Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (73)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Gibson a Penn dávajú dokopy slovník anglických slov. Už to je samo o sebe extrémne nezaujímavé. Prvú hodinu sa ich línie odvíjajú oddelene, čo je totálna nuda. Potom sa konečne stretnú a nejaké to potenciálne napätie z toho, že Gibson zistí, že Penn je vrah a magor, prejde mihnutím oka a ďalej ďalšie desiatky minút pracujú na slovníku. To už som skoro zaspal. Až v poslednej štvrtine sa rozpúta boj o Pennove vykúpenie, ale to je už neskoro a v tomto divne zostrihanom filme ani to nefunguje. Penn si zopakoval postavu trpiteľa, ktorý spáchal zlé veci, podobného ako vo filme Dead Man Walking. Gibson oprášil svoj Statočný prízvuk, ale ani oni dvaja film nezachránili od totálnej nudy. Tie politické pikle v pozadí ohľadom uznania autorov mi tiež dvakrát strhujúce nepripadali. Proste film obsahuje viacero motívov, ale ani jeden mi nepripadá dostatočne napínavý na to, aby o tom natočili film. Filmu by sa rozhodne mali vyhnúť fanúšikovia Gibsonových akčnejších úloh. Toto fakt nie je film pre nich a ani ma vlastne nenapadá pre koho je ten film vlastne určený. 4/10. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Skvost! Přestože vše začíná vraždou je to film nesmírně pozitivní, dojemný a duši hladící. Nikdy by mě nenapadlo, že film o něčem tak nudném, jako je sestavování a sepisování anglického slovníku mi připraví takový zážitek. K tomu všemu ještě výborné výkony obou hereckých hvězd v hlavních rolích. Maximální spokojenost! ()

Reklama

Mordecai 

všechny recenze uživatele

Po dlhšej dobe konečne niečo čo ma doslova vtiahlo, knihu si síce čítať nemienim, no i tak myslím, že by to stálo za to. Na margo slovníka, pokračovatelia profesora Jamesa Murraya sú do jedného babráci, kým sa človek na sklonku roku 2019 prekliká cez stránku nevalného dizajnu ku oddielu kde sa dajú vyhľadávať všetky tie krásne slová ako Cypherpunk či Fastener stratí mladosť. To už mohli rovno naskenovať všetky tie archaické lístočky a dať tam magnet na torrent (že nech to mám aj rovno u seba offline). Aspoň by som sa pri tej ohromnej strate času a zbytočnej babračke cítil trochu retro, takto mi je z nich iba nevoľno. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

No, to byl zase film, že by z toho jeden šílel. Smekám před skvělým obsazením a hereckými výkony u rolí, kdy herci prakticky nemají co rád. Ono prozkoumávat tajuplné divy anglického jazyka není zrovna dvakrát nejzábavnější téma, natož na celovečerní film, takže je v něm zapotřebí vyšinutého blázna, u kterého prostě každých pět minut vědět nebudete, co si myslet. Ale i tak je to stále nicneříkající nuda. Já stále přemýšlím, co tím chtěl autor říci. A to, že je to založené na pravdivých událostech prostě není opodstatnění, aby se natáčela kdovíjaká píčovina. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Ani nuda, ani "zbytečný film", ale fascinující studie o naplnění životního poslání a snu o tom, jak proniknout k akademické slávě. Postava profesora Murrayho v podání Mel Gibsona není šíleným vědcem (byť vizáží ve filmu jej může připomínat), ale mužem s vizí, kterou se za pomoci rodiny, přátel a spolupracovníků z akademických kruhů univerzity, celý život usiluje naplnit. A k tomu mu v nemalé míře přispěje někdo, od koho by to nepochybně nečekal - americký lékař William Minor, který je uvězněn v psychiatrickém detenčním ústavu a zaujme jej Murrayho výzva anonymním přispěvatelům vznikajícího encyklopedického díla. Z profesní spolupráce se vyvine spojenectví a posléze úzké přátelství, které překoná četné životní peripetie obou hlavních protagonistů. Gibson i Penn ve skvělých rolích, věrné zachycení dobové atmosféry a příběh, který dokázal zaujmout po více než dvě hodiny... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Mel Gibson a režisér Farhad Safinia požadovali od produkce povolení dotáček přímo v Oxfordu, které by film vykoply o level výš, na ty ale producent kvůli prý už přestřeleným nákladům nekývl. A začaly právní spory a hádky, které nakonec Gibson s režisérem prohráli. A tak film nepromovali (režisér se ani nepodepsal). [Zdroj: Moviezone.cz] (Spiker01)
  • Snímek nabral dvouleté zpoždění kvůli sporu ohledně práv k filmu. (Duoscop)

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama