Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Recenze (73)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film je samozřejmě výživný už díky dvojici "průserářů" v hlavní roli, oba mají k*rva charisma a Penn se naplno předvádí v poloze pološílence. Ale zbytek je nedotažený, matoucí a nepřesvědčivý. Je sice pravda, že práci na vele-slovníku těžko nějak extra dramatizovat, ale celý podivný vztahový spletenec s vdovou v poslední části mě prostě divácky dost odrovnal. Neřekl bych nuda, ani vynechat, ale mělo to na lepší. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro mě ne až tak zajímavý námět, ale tady byl podán formou, která mě sice sedla asi až v té druhé polovině, ale která to bohatě vynahradila. Výborné obsazení na to mělo určitě svůj vliv a s koncem jsem byla vyjímečně spokojená. Nedejte se odradit počátečními rozpravami o písmenech, jakmile se to rozhrne, pak si přijdete na své. Pro mě to byl jeden z náročnějších životopisných filmů, který ale stojí za to vidět. Mít tak zapálení pro věc jako oni...…... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Franta Palacký by zaplesal. Trošku mě mrzí, jak film dopadl (viz zajímavosti), a přitom takový skvělý film, co rychle utekl a ?Gibson s Pennem totálně válí..takhle se mají točit pořádná dramata! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Gibson s Pennem ukazují, že kvalitně hrát ještě nezapomněli ve snímku, který má slušnou informační hodnotu, nicméně se přiznejte kdo z vás si tohle pustí znovu. Přimlouvám se za to, aby Mela zase někdo vytáhl zpět do 1. hollywoodské ligy. Ten chlap si rozhodně ještě minimálně jeden veliký film zaslouží. 60% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

The Professor and the Madman je navzdory očekáváním docela ambiciózním a formálně zvládnutým snímkem, který se plně opírá o přítomné herecké persony a snaží se oživit akademické téma psychologickým přesahem a romantickou linií. Ne vždy je to ale k dobru věci, tempo se ve druhé polovině bortí a příběh postrádá potřebnou katarzi a nedisponuje dostatečně zajímavými okamžiky, pro které bychom si první krůčky sepsané slovní zásoby mohli v budoucnu vždy živě vybavit a přednášet je svému okolí. Kdo ale toužil vidět Mela Gibsona znovu se skotským přízvukem a mohutným plnovousem, má jedinečnou šanci. Vice zde. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Profesor James Murray (Mel Gibson) začíná v roce 1879 kompilovat slovní zásobu pro Oxfordský slovník angličtiny (původní název byl A New English Dictionary on Historical Principles). Jedním z nejvíce efektivních dobrovolníků se stává Dr. William Chester Minor (Sean Penn), který přispěl více jak deseti tisíci záznamy... Z děje to není úplně patrné, ale Sir Sir James Augustus Henry Murray pracoval na OED (Oxford English Dictionary) 36 let a dokončil písmena A–D, H–K, O–P a T. Filmu se vůbec nepodařilo zobrazit časovou náročnost tohoto monstrózního projektu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné prekvapenie. Dejová linka síce obsahuje niekoľko hluchých miest, čiže miestami to má tendenciu skĺzavať k nude, no tento problém vo veľkej miere vyvažuje sympatické herecké osadenstvo (vrátane Natalie Dormer) a nečakane emotívny záver, ktorý celý tento príbeh krásne podčiarkol. Taktiež výprava s kamerou boli veľmi pekné, hotový balzam na oči pre každého fanúšika dobových filmov. Možno to ale chcelo príbehovo ešte potiahnuť ďalej. Predsa len došli až po písmeno "T". Nadpriemer. 75/100 ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Tyhle dramata, to já můžu. Gibson a hlavně Penn ukazují naprostou hereckou profesionalitu. Docela vážné náročné téma perfektně natočené s úžasnými herci, kteří podali maximální výkon. Za mě výborný film a jeden z nejlepších filmů roku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nikdy by ma nenapadlo, že by tak dvaja skvelí herci mohli hrať v takej nude, že zaspávate už po prečítaní obsahu tu na čsfd. Ale Gibson aspoň oprášil svoj starý škótsky prízvuk. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film o slovech, v dialozích to jiskří. Podle bestseleru knihy Simona Winchestera. Můj oblíbený Gibson je vynikající, vše ostatní ale nefunguje. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro daný film se nejvíce hodí pojmenování, akademická nuda. Gibson a Penn se zuby nehty, snaží o silný, komorní příběh, dvou inteligentních, ale zcela rozdílných mužů a divák se může unudit k smrti. Rád Gibsona uvidím v jakékoliv roli, ale raději ho mám jako akčního ranaře. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film ovládaný brilantnými hereckými výkonmi a skvelými dialógmi. Na prvý pohľad nezáživná téma môže odradiť, je to však na škodu. Koketujem s myšlienkou, či by to predsa len nebolo údernejšie, keby projekt režíroval Mel Gibson... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Může být Oxfordský slovník zábavnou četbou? Odpověď na tuhle otázku dává zároveň odpověď na to, jak asi zábavný může být film o jeho vzniku. Autoři se snažili a soustředili se na postavu běsnícího schizofrenika, který se zasloužil o mnoho slovníkových hesel. Jeho příběh je fascinující, ale smutný a ve filmovém podání i trochu utahaný. Další scény žabomyších válek na půdě univerzity a po léta trvající dřiny při definici jednotlivých výrazů navozují jen zívání. ____ Autoři slovníku byli jistě velmi vzdělaní, pracovití a trpěliví muži, kteří si zaslouží obdiv i po letech, ale tento film o nich působí jen jako zapomenutá vysvětlivka pod čarou. Spíš jim měli vzdát poctu fundovaným dokumentem. SHRNUTÍ: A v Oxfordském slovníku si nyní nalistujeme heslo: …. nuda. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Gibson a Penn dávajú dokopy slovník anglických slov. Už to je samo o sebe extrémne nezaujímavé. Prvú hodinu sa ich línie odvíjajú oddelene, čo je totálna nuda. Potom sa konečne stretnú a nejaké to potenciálne napätie z toho, že Gibson zistí, že Penn je vrah a magor, prejde mihnutím oka a ďalej ďalšie desiatky minút pracujú na slovníku. To už som skoro zaspal. Až v poslednej štvrtine sa rozpúta boj o Pennove vykúpenie, ale to je už neskoro a v tomto divne zostrihanom filme ani to nefunguje. Penn si zopakoval postavu trpiteľa, ktorý spáchal zlé veci, podobného ako vo filme Dead Man Walking. Gibson oprášil svoj Statočný prízvuk, ale ani oni dvaja film nezachránili od totálnej nudy. Tie politické pikle v pozadí ohľadom uznania autorov mi tiež dvakrát strhujúce nepripadali. Proste film obsahuje viacero motívov, ale ani jeden mi nepripadá dostatočne napínavý na to, aby o tom natočili film. Filmu by sa rozhodne mali vyhnúť fanúšikovia Gibsonových akčnejších úloh. Toto fakt nie je film pre nich a ani ma vlastne nenapadá pre koho je ten film vlastne určený. 4/10. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEDEN Z OXFORDU, DRUHÝ Z YALE." ,,OBAJA ŠEDIVÍ." ,,JEDEN JE GÉNIUS, DRUHÝ JE ŠIALENÝ." ,,ÁNO, ALE KTORÝ Z NICH?" __ Už dopredu som si vravel: Toto chcem vidieť. Nemainstremový počin rozprávajúci o dvoch mimoriadnych mužov bez veľkých slov, patetickej hudby, okázalých gest, iba tak... ticho a pokojne, často ukazujúc strasti a neúspech. Réžia je však rutinná a kedy sa jej chopil sám Gibson, určite by prišlo na väčšiu explicitnosť v scénach liečebných procedúr z ústavu. Určite by to film naštartovalo, pretože najintenzívnejšie pasáže ponúka v druhej tretine, kedy sa Gibson zoznámi s Pennom a práca na Slovníku naberie na obrátkach (,,Ako môže byť práca dokončená, pokiaľ to nie je možné?"). Penn, zo začiatku pripomínajúci predobraz Dr. Jekkyla a Mr. Hyda (viď. diagnostikovaná schizofrénia), hrá fantasticky, miestami ho človeku až príde ľúto a keby nemal film problémy so širšou distribúciou, nepochybujem, že by dostal nejedno prestížne ocenenie. (696. hodnotenie, 57. komentár k filmu) ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

James Murray a William Chester Minor. Skutečné postavy v dokonalém hereckém podání Mela Gibsona a Seana Penna. Pánové, klobouk dolů ………… ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Z dostupných informácií je zrejmé, že Gibson je strojcom tohto projektu. Najväčší čarodej je však ten, kto písal tunajšie dialógy. Delostrelectvo brilantných myšlienok, filmová grácia najvyššieho kalibru. Herecké osadenstvo (nielen hviezdne duo) predvádza skvelé predstavenie a sprostredkúva emócie, ktoré by som od obdobného filmového námetu nečakal. Ohromnou škodou je skĺznutie z cestičky samotného písania a zameranie sa na psychický stav Pennovej postavy, film tým stratil na údernosti. Stále sa však bavíme o dôležitej a poučnej životopisnej dráme. Takto sa robia hodnotné filmy. "Keď čítam, nikto ma neprenasleduje. Keď čítam, ja som ten, čo prenasleduje. Prenasledujem dobro." ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Úžasně optimistický film, který paradoxně v devadesáti procentech stopáže pojednává o dost negativních věcech. Škoda, že to v druhé půlce ztratilo tempo a ty dvě hodiny byly na toto téma trochu moc, protože jinak to mělo nápad a parádní herce v čele s Seanem Pennem. 85% ()

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama