto pojícím prvkem – to je Cejch. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

Zkratka, komprese dějin s nadčasovým poselstvím o dobru a zlu v lidech, jejich těžké osudy, radosti a strasti. Úplný konec je trošku pozvednut do optimismu (perspektiva zdařilého osídlení lidmi různého původu, kteří se navzájem kříží), ale jinak by hra vyzněla dost bezútěšně. (Bohužel takový zmar je osudem mnoha pohraničních sídel.) Úprava je zdařilá, herecký soubor sice není vyrovnaný, ale z většiny je cítit nadšení hrou. Příjemné překvapení, co dovede i malé provinční divadlo. ()

Reklama

Reklama