Reklama

Reklama

Pokoj s vyhlídkou

  • Velká Británie A Room with a View (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jak snadné je zamilovat se! A jak těžké poručit srdci, aby ustoupilo konvencím a tradici! ... Přepis románu anglického spisovatele Edwarda Morgana Forstera, odehrávajícího se na počátku století rovným dílem ve Florencii a v Anglii. Hrdinkou je mladičká dívka z dobré společnosti Lucy, která se na své cestě do Itálie seznámí s mladým sympatickým Angličanem Georgem Emersonem, než však může jejich vzájemné prvotní okouzlení přerůst v cosi většího, její ostražitá gardedáma ji urychleně odveze do domácího bezpečí. Tady ji – v duchu zavedených tradic – čeká zasnoubení se sice poněkud nudným, ale společensky vhodným a zajištěným mladým mužem. A Lucy by nepochybně – tak jako všechny dívky jejího věku a společenského postavení – skončila ve spořádaném, byť asi nepříliš šťastném manželství, kdyby se shodou okolností v sousedství neusadili otec a syn Emersonovi. (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Výprava, Kostýmy, Scénář - A + 5 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Denholm Elliott, Herečka VR - Maggie Smith, Kamera ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Film tak ryze britský, že už to snad ani víc nejde, Daniel Day-Lewis ve své šosácké upjatosti tak famózní, že už to taky víc nejde. Velmi zdařilá drobnokresba světa takového, jaký před tou rovnou stovkou let snad opravdu mohl být. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Z tvorby Jamese Ivoryho jsem prvně zhlédla film Maurice, který vznikl dva roky po tomto, a jenž mě nadchl. V něm jsem také poprvé spatřila okouzlujícího, černovlasého chlapce jménem Rupert Graves. Jako Alec Scudder je výborný a jeho milostné scény s Jamesem Wilby mě naprosto dostaly:) Na tento film jsem se dívala především kvůli němu a Heleně Bonham Carter. Ačkoliv mi Pokoj s vyhlídkou nenabídl příliš mnoho z toho, co jsem čekala, jedná se o příjemný, Anglií provoněný snímek. Doufala jsem, že jednotlivé postavy budou rozebrány více do hloubky a jejich vzájemné vztahy ztvárněny, snad s větší naléhavostí a vážností. Julian Sands je noblesní, ale z jeho vztahu s Helenou jsem necítila potřebnou chemii. Ta se místo toho dostavila třeba ve scénách, kdy vedle ní seděl, či jen prošel její bratr Freddy:) Prostě, tam mezi nimi něco bylo, tak jsem to cítila. Pan Graves je zde opět neúnosně charizmatický a z jeho pohledů či těch úchvatných vlasů jsem se blahem roztékala. Scéna, kdy leží na hřišti ve mně vzbudila pocity, že bych tam nejradši ležela vedle něj a prohrabávala mu rukou ty jeho krásné, husté vlasy:) Takže pro jeho obdivovatele. V tomto filmu jej uvidíte hrát na klavír, krásně zpívat a jako vrcholný zážitek, čvachtat se v lesním jezírku a nahého pobíhat okolo něj. Libové:) ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je natoľko reálne anglicky chladný a strohý, až divák túži po hollywoodskom vyčančanom patetizme. Nemôžem si pomôcť, pretože mnohokrát som zástankyňou presného vyobrazenia chladnokrvnej spoločnosti s nádhernými kostýmami, prostredím a vzťahmi, ale Pokoj s vyhlídkou je nemožne odmeraný film a tak napriek mnohým pozitívam zostáva na konci len prázdny pocit z nazretia do vizuálnej maškarády, v ktorej Ivory pomerne ignoruje obsah a emócie. Vizuálna stránka a herecké výkony napriek tomu stoja aspoň za jedno pozretie. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Spojení Ivory a Forster zdá se být velmi oblíbené, bohužel v našich končinách pohled na Pokoj s vyhlídkou kazí poněkud fakt, že román vyšel pouze slovensky jako Izba s vyhliadkou a film vyšel na DVD jen v laciné edici Levných knih. Ale pokud člověk překoná tyto překážky, shledá se s dílem notně vyzrálým, zajímavým až poutavým. Debutující Bonham Carterová dává tušit všechny své budoucí kvality, a kohorta jejích spoluhráčů je pevně usazena v kramflecích svých rolí, je tu staropanenská Maggie, emancipovaná Judi a tradičně dle Stanislavského vyzbrojený Daniel Day-Lewis. Pokud si libujete v heritage filmech, budete velmi spokojeni. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pěkný malebný film plný krásných kostýmů a perfektních účesů. Děj typický pro britské romantické filmy. Bohužel mě to neoslovilo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Až na krásy Toskánska, zejména Florencie, místa, která jsem důvěrně poznával, to bylo pro mě o ničem. Bohužel. Čekal jsem víc. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Pri všetkej úcte k sirovi Hopkinsovi a budúcej lady Thompson mojím naobľúbenejším Ivoryho filmom je Izba s vyhliadkou. Pri filmových adaptáciách literárnych diel je pochopiteľne vždy lepšie začať knihou (keďže ňou začína i filmár) a nechať si podľa nej premietnuť v hlave najprv svoj vlastný film, najmä ak ide o román, ktorý za denné snenie rozhodne stojí. Je úžasné sledovať, ako Ivory dokáže absorbovať esenciu Forsterovho príbehu z eduardovského obdobia bez toho, aby vznikla čosi ako "vkusná ilustrácia". Jeho adaptácia sa síce verne pridržiava románovej predlohy, no je rýdzo filmová v spôsobe, akým filmári navodzujú atmosféru. Selekcia kľúčových scén a ich zostrih sú brilantné, rovnako ako absurdne dokonalý casting (Maggie Smith nie je herečka, to je vzácny prírodný úkaz). Film má medzititulky totožné s názvami románových kapitol, čo ho činí prehľadným a táto odvolávka na literárne východisko kupodivu disponuje kinematografickou estetikou. Izba s vyhliadkou je pravdepodobne jediný romantický príbeh o láske, ktorý nepôsobí ani hlúpo, ani naivne, ani trápne, ani kŕčovito, ani artistne, ani depresívne, ani gýčovito, ani sentimentálne, ani ako deja vu. Jednoducho pôsobí. Ak vás minie účinkom, nič si z toho nerobte - nie každý bol v minulom živote Angličanom, ktorý niekde v cyprusovom háji nad Florenciou niekoho pobozkal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď som dopozeral Sense and sensibility alebo Emmu, chcel som aspoň rok života stráviť v tom čase a na tom mieste. Keď som dopozeral Izbu s vyhliadkou, povedal som si, že je dobre, že nemusím tráviť čas s takými suchármi, akými boli všetky postavy tohoto filmu. Od Day-Lewisovej karikatúry až po Mr. Emmersona. Nechápem, ako mohli hrať tenis na body, keď si nenakreslili ani čiary. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Pamatovala jsem si z doby už hodně vzdálené, že se mi tento film líbil a přesto, že už ho mám doma delší dobu, až nyní jsem se k němu vrátila a byla jsem doslova okouzlena jak příběhem, který doslova vtáhne do děje svou poetikou, vtipem, hereckými výkony všech představitelů, kamerou, hudbou a vůbec nevadí, že se tam neřeší vlastně nic víc, než vztah a budoucí sňatek hlavní hrdinky. Obraz Anglie té doby je dle mě dokonalý a Day-Lewis v roli Cecila, to se nedá ani slovy popsat, to se musí vidět. Dle mého jeden z nejzdařilejších Ivoryho filmů, ne-li vůbec ten nejlepší. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nenašiel som ani jeden dôvod, pre ktorý by som mal tomuto filmu dať viac ako dve hviezdičky. Nenašiel som v sebe ani pocit hanby, že som počas filmu niekoľkokrát zaspal. A nenachádzam ani jeden dôvod, aby som film komentoval a svoj názor zdôvodňoval. Nachádzam iba predsavzatie byť pri výbere filmov z tohto prostredia a z tej doby maximálne obozretný. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

..my děvčata někdy potřebujeme dostat lekci, než si připustíme, kde je nám nejlépe... :) Sladká Helen Bonham Carter v jedné ze svých prvních velkých rolí. Křehká romantická kostýmní podívaná Jamese Ivoryho, který si plave v tomto žánru, jako ryba ve vodě, se mi líbila vždy. A pokaždé mi dala něco dalšího. Jinak je vnímaná v osmnácti, jinak v osmadvaceti a nakonec přijdou roky, kdy to člověk chápe už celé. Maggie Smith je excelentně anglická, D.D. Lewis jakbysmet, Julian Sands je dokonalý románový sen a i zbytek zúčastněných přesně sedí do příběhu podle Forsterovy knihy. Záběry jako z Monetových obrazů, Pucciniho hudba, vůně Itálie... "Klidně si tomu říkejte Itálie, já tomu říkám osud." Pokoj s vyhlídkou mi připomíná všechno možné, kupříkladu, že bychom si měli určitě vyrazit na pár dní do Florencie. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

P.S. Tu scénu s pánskými přirozeními, která jako by vypadla z nějakého staršího porna, jsem ovšem náležitě ocenila. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mezi polibky dvou mužů může být tak propastný rozdíl jako mezi Anglií a Itálií. Pak záleží jen na tom, jestli políbená dívka je svým založením spíše blízká slunečné Itálii plné nečekaných vášní nebo tradiční Anglii a jejím společenským pravidlům. ____ Režisér James Ivory natočil snímek prozářený sluncem a hlavně radostí ze života, která je přímo hmatatelná v italských ale i britských scénách. Je to obrazová báseň o štěstí a uvolněnosti. /22. 4. 14./ ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Konverzačky obvykle vynikají nebo ztrácejí úrovní textu, což v tomto případě platí varianta číslo 1. Tak si říkám, že díky tehdejší upjatosti se jeden o tolik víc těšil na vše tajemné a zakázané, což dnes ani zbla nemůže platit, natož aby někoho něco, kromě krajních bizarností, nadchlo a nalákalo. Tomu se odb(p)orně říká POKROK.☻ ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Touží jen po sňatku s Georgem. Ale je zasnoubená s Cecilem. Ocenění: Oscar - výprava, kostýmy, adaptovaný scénář BAFTA - herečka (M. Smith), herečka ve vedlejší roli (J. Dench), film David di Donatello Awards - režie zahraničního filmu, zahraniční film Zlatý glóbus - herečka ve vedlejší roli (M. Smith) Kansas City Film Critics Circle Awards - herečka ve vedlejší roli (M. Smith), herec ve vedlejší roli (D. Elliott) London Critics Circle Film Awards - film roku New York Film Critics Circle Awards - kamera, herec ve vedlejší roli (D. Day-Lewis)... ...Scénář : Ruth Prawer-Jhabvala podle románu E. M. Forstera. Kamera : Tony Pierce-Roberts. Hudba : Richard Robbins ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama