Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stálá vesmírná stanice zvaná Kolo je na své orbitě již několik let. Posádka připravuje novou raketu k první cestě na Měsíc. Autor a konstruktér Kola plukovník Sam Merritt (Walter Brooke) má jako velitel vést i měsíční expedici. K překvapení téměř všech zúčastněných je jako konečný cíl cesty určen Mars. Během letu má raketa potíže s asteroidy a s nepředpokládaným chováním plukovníka. (Hans.)

(více)

Recenze (19)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Na první vesmírné stanici Kolo se dokončuje raketoplán, který má podniknout testovací let na Měsíc. Na poslední chvíli před startem se kapitán Samuel T. Merritt (Walter Brooke) povýšený na generála dozvídá, že cíl jejich cesty byl změněn a novou destinací se stává planeta Mars... Let na Mars je aktuální stále, ale vědecké poznatky z té doby byly překonány dávno. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: PODÍVEJTE SE, CO SE PŘIHODÍ….JEŠTĚ ZA VAŠEHO ŽIVOTA!!!___Vynikající počin, naprosto seriózně pojatý, technicky téměř stejně zdatný, jako legendární DESTINATION MOON, který odstartoval tu vlnu ´Zlaté éry sci-fi 50.let´ a navíc se smysluplným dějem, který dokonce nastoluje i filozofické otázky o smyslu a významu dobývání vesmíru. Triky jsou více jak úměrné své době, ať je to pohyb kosmonautů ve volném kosmickém prostoru, zobrazení stavu beztíže (zde opět vtipně překonáváno magnetickými botami), či zobrazení deformace lidské tváře při stavu přetížení při dosahování kosmické rychlosti. Vesmírná stanice má tvar pouťového točícího se kola, který o 13 let později použil Kubrick ve svém sci-fi opusu, pobavila scéna obědu kosmonautů s barevně odlišnými pilulkami, nahrazujícími maso, zeleninu, kafe apod. (přímo s nápisy, označujícími jednotlivé druhy), při kterém jsem si vzpomněl na „amarouny“ Polákových ´Návštěvníků´, či vtipná předletová komunikace příbuzných a milenek skrze telemost. Herci byli fajn, všichni do jednoho, z nichž nejvíc mě bavil Phil Foster v roli dobráckého nekňuby. Samozřejmě, tenhle film je nutno poměřovat optikou té doby, dosud nabyvších znalostí o kosmu, takže musíte přimhouřit oči nad tím, že Mars má atmosféru s mraky a že na něm sněží :o) a další podobné „libůstky“, kterých je ve filmu plno. Tenhle fajn sci-fi flák můžu s klidným srdcem doporučit i těm, kteří v téhle filmové éře teprve začínají. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výborné staré scifíčko, které má nosnou myšlenku, skvělé dialogy a dobře vybranou partu kosmonautů s různými charaktery. I když většina stopáže se odehrává na Kole a raketě, příběhu to nic neubírá. Snímek totiž dokáže budit pozornost i jen díky scénáři, který dobře pracuje s jednotlivými postavami a jejich odlišnými názory na nečekanou změnu v letovém plánu. Zejména proměna "Captain is getting crazy" je ztvárněna působivě. Je krásné sledovat, jak filmoví tvůrci před desítkami let vnímali vesmír a Mars. Když jsem viděla, jak si jedna z postav při došlapu na zem Marsu nabrala půdu do holých rukou, jímala mě hrůza. Těch zákeřných mimozemských virů a parazitů, co by se v ní mohlo ukrývat...:) Tehdy však doba agresivních parazitů byla ještě světelné roky daleko. Pravděpodobně se jedná o jediný film, kde uvidíte na Marsu padat sníh :) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

... mně se to skoro líbilo. Zdálo se mi, že děj místy skoro stál za zamyšlení :-) a autoři se poctivě snažili o uvěřitelnost (v kontextu roku vzniku, tedy ještě před začátkem dobývání vesmíru a tudíž i před zvýšeným povědomím veřejnosti o technických aspektech). Triky mi přišly OK, scénu po odletu z Marsu bych zcela vážně označil za krásnou. Vyloženě poťouchlý byl způsob, kterým jeden z nich zešílel -- začalo to hodně americkým máváním biblí :-) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pokus o (na svoju dobu) seriózne sci -fi kráčajúce v šľapajách Destination Moon. Ale ten bol oveľa napínavejší, zaujímavejší a hlavne zábavnejší. Conquest of Space síce má svoje silné chvíľky a "pointa" je vyložene skvelá ale fakt to až príliš zostarlo. 6/10 ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Priemerné sci-fi, nie nepodobné Destination Moon. Dobová snaha o realistické zobrazenie cestovanie do kozmu je dnes už pomerne smiešna. Najväčšou devízou tak ostáva tých niekoľko záberov na Marse. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Priliehavejší názov ako Dobytie vesmíru by bol určite Návšteva Marsu, ale tak publikum 50-rokov malo dojem, že potenciálna návšteva najbližšej planéty by znamenala ovládnutie celého nekonečného vesmíru ľudstvom. Berme to tak, ako to bolo a zbytočne nekritizujme túto naivitu doby. Po trikovej stránke veľmi slušné, občas zaznejú aj veľmi zaujímavé myšlienky. Len tá návšteva červenej planéty bola akási bez napätia a poriadneho spádu. Každopádne pre milovníkov tejto sci-fi vlny jeden z najdôležitejších filmov. Za zmienku stojí aj fakt, že Mars tu nie je metaforicky myslený ako komunistická hrozba. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Ale jo, nakonec se ke čtyřem hvězdám přikláním. Po nadějném naprostém úvodu to totiž na "Kole" začala být docela nuda, i když vypadal jako velkej donut (jak ostatně řekla jedna z postav) a já dostal hlad a musel se u filmu nasvačit. Do samotné výpravy na Mars to sice bylo zajímavé - jednotlivé pokrmy v prášcích (včetně kafe!) vedou -, ale po pravdě se celá posádka Kola chovala jako skautíci na dětským táboře a dost mi lezli na nervy. Ovšem po startu pěti (respektive šesti) vyvolených k Marsu to byl přesně ten epickej spektákl, v jakej jsem doufal. Bavila mě důslednost, s jakou si tvůrci dávali záležet na vykreslení detailů (přetížením zkřivené tváře při startu, až krev z nosu, když nejsou v bezpečné poloze, atd.), a vůbec mi nevadilo, že je to vlastně naprosto nerealistické. Jak to asi mohli v pětapadesátým vědět, že jo. Škoda jen nějak slušně nerozvinutého motivu se zešílením a časových nesmyslů v závěru. Ale to je jedno, protože (podobně jako v další Palově klasice Destination Moon) diváka uchvátí především vizuální stránka - a ta za to stojí. Pohled na vesmír, Zemi a Mars, otáčející se Kolo na oběžné dráze Země, to jsou tak nádherné obrázky...! Totéž platí o tricích, i když samotný snad první záběr přesunu astronautů z rakety na kolo se nepovedl a v modulu prosvítají a podobně, ale nechci být šťoura. Protože vizuálně to je pohádka. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Efekty jsou strašné, stejně jak některé jiné věci na tomto filmu, ale celkově to není až tak hrozné. Já se bavil dobře a při některých scénách sem se dokonce i zasmál. Třeba jak astronautům volají před letem na Mars známí. 60% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prirovnanie k Destination Moon, kde sa letelo na Mesiac sa da s prizmurenim jedneho oka akceptovat, ale Conquest of Space je este väcsie sci-fi, kedze sa tu leti na Mars a spôsob akym sa to deje je az prilis absurdny a naivny a film postrada realisticnost. Je to proste sci-fi rozpravka. Triky mi pripadali na priemernej urovni v ramci doby vzniku. Uz som videl aj pôsobivejsie filmy z tej doby. Pre väcsinu dnesnych divakov budu pravdepodobne uplne k smiechu. Zaujimavo pôsobi interier rakety a orbitalnej stanice. Pripomina to zariadenie vojenskej lode alebo ponorky. Takze ziadne koberce ako v Star Treku. Dost mi tentoraz vadili postavy. Hlavne spôsob akym rozpravaju. Vo väcsine filmov mi tento zastarali spôsob anglictiny nevadi, ale tentoraz ma iritoval. Cely cas som váhal medzi dvoma a tromi hviezdickami, ale akonahle jedna z postav otvorila bibliu, tak ma film nadobro stratil. A to ma este len cakalo to najhorsie, ked sa z inteligentnej postavy stal totalny nabozensky magor. Nebozenske kecy do vesmiru nepatria sakra. No a cele znazornenie Marsu, kde dokonca snezi je uz dost WTF. Takze z relativne realistickeho sci-fi sa z toho filmu stane nabozenska agitka a cele je to zakoncene ako roztomila naivna rozpravka. 4/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie je väčšinou braté z nostalgického hľadiska. Priemerný vesmírny sci-fi z dôb jeho veľkej hollywoodskej vlny. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Akysi Haskinov pokus o seriozne sci fi z 50. rokov.. Model Kola dobry, len skoda plansieho tempa a miestami az slaboduchych dialogov : 50 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WE CAN STILL REACH DESTINATION AS PLANNED WHICH MAY BE MARS OR HELL!!! Teda musím říct, že na rok vzniku je film plný překvapení. Jsou tam samosebou nesmyslné věci, ale například umělá gravitace díky kolu, výživa v tabletkách nebo skafandry se jim povedli. Z generála se stal dobrej magor a jako vždy za to mohlo přílišné čtení písma svatého. Bože na nebesích. Jeho nejlepší kamarád seržant Mahoney byl taky vylízanej a ještě k tomu douchebag, ale naštěstí zbytek posádky byl v klidu. S tou bych klidně letěl vakuem 30.000 mil za hodinu a pil čaj. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Další z objevitelských sci-fi, ale na rozdíl od umanutě realistického Destination Moon s dějem ve stylu "představuju si to jako Hurvínek válku". Takže se v kosmu připaluje jedna od druhé, s navigací si nikdo hlavu neláme a vesmírná loď pochopitelně potřebuje křídla, protože co kdyby náhodou. Úvodní pasáž na impozantní orbitální stanici se ještě drží v mezích zdravého rozumu, ale jakmile začal odpočet, scénář se definitivně utrhl ze řetězu. I zábavné béčko by mělo znát míru. Pro podařené triky, barvu a těch pár dobrých nápadů se film vyplatí vidět, ale snesou ho asi jen cvoci jako já a lidé bez vkusu. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší sci-fi film z produkce George Pala. V blíže neurčené budoucnosti, kdy pomalu dochází energetické zdroje na Zemi, odlétá posádka několika astronautů k Marsu. Původní cíl byl sice Měsíc, ale nakonec bylo rychle rozhodnuto o změně cíle. Cestou raketu potrápí meteority (velká téměř perfektní polystyrenová koule) a také jeden ze členů posádky, kterému začne postupně šplouchat na maják. Na Marsu se jim sice podaří přistát, ale díky zmíněmému členu posádky přijdou téměř o všechny zásoby vody. Dál prozrazovat nebudu. Po trikové stránce je film velkým zklamáním, snad i Ed Wood by to zvládl lépe. Jiskření a kouř za raketou, meteorit, kývající se orbitální stanice při poruše. Nemluvě o nelogičnostech jako hořící meteority ve vesmíru nebo přímo vánoční sněžení na Marsu. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Dějově opět děsné, triků ze staré doby je však dosti. Těžko hodnotit z dnešního pohledu, ale asi v tomto období se to celé začalo lámat a místo napětí či neobvyklých jevů a monster se začalo pěstovat filozofování a žvatlání o ničem. A to je to, co mne nebaví. Já dávám jen dvacítku za efekty. ()

maestrum 

všechny recenze uživatele

Těch "představ" je tam moc i na scifi. Kouř ve vesmíru, pánbíčkář, nebe na Marsu, sněžení, hlína, rostlina.... ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Zelené mozgy vo vesmíre. Katastrofa. Sci-Fi mám rád, aj to staršieho dáta, pokiaľ tvorcovia preukážu pri tvorbe aspoň trochu IQ. Destination Moon odo mňa dostalo 5 hviezd, toto si však nezaslúži hádam ani tú jednu. ()

Reklama

Reklama