Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh založený na skutočných udalostiach, odohrávajúci sa v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v Poľsku. Mladý a ambiciózny poručík milície, Janusz Jasinski (Miroslaw Haniszewski), dostane za úlohu chytiť sérioveho vraha žien Wieslawa Kalickeho, prezývaného Vampír (Arkadiusz Jakubik). Je však Wieslaw Kalicki skutočne najobávanejším sériovým vrahom alebo nevinnou obeťou systému? (sochoking)

(více)

Recenze (34)

verbal 

všechny recenze uživatele

Znakomity Jakubik jest morderca i ja jestem, kurwa, zadowolony. Honění upíra nemusí být nutně vždy takový lepkavý opruz jako v Tvajlajtu. Tenhle towarzysz Vampir byl asi nejslavnější Čikatylo państwowy, ať už to udělal, nebo ne, a jeho honění je po všech stránkách zdařilým retrem. Retrem zajímavým, napínavým, s kulantním morálním přesahem a dilematem mezi láskou k Sovětskému svazu a láskou k hmotným výdobytkům socializmu, i když se podle dostupných análů zdá, že si Maciej tu možnou Marchwického nevinu trochu Przypieprzyl a vytáhl na menší bulvární kruciátu. Ale jebat, tedy pardon, chtěl jsem říct …, aha, tak ne, chtěl jsem opravdu říct jebat, tenhle Obywatel IKS je zatím to nejlepší, co Kino na hranici vysmerfovalo, i ja teraz spierdalam do Theatra odkryć, czy to coś równie zajebistego jeszcze pokona. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ako "vždy", zlaté poľské ručičky. Pokiaľ človek od nich nekupuje "pančované" handry či "zaručene" originálny iPhone za tretinovú cenu, no zameria svoj zrak na kinematografiu, len zriedka kedy prepadne pocitu, že bol oklamaný. "Jestem morderca" možno smelo prirovnať k francúzskemu thrilleru s totožnou tématikou a hádam aj priebehom udalostí, "L’ Affaire SK1". Takže komu sa pozdával tamten snímok, smelo do toho ... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný film s pekne vykreslenou dobovou atmosférou. Zmes politikárčenia, túžby po uznaní, po prospechu, unáhlenom odsúdení a následnom ututlávaní informácií. Vinný alebo nevinný? Film dáva jasnú odpoveď. Nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Potřeba zavděčit se nadřízeným už způsobila mnoho neštěstí. Ale jen Poláci se nebojí tenhle způsob rektálního alpinismu nahlas pojmenovat. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Taký poľský Zodiac by som si dovolil skromne povedať. P.S Jak ta mlada fryzjerka obcinala Janusza, tak w tym lusterku wygladal prawie jak Džon Travolta. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu naprosto bravurní, pěkná detektivní práce včetně pionýr průkopnického psychologického profilování. Od první třetiny si film začne vymýšlet a měnit historická fakta - ze záhadných důvodů. Marchwický měl 3 bratry, kteří mu napomáhali a jednu sestru, u které se nalezli ukradené věci od obětí. Film řeší morální rovinu, ale aby to mohl řešit, tak musí zvágnit všechny důkazy a překroutit pravdu. Což mě natolik irituje, že strhávám hvězdu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná poľská psychologická dráma, v ktorej vôbec nejde o to, či sa skutok stal. Ide len o konanie policajtov v záujme vyšetriť zločin použitím akýchkoľvek prostriedkov a za komunizmu boli tie prostriedky rôzne. Nie že by sa to dnes nejako zmenilo, ale vtedy pod tlakom nechal ísť človek človeka na popravu aj za farebný televízor. Odporúčam pozrieť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zločin v tomto filme vobec nie je podstatný. Ide o viac. Predovšetkým o psychologický rozklad ambiociózneho vyšetrovateľa, ktorý pre úspech vo vyšetrovaní dokáže prekračovať všetky etické aspekty. Poliaci opať nesklamali, ich mapovanie vlastnej minulosti malo zase vysokú úroveň. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Neobľubujem filmy o sériových vrahoch, Jestem mordercą je však po obsahovej stránke trochu inde, než všetky tie americké samoľúbe bezúčelnosti typu Dahmer, Bundy, Gacy a pod.. Ponúka hlbší rozmer, charakterovo bohaté postavy a silný príbeh, ktorý je navyše zasadený do našincovi blízkeho obdobia totalitného režimu, kedy o tom, čo je správne rozhodovala strana... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vynikající Haniszewski. Jeho policista potácející se mezi ambicemi, svědomím a nerozhodností byl v jeho podání dechberoucí postavou a film po všech stránkách táhne. Podařila se i dobová atmosféra, díky které na člověka dýchla ta hnusná normalizační doba. Ale zase pozor. Film není tak ideologicky zabarven, jak by se možná dalo čekat. Samozřejmě komunistům se tu člověk vyhnout nemůže, ale nutnost dopadnout vraha, aby dali nadřízení pokoj, není jen výsadou bolševiků. Celkově hodně slušná záležitost, které by sice slušelo o pár minut zkrátit stopáž, ale i tak se na ní mohou naši filmaři učit. 80% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Tak musím konstatovat, že už i Poláci mají zajímavější a kvalitnější tvorbu, než Češi. Poláci se zcela evidentně nebojí kontroverze a praštili do toho - popřeli usvědčení nejslavnějšího polského sériového vraha, ale současně nenabídli alternativu, kdo že může být tou polskou verzí lorda Voldemorta. 85 % ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc než postavou sériového zabijáka se film zabývá vyšetřovatelem, co dostal případ na starost. Všechny jeho důkazy stojej za starou belu, ale přitom je potřeba vyslyšet celonárodní volání a údajného pachatele pověsit. Kurwa, co s tím? A pak vám dojde i význam názvu filmu. Litry chlastu řeší osobní morálku i rozklíženou rodinu. Tak o tom je Jsem vrah. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film, který se zdá být příběhem o hledání vraha se nakonec spíše stane příběhem vypořádáním se se sebou samotnými, se svým svědomím a se svým životem. Nakonec se to však ukáže v celku pozdě. Celý film nás to tahalo směrem vraždy, ale nakonec co  jsou spíše psycho příběhy, které jsou někdy trochu nedotažené. O to více bolí, že se nedozvíme, jak se případ celkově měl. Jak dopadl. Škoda. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Slabé, bez šťávy, záver do stratena, ani ryba ani rak. Asi žiadny rozdiel v medódach za sociku ČSFR/PL, jedna banda kriminálka, ŠtB/SB. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem to odmítal, ale dnes říkám: Ano, jsem závistivý člověk. Závidím Polákům jejich filmy. P.S.: Film patrně velmi významně ohýbá historii. Odpady! bych v tomto případě pochopil. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Když touha a nutnost dodat šéfům jméno vraha je silnější než cokoliv jiného. Fantastický Haniszewski, ponurá atmosféra komunistického Polska a hlavně neuvěřitelně silný příběh. Pieprzyca přímo neříká, že byl Kalicki nevinný, ale to co předkládá, je fakt silné kafe. Závěr v garáži je jak rána na solar. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Od severních sousedů nejen dobrá pola cola, krowky a všechno z Biedronky, ale i dramata hustá jak jesenka. Parádní "doku" drama, které hlavně v druhé půlce ukazuje sílu a nespravedlnost komunistické mašinérie a kdy jsem pro hlavního "nehrdinu" Zdislawa "Vampyra" Marchwického skoro i slzu uronil. Ždímalo mě to, umě hrálo na city a vyfluslo po téměř dvou hodinách vyčerpaného a smutného. Absurdní závěr (garáže) je neskutečnej, v tom, jak tam jen tak bez varování a vysvětlování skočí do děje, mě úplně odrovnal a donutil si vyhledat něco o skutečném Vampyrovi. A tím se dostávám k jednomu z velkých nedostatků filmu. Vypadá to na silnou básnickou licenci (vynechání sourozenců vraha apod.), která mě nutí zpochybňovat, jak moc se film zakládá na pravdě. A i pokud bych odmyslel od toho, že se jedná o velmi nepřesnou rekonstrukci historie, může se pořád jednat o dobrý film, který na příběhu fiktivního nevraha ukazuje zrůdnost komunistického režimu. Potom, ale film trošku selhává ve vykreslení postav (hlavní komisař) a vysvětlením některých věcí (viz třeba ty garáže, které by ve standardním filmu působily bez vysvětlení divně, ale zrovna ty jsou dle skutečnosti). Spousta věcí tam tak jenom je, bez nějakého vysvětlení, motivace, jako kdyby režisér předpokládal, že divák případ a jeho protagonisty dobře zná... V neposlední řadě mi pak chvílema vadil "jazzový" soundtrack, který tam někdy byl dost na sílu... Původně jsem chtěl dát čtyři galoše, ale musím se odprostit od emocí, které ve mě film vyvolal a které jsou spíš než kvalitami filmu dány tématem a dám velmi silné tři vynikající, křehké, karamelové krówky. ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Má to takovou tu pachuť dramat o komunismu které se dnes točí u nás a která je důvodem, proč je ignoruju. Vždy z toho mám pocit, že tvůrci se mi snaží ne něco ukázat, ale spíš na mě machrovat. Samozřejmě, normy a styl komunikace byly před padesáti lety jiné, drsnější, ale dnes si z toho tvůrci vždy berou jen tu odlidštěnou část, což působí prostě nevěrohodně. Když od tohoto odhlédnu (byť to narušuje příběh), jako morálně psychologické drama jde o dobrý film. S dovětkem, že tím, že se tvůrci rozhodnou v drůhé půli odklonit od relality se trochu dostávají na eticky tenký led protože příběh je vyprávěn jako by byl podle reality a nese závažná konkrétní obvinění konkrétních lidí. ()

Reklama

Reklama