Reklama

Reklama

Najděte krásu v boji... Pozoruhodný příběh bezpodmínečné lásky natočen podle nejprodávanější knihy pamětí Jeannette Walls. Mladá žena se zamýšlí nad svým životem v excentrické, nekonformní bohémské rodině, která byla zcela nefunkční, přesto však odolná a úzce spojená. Matka (Naomi Watts) byla výstřední umělkyně a otec (Woody Harrelson) alkoholik, ve chvílích střízlivosti však podněcoval fantazii svých dětí, učil je fyziku a geologii a hlavně, nebát se žít svobodně. Mladá Jeannette (Brie Larson) našla odhodlání odejít a vybudovat si vlastní úspěšný život. Vdala se, žije v New Yorku, musí však čelit kritice rodičů, kteří jí vyčítají, že zradila jejich hodnoty... (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (86)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tuctové rodinné drama o rodině se čtyřmi dětmi, šílenou matkou a otcem alkoholikem. Tedy rodině, jakých jsou i v civilizovaném světě miliony, čímž jejich příběh postrádá zajímavost. Snaha o poukázání na reálnější životní hodnoty než je zařazení se do komerčního systému světa je jednak ohraná, a zde se navíc míjí účinku, protože má být jejích nositelem v něčem chytrý, ale jinak nezodpovědný troskař alkoholik. Zkrátka jen další postěžování si “podle skutečné události” okolí, jak to měl někdo v dětství těžké. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $17,273,059Tržby Celosvetovo $22,088,533▐ Destin Daniel Cretton je pre mňa taký režisérsky objav roku. Milo prekvapil výberom jeho námetov na film, zakladajúcich sa na skutočných udalostiach. Plusom je jeho pútavé podanie, vie pekne zaobaliť a predať príbeh, aj keď na prvý pohľad dosť ťažký komplikovaný. Dokáže príbeh patrične vyhrotiť aby nakoniec vyčaroval silné emócie. Rovnako tak aj výber hercov, kde svoje nadanie potvrdzuje Brie Larson, ktorá ozaj má čosi do seba, len aby sa moc neviazala na komerčné flákoty. /75%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Sklenený zámok sme nakoniec nepostavili.“ – „Ale užili sme si jeho vymýšľanie.“ Bože, to bolo dlhé ako režisérska verzia Pána prsteňov! Z „kamzíčka“ (v slovenskom dabingu Petra Kočiša) sa budem ešte dlho strhávať zo sna. Fakt ťažký a negatívny nielen dabingový, ale tak celkový filmový zážitok. Paradoxne, keď už som to čakal najmenej, asi dvadsať minút pred koncom to dostalo ako-taký zmysel. Zaujímavé na Harrelsonovej postave je, že akonáhle nad ním zlomíte palicu, urobí v nasledujúcej scéne niečo pekné. Nakoniec je možno aj pravdou, že svojim deťom okrem všetkého toho svinstva dal do života aj zopár dobrých lekcií (ale veľa ich určite nebolo a mal by sa hanbiť za to, čo robil a aký bol, prípadne sa mal liečiť, pretože toto už asi bola choroba). Mimochodom, fakt príšerný výkon Woody. Prepáč, mám ťa ako herca rád, ale v tomto si nikdy hrať nemal, to nebola „tvoja“ rola, to nebol „ten“ typ, na aký sa špecializuješ a v ktorom si fakt dobrý. Relatívne (veľmi relatívne) podobný Toto je náš svet s Viggom Mortensenom sa mi páčil oveľa viac (mimochodom, aj v ňom hral jedno z detí Charlie Shotwell, wtf). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neměla by ses za nás stydět jen proto, že jsme si zvolili jiný životní styl než ty.“ - „Být bezdomovcem v New Yorku se nepočítá jako životní volba.“ Téma Crettonova počinu mě před zhlédnutím snímku prakticky vůbec nezajímalo. Po filmu jsem se pídil čistě kvůli hercům. Na těch dílo pevně stojí, ti jsou hlavním důvodem proč se podívat. Nejvíc mě bavil Woody, resp. jeho postavu bych v reálu opravdu potkat nechtěl, ale zahrál ji perfektně. V těsném závěsu to pak byly neméně výborné Brie a Naomi. Pozitivní ovšem je, že se předvedli snad všichni dětští herci, což mě příjemně překvapilo. Příběh už taková pecka není, nicméně nenudil jsem se a po většinu času se zájmem sledoval, jak to (nejen) se sourozenci dopadne. Konec mě emocionálně nezasáhl, no vlastně se mnou nehnul vůbec a považuju ho za nejslabší část filmu (spolu s nezajímavými závěrečnými titulky). Crettonovi nicméně plánuju dát další šanci v podobě Dočasného domova, od kterého si i slibuji emocionálně silnější podívanou. The Glass Castle přiklepávám slušné 4*. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavý příběh, leč měl být v rukou zkušenějšího režiséra, který dokáže konzistentněji pracovat nejen s emocemi diváka, ale i s vývojem hlavních hrdinů. První polovina je lepší. Úvod do rodiny kočovníků a jejich "světa" je zajímavý, neotřelý a dost detailní. Navíc podpořený divácky vděčnými výkony hlavních hereckých hvězd. Jelikož když začně huhňat svá moudra white-trash ožrala Harrelson a mimózní matka podporovatelka Naomi Watts, je o jistý typ zvrácené zábavy postaráno. Náčrt rodinné integrity první půle je působivý, stejně jako postupná proměna dětských postav. Bohužel druhá půlka je horší v tom, že se věnuje jen té nejzářivější hvězdě a ostatní jsou upozaďěny. Z příběhu o bizarní rodině a zvrácených zpátečnických hodnotách v moderní době se tak stává one woman zadostiučinění, které je bohužel ve finiši těžkopádné a do cíle doslova sentimentálně doklopýtá. Úplně zbytečně. Mít to dynamiku a sílu první poloviny, je to bez váhání impozantní dílo. Takhle zůstal alespoň velmi poutavý příběh, navíc dobře uchopitelný (nenudíci) pro obyčejného diváka. Sice lehce nedopečené, přesto v momentkách velmi výživné a pro mnoho lidí zařaditelné do kolonky více či méně "ze života". ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Film, jež doopravdy naučí člověka vážit si své rodiny, ať už jde o jakékoliv vztahy a problémy. Brie Larson a Woody Harrelson neskutečně táhnou jeden pravdivý příběh kupředu, příběh z jedné části tak pozitivní a zároveň tak krutý, že to prostě musí nějak zapůsobit na každého. Rozhodně to nesedne každému, ale kdo podobné příběhové filmy vyhledává, ten nejspíš neprohloupí. Za perfektní emocionální závěr ještě jeden stupeň nahoru. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Místy mě napadalo srovnání s výtečným dramatem Tohle je náš svět, kde tvůrci ovšem vykreslovali způsob života, který je odlišný od průměrného modelu konzumní společnosti. Povídání o lesní rodince, kdy šest dítek zoceluje jejich otec, se neuchylovalo k hloupým zkratkám nebo výsměchu. Neplácali o smogu nebo tání ledovců, prostě žili jinak. A žít tak (víceméně) chtěli. I tady máme rodinku se silnou otcovskou postavou. Tak jim prostě odpojili elektřinu. Tak se pořád stěhují. Tak nemají co do huby. Jenže to třetí je už problém. Obzvlášť, když je matinka svéráznou umělkyní, tatík dost hlučným alkoholikem, který se navíc pokouší svým nejbližším pomoci zapomenout na starosti a na chudobu tím, že povzbuzuje jejich představivost nejrůznějšími příběhy. Vyrůstání čtyř potomků v téhle bohémské famílii se zpátečnickými hodnotami není jednoduché, navíc Brie Larson již v dospělosti buduje vlastní život a zpětně vidí, že i to málo, co fungovalo, vlastně nefungovalo. Nebo je to s rodinnými hodnotami nakonec jinak? Dvě hodiny jsou moc, chybí dynamika, nemá to drive, ač je divočák Woody Harrelson boží a ostatní herci velmi slušní. Ve výsledku není moc čím překvapit, navíc se prachbídně pracuje s emocemi diváka. Mohlo se navíc víc věnovat proměně ostatních (nyní dospělých) sourozenců. „Nikdy jsme nepostavili ten skleněný hrad.“ – „Ne, ale užili jsme si jeho plánování!“ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Malá legrační a bezvýznamná rada od člověka, kterej nikdy nenatočil ani krátkometrážní věc a honí si kulturní ego na filmový databázi: Prosimvás! Prorazíte-li v Hollywoodu s uderným indie dramatem, který dokázalo chytnout za srdíčka, a pokukujete-li po dalším režisérským zářezu, vykašlete se na zfilmování memoárů. Je to strašně těžká a nevděčná věc, plus vám pak každej bude předhazovat pokukování po Oscarech a pokus o prachsprostou ždímačku slz. Díky! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Životopisný a dobře zmáknutý film, který má jak světlé, tak ty špatné momenty. Rozhodně to byl zajímavý pohled na to, jak to malá holka neměla jednoduché a i když byl táta hodně velký pošuk, tak se na něm dalo najít zase spoustu dobra, kterému by mohlo spoustě dětí jen tiše závidět, že nemají takového tátu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rodinu, ktorú dostaneme si veru nevyberáme... od nej veľmi záleží, s akými kartami budeme ďalej v živote hrať. Preto obdivujem ľudí, ktorí sa tejto nepriazni osudu dokázali vzoprieť a niečo so sebou urobili, pretože väčšina ľudí končí úplne opačne ako skončila Jeannette a jej súrodenci. Úplne chápem jej pocity, ktoré mala pri dotieravých otázkach, ktoré sa pýtali na rodinu... Navyše príbeh nesie retrospektívne znaky rozprávania, čo mňa osobne pri tomto type drám baví. Najviac ma oslovila tá detská časť (v niečom pre mňa dosť osobné), tá bola v emotívnej rovine veľmi vysoko. A tú zvyšnú časť úplne s prehľadom vyplnil Woody Harrelson, ktorý mi opäť raz dokázal aký Pán herec to je. Každý jeden záber s ním stál za to, klobúk dole. Silný nadpriemer. 85/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Woody Harrelson ako alkáč, ktorý dbá na to, aby i na smrteľnej posteli vypadal dobre. Samotný príbeh sa môže zdať prikrášlený a možno i rozprávkovo neuveriteľný, avšak jeho sila tkvie podľa mňa v skutočnosti, ktorá stála za fotrovým chlastaním. Sám som sa prikláňal ku dvom hviezdičkám, avšak záver filmu, ako i fotografie skutočných hrdinov, ma prinútili ísť s hodnotením nakoniec hore ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bývať v barabizni, ale s možnosťou výhľadu na hviezdnu oblohu, alebo v luxusnom byte v meste so zahmleným smogovým výhľadom na ďalší vežiak? Menili by ste? Tiež nie? Tak prečo tomu dávajú skoro všetci prednosť? A máme vôbec inú voľbu pod tlakom verejnosti, rodiny, spoločnosti, priateľov atď? No, Glass Castle nie je primárne film o otázkach, ale jednoducho len sfilmovaná biografická kniha. Je niekde na hranici feel good indie a hollywodskym mid cultom, ale to je nakoniec jedno, ak vás film upúta. To sa v mojom prípade stalo, aj keď ma emocionálne nerozobral. 70% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nádherný příbeh. A Woody Harrelson a jeho poblázněnost mě naprosto dostaly. Navíc to skvěle doplňovala Brie Larson a její osobnost. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

V tomto životopisném dramatu můžeme ze začátku vidět bláznivou jízdu dvou volnomyšlenkářských rodičů, kteří v retrospektivním vyprávění projíždějí celou Amerikou, jelikož nikde nevydrží s jejich způsobem života. Do toho sebou tahají čtyři roztomilé dětičky, které si se svými rodiči zažijí spoustu švandy, bžundy a prčy, ale také nejednu svízel. Další pohled v tomto dojemném filmu můžeme vidět ze života již vyrostlých dětí, jak se uchytily ve světě, kterým jejich rodiče a zejména alkoholický otec opovrhovali. Nedokážu si představit, že bych něco podobného zažil a co by to se mnou v budoucnosti udělalo, ale je to jistý styl života a opovrhování kapitalistickým systémem, který se již zmiňovaní rodiče snažili svým dětem vštípit od útlého věku. Proto ani nechodili do školy a nestačili se ani skamarádit se svými vrstevníky. Když se jim už náhodou začalo dařit, tak to vždy zkazil jejich nadprůměrně inteligentní fotřík, kterej asi neunesl ten nával nečekaněho štěstí a hledal útěchu nad dně nejedné skotské hnědé břečky s katastrofálními a nežádoucími účinky. Do toho jejich mamá nechtěla fachčit a místo toho malovala desítky všemožných čmáranic na plátno. Ale vcelku to byla veselá a fungující rodnka, která se musela spolehnout jen sama na sebe a která poznala pěknej kus americké divočiny. V dalším pohledu zde můžeme vidět již dospělé děti, které se vcelku uchytili ve světě, kterým od malička byli nuceni opovrhovat a dokonce se stali pravým opakem toho, co chtěl jejich mírně narušený papá. Od půlky filmu už to nebylo tak veselé a dalo by se říci, že to občas bylo i deprimující. Ale, když si vezmu ty moudra, která malým dětem jejich švihlý otec hláskoval již od malička, tak s ním a s jeho některými frázemi musím souhlasit. Viděli jsme zde mnoho zapomenutých koutů amerického kontinentu, jestli se tomu tak dá vůbec říkat, protože selsky bych to nazval vidlákov nebo ještě lépe buranov největšího kalibru, ale zejména brilantní herecké výkony všech přítomných hlavních představitelů a to zejména Woodyho Harrelsona, který zde perfektně ztvárnil hlavní roli otce rodu a který je ve filmu fakt svůj. Ale i jeho žena, kterou si zahrála Naomi Watts stojí za připomínku a nejde jí hodnotit jinak než velkou pochvalou. Za příjemnou oddychovou jízdu s komediálními a originálními dramatickými prvky a taktéž dojemným koncem u kterého nezůstal nejeden kapesník suchý dávám zasloužených 80%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Glass Castle" ma nakoniec poriadne chytilo za srdce. Možno je film trošku prikrášlený a možno nemusí hovoriť všetko tak, ako to reálne bolo, ale snaží sa. A Woody Harrelson je podľa mňa excelentná voľba do tohto filmu. Má presne tú potrebnú charizmu, ktorú tomu mal dať. Verím mu jeho alkoholizmus a všetko to negatívne s ním spojené, no rovnako nemám problém mu uveriť, že svoje deti miloval. A keď mal svoje dobré momentky, tak bolo vidieť, že sa snažil svoje deti k niečomu priviesť. Nie je problém to, že je Jeanette teraz bohatá a má čo chce. Ide o to, že kvôli tomu zahodila svoje hodnoty, svoje vízie a ciele. A v tom tkvie celý ten problém. Film má pre mňa trošku problém len v tom, že miestami ma strašne vedel vytiahnuť z atmosféry. Keďže všetky časti v minulosti sú prestriedavané súčasnými (alebo teda z obdobia 1989 - 1994), tak film niečo týmto stráca. Keby to možno povedal trošku inak, dokázal by som sa do toho viac ponoriť. Podobne ako to bolo napríklad v prípade filmu "Lion". Niekedy je dobre povedať udalosti v správnom poradí a neskákať. Vďačné je to, že som sa vo filme dokázal orientovať napriek tomu, no myslím si, že by mu to pomohlo viac. Naomi Watts je okey, no mám pocit, že toho moc nepriniesla. Brie Larson je tu prezentovaná ako hlavná hrdinka, pričom tu toho času toľko až nemá. Kto bol však podľa mňa skvelý bola Ella Anderson a dúfam, že dievča sa ešte ukáže v ďalšom filme, lebo bola fakt super. Všetky scénky s ňou som jej veril. Jej úprimnú bolesť z otcovho alkoholizmu, z jej radosti keď boli šťastní aj presvedčenia, že sa musia o seba postarať sami. Takže tam ide moje veľké plus k filmu. Som rád, že som ho videl, možno by som sa ani nebránil si ho pozrieť znovu. Čeknite si ho a uvidíte sami. Hodnotenie: A- ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aj keď v rodine Wallsových často chýbali peniaze, jedlo, stabilné zázemie ... nikdy tam nechýbala láska. Možno preto celý ten ich príbeh vyznieva skôr optimisticky. Ohromné dobrodružstvo, ktoré ale deti prestane baviť, akonáhle dospejú a pochopia, že toto asi nie je správna cesta a zoberú osud do vlastných rúk. Obdivuhodné. Woody ako hlava rodiny, ktorá svojich démonov topí v alkohole, odviedol výbornú robotu. To isté sa dá povedať aj o Destinovi. Už jeho Short Term 12 bolo vynikajúce, a myslím, že aj Jeannette musela byť spokojná s filmovým prevedením jej príbehu. Ja som bola. 4,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že v každom alkoholikovi je niečo dobré, takže Slováci majú šancu. Taký človek je vlastne chudák, ktorého porazila vlastná slabosť. Veľmi dobré a uveriteľné herecké výkony, až si človek niekedy myslel, že to zažili snáď sami a Woody priam exceloval. Neviem, či kniha je tak dobrá, alebo ešte lepšia, ale tento film dokázal priniesť všetky emócie, dojatie, ale aj hnev, keď by ste najradšej toho človeka zavraždili. A v druhom momente mu všetko odpúšťate. Nikdy by som ale nepovedal, že film o ožralovi môže skončiť dobrým pocitom. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem vůbec nevěděl, do čeho jdu, nečetl jsem obsah ani komentáře a na film jsem narazil jen proto, že jsem hledal snímek, ve kterém hraje Sarah Snook. Zpočátku jsem měl pocit, že se znovu dívám na film Captain Fantastic, ale brzy bylo jasné, že tady je situace ještě bezútěšnější. Příběh mě sice dvakrát neohromil, ale byl jsem velmi spokojen s hereckými výkony, nevyhledávám zrovna filmy s dětskými herci, ale tentokrát to stálo zato. ()

Reklama

Reklama