Reklama

Reklama

Strnadovi

  • angličtina The Strnads (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během 35 let společného soužití jednoho páru se odehraje mnohé: od chvil absolutního porozumění až po dramatické propady. Po většinu času však partneři řeší všem dobře známé běžné starosti a radosti spojené s výchovou dětí, chodem domácnosti nebo třeba podnikáním. A přesně takový život žijí i majitelé prodejny s nábytkem Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková v rámci projektu Manželské etudy sleduje se svou kamerou už od roku 1980. Její nový celovečerní dokumentární film o Strnadových na televizní filmy tohoto cyklu navazuje, především ale ukazuje další překvapivé zvraty, které život manželů a jejich dětí přinesl. (Aerofilms)

(více)

Recenze (54)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Tvrdý, maximálně náročný život po všech stránkách si samozřejmě musel vybrat svou daň. Klíčová postava je matka - kolem ní je dost otázek. 77%. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Pan Stranada chtěl podnikat a rozvíjet se. Paní Strnadová chtěla také žít a ona spíše přežívala. Aby zjistila, zdali vůbec žije, tak se pokusila o sebevraždu, což jí přivedlo zpět do té hnusné reality, kde je služkou. Lze to vypozorovat hned po prvním dítěti, kde se snaží poukázat na to, že by se chtěla rozvíjet, na což nebyl čas. Dokument zachycuje onu chřadnoucí lásku mezi dvěma lidmi, kteří měli na začátku podobné ideály, ale jen jednoho z nich byly upřednostněny. Lze pozorovat, že při velikém úpadku, a tím nemyslím celá devadesátá léta, ale až poslední roky natáčení, rodina se dává vcelku dohromady. Pán domu zjevně nemá dostatek sil na to, aby celý svůj čas věnoval obchodu - to dává větší volnost jeho ženě. Jen je škoda, že ve finále šlo hlavně o tu její labilitu, která se stále opakovala. ()

KNicole 

všechny recenze uživatele

Nemůžu souhlasit s těmi, podle kterých je to nezajímavý dokument. Za mě je to fantastická kazuistika jedné rodiny, která vyvolává tolik psychologických i sociologických otázek... Do první poloviny mě fascinovalo, jak byl odlišný život mých vrstevníků v 80. letech - a několikrát mě šokovalo, s jakou samozřejmostí se nastavily mužské i ženské role a jak odevzdaně Ivana přistoupila ke všem svým budoucím závazkům. To si bohužel v příštích letech očividně naplno vybralo svoji daň. Druhá polovina mě pak jen překvapovala tím, jak vyvrací všechna automaticky stanovená očekávání... Tak třeba - proč v rodině takto inteligentních lidí nemá vysokou školu ani jedno z PĚTI dětí, a rodiče jsou očividně rádi i za to, že si jejich děti prostě najdou partnera? Dělal Martin rodičům takové potíže proto, že ti neuměli respektovat jeho potřebu svobody? A proč z něj nakonec vyrostl nejrozumnější člen celé rodiny? Jaký vliv na podvědomé klima rodiny má život v ekonomických klepetech, které si sama nasadí svými obrovskými závazky? Na mě film udělal dojem příběhem rodiny, která se do jednoho udusila náloží, kterou nezvládla unést. Všichni jsou ve finále vlastně rádi za to, že prostě.. žijí. Ve 21. století, myslím, odstrašující případ. A možná dokládá i to, že běžná pracující rodina už výchovu 5 potomků s přežitím v kapitalistické divočině dnešního světa prostě neskloubí... ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Řečeno s Hamletem: je něco shnilého ve státě Dánském (i v tomto dokumentu) chtělo by se mi dodat. Na jedné straně je třeba smeknout před vytrvalostí dokumentaristů, ale na straně druhé po téměř třech hodinách časosběrných dokumentů divák skutečně neví o manželských dvojicích a jejich dětech o nic víc, než na začátku. Dokument nemá zdaleka takový tah na branku, jako např. v dílu s Marcelou, jelikož se z něj téměř vytratily opravdu silné momenty, kdy Marcela přichází o dceru, jde navštívit zraněného syna na ARO či je sama v psychiatrické léčebně. Dokument vlastně nedokumentuje, neboť štáb se v rodině objevuje zcela nahodile, a tak se divák musí domýšlet příčin náhlých a pro něj záhadných a nepochopitelných zvratů, protože z obrazovky se to nedozví.... neví, zda má věřit Ivaně ("Ty přece takový nejsi!") nebo Václavovi ("Ale jsem, ale vy to nevíte...!") a může jen hádat, z čeho tedy Strnadovi s pěti potomky žijí a splácejí vysoký dluh bance, když v dokumentu Václav pokaždé sedí v prázdné prodejně sám a dle jeho permanentního lamentování v jejich obchodu nikdo žádný nábytek nekupuje... Prostě tady něco nesedí, stejně jako u předchozího dílu, kde prodejce Alu disků se stále nespokojenou kadeřnicí, žbrblající na pronajaté zahradě nad shnilými jablky a nedostatkem financí, zčistajasna dotočí závěr dokumentu v takové vile, že by se za ni nemusel stydět ani předseda vlády. :-) ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Díky čsfd jsem se účastnila předpremiéry filmu i diskuse s Helenou Třeštíkovou. Film obsahuje ze dvou třetin, to co již bylo uvedeno v rámci Manželských etud v televizi. Strnadovi jsou bezesporu zajímavá rodina, vysokoškoláci s pěti dětmi, snažící se rodinný život skloubit s podnikáním, a bohužel obojí se evidentně moc nedaří. Silné okamžiky - dojemně pečující paní Strnadová o své dětičky, které na ní naprosto prdí, a ona dává rodině úplně vše na úkor svého (duševního) zdraví. Ke konci neustále brečící pan Srnad - ano chápu, děti se moc nepovedly a firma taky není zlatý důl, ale nějak jsem měla problém mu věřit. Nicméně film mě donutil přemýšlet i o svém životě. Za film a příjemnou atmosféru v kině 4* ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Sběrný dokument za 25 let by se dal zajímavě sestříhat u většiny lidí, ale vydržet to na obou stranách a pak to i dodělat vyžaduje hodně trpělivosti. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Trestikove metoda je asi hlavním zdrojem deprese z tohoto filmu. Klouzeme po povrchu a po 30 letech nevíme o rodině o mnoho víc než na zacatku. Takhle povrchně zdrcnuty život se pak jeví jako úplně nesmyslná a samoucelna honička za dennimi povinostmi. I když manželský pár se svými vysokými cíli (5 děti, majetek) není určitě taky bez viny. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Je to sice jen výcuc ze 3 sérií, ale i tak je to pořád něco, co mě bere, zejména to poslední z Ivana a Václav. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Manželské etudy jsem nikdy nesledoval. Věděl jsem o nich, znám Třeštíkovou, viděl jsem Reného a Katku a byl jsem z těchto časosběrných filmů dost nadšen. Když jsme pustili Strnadovi, myslel jsen, že se bude jednat o lehkou humornou cestu životem jedné úspěšné rodiny. To co následovalo, všechny ty útrapy podnikatele a rodičů pěti dětí mě dost šokovalo a trošku odradilo od podnikání. Docela síla! Jsou to oba silní lidé, kteří několikrát dostali pořádně přes držku a mají velké šrámy na životní pažbě, ale pořád se drží, prochází spolu trpkou zahradou a jsem rád, že nám umožnili vhlédnout do jejich soukromí. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Stále nadštandardný dokument, ktorý mapuje už teraz v podstate komplet celý život manželov Strnadových od ich svadby až po svadbu ich potomkov. Samozrejme bolo to zmixovaného zo záberov obidvoch sérii Manželských etúd a nových záberov natočených za posledné roky. Dá sa povedať v zásade o úspešnom príbehu tejto rodiny aj napriek mnohým peripetiám, ktorými si počas tých rokov prešli. Je ale neskutočne zaujímavé sledovať v podstate život človeka v čase, kedy si človek uvedomí,akým výzvam môže v živote čeliť. 75 % ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Hm neco podobneho jsem jeste nevidel, ale musim rict, ze chovat se takhle prirozene jako "neherci" to vsem z rodiny slo, vse bylo uveritelny byt amatersky. Pekne casove rozpolozeni a zajimave lidske osudy. Bylo videt, ze posledni dva synove (nejmladsi) nemeli chut byt soucasti dokumentu a bylo dobre, ze na ne nebylo tlaceno. K plnymu poctu mi preci jen asi neco trochu chybelo, obcas nudne pasaze. Ja nevim jestli bych souhlasil s necim takovym. ()

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Poměrně výjimečný a netradiční život jedné rodiny, který se skvěle podařilo zachytit v dobrém časosběru. V tomto dokumentu najdete opravdu všechno - rodinu, lásku, vztahové krize, výchovné krize, odloučení, několik svateb, happy end. Strnadovi mají svojské rodinné kouzlo, které je radost sledovat. Zároveň jejich životní vývoj a píle jim bude snad velkým zadostiučiněním. Jsem rád, že se o svůj příběh podělili s veřejnosti a také poklonu Heleně Třeštíkové, která opět prokázala kvality své vytrvalé práce. ()

rashaverak 

všechny recenze uživatele

Pan workoholik, jehoz zivotni ambici je byt uspesny. Tvrdic, ze zasvetil svuj zivot detem, ovsem zasvetil jej svym cilum a zalibam (praci, zadnou jinou zalibu nema) a deti prakticky nevidel, zena ktera na nej vetsinu zivota otrocila se temer zblaznila. Za vsechny problemy muze nekdo jiny. Lide, kteri jsou mi nejen naprosto cizi, ale predevsim protivni. Jejich z pulky vyfetovanej synek je nakonec nejuspesnejsim clenem nove generace. Realita bude mozna uplne jina, ale toto jsem si vzal z dokumentu. ()

podoustev 

všechny recenze uživatele

I přes některé až příliš fraškovité, uměle navozené momenty a zálibu paní Třeštíkové v mužských slzách se jedná o další její excelentní dokument. Po shlédnutí etud všech šesti párů naprosto chápu výběr Ivany a Vaška pro filmové zpracování - jejich vztah se několika velkým bouřím nevyhnul, přesto jsou (dnes už tak vzácným!) ztělesněním vzájemné lásky, tolerance a úcty. Smekám před neskutečnou energií, nezdolností obou z nich, nad jejich vůlí a odvahou plnit si vlastní životní sny. Smekám nad schopností ukočírovat rodinu s pěti dětmi. Smekám nad paní Ivanou, která je i přes tak vyčerpávající život stále krásná a usměvavá jako na svatební fotografii. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Trochu až zbytečné. Manželské etudy mají již tři části a tento dokumentární celovečerák už je dubluje. Mimochodem obchod Strnadovi na Vinohradské třídě je stále otevřen. ()

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Život je lotéria a zmes náhodných udalostí,ktorých výsledkom je,ak sa človek dožije,spokojný,alebo nespokojný dôchodca.Podobne ako v začarovanom kruhu som tiež strávil väčšinu života "rozširovaním majetku"až kým ma nezastavila mozgová mŕtvica na celú ľavú polovicu tela.A vtedy zrazu má človek čas premýšľať a zisťuje,že priority peniaze,peniaze a peniaze boli úplne vedľa a mali byť vlastne hlavne zdravie a radosť zo života.Aj z dokumentu vyplýva veľká frustrácia rodiny či už z výchovy 5 detí alebo splácania obrovského úveru a prežívania z podstaty.Krutá realita našej spoločnosti. ()

Související novinky

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama